Lider sindical: Au fost sesizări de la poliţiste agresate de şefi, dar mizeria este ascunsă sub preş

Liderul Sindicatului Poliţiştilor Dolj, Elvis Măceşeanu, susţine că a primit sesizări de la mai multe poliţiste care ar fi fost agresate de şefi, iar una dintre acestea ar fi depus mai multe plângeri la Poliţia Dolj şi ar fi existat chiar un control al IGPR, însă "mizeria a fost ascunsă sub preş".

Urmărește
689 afișări
Imaginea articolului Lider sindical: Au fost sesizări de la poliţiste agresate de şefi, dar mizeria este ascunsă sub preş

Lider sindical: Au fost sesizări de la poliţiste agresate de şefi, dar mizeria este ascunsă sub preş (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Elvis Măceşeanu a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că la sindicat a primit sesizări de la mai multe angajate din Poliţia Dolj care ar fi fost agresate de către şefi, iar una dintre ele ar fi depus plângeri de trei ori împotriva unui comisar-şef, dar niciodată acesta nu a fost sancţionat.

"Prima plângere am primit-o în luna noiembrie a anului 2011. Poliţista a depus o plângere scrisă că a fost agresată de şeful său, care este comisar-şef în cadrul Inspectoratului de Poliţie Dolj. Noi am înaintat această plângere comandantului de la inspectorat, iar ulterior, conform procedurii, a fost trimisă la Inspectoratul General al Poliţiei Române. Abia după şase luni a venit un control de la Bucureşti, însă comisarul-şef nu a fost sancţionat, mizeria a fost ascunsă sub preş. Femeia a fost însă agresată în continuare şi vă pot spune că ultima plângere a fost depusă chiar acum câteva zile", a afirmat liderul Sindicatului Poliţiştilor Dolj.

El a mai spus că aceasta nu ar fi singura poliţistă agresată de către şeful său.

"Ar fi o ipocrizie din partea mea să spun că în Inspectoratul de Poliţie Dolj nu sunt femei agresate fizic sau sexual, însă cele mai multe dintre ele nu vor să depună plângere pentru că agresiunea sexuală este foarte greu de dovedit, aşa că le este teamă să facă acuzaţii. Unele însă nu depun plângere de ruşine", a mai susţinut liderul sindical, care a precizat că în Poliţia Judeţeană Dolj lucrează peste 250 de femei.

Elvis Măceşeanu a mai spus că nu are aşteptări prea mari nici de la controalele care se fac în acest zile la inspectoratele din ţară, unde sunt intervievate toate femeile care lucrează în Poliţie.

"Poliţistele sunt întrebate dacă au fost agresate de şefii lor, însă întrebările sunt puse de sociologi şi psihologi care la rândul lor au şefi şi probabil că vor spune ce le dictează aceştia. Sunt convins că nu se va întâmpla nimic nici de această dată", a adăugat Măceşeanu.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, conducerea Poliţiei Dolj nu a oferit un punct de vedere în acest caz, spunând că va face acest lucru în cursul zilei.

Toate femeile care lucrează în Poliţie vor fi chestionate de psihologi şi sociologi de la Poliţia Română şi vor completa un chestionar elaborat de specialişti, în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale, au anunţat, săptămâna trecută, oficiali ai Poliţiei Române.

Chestorul Viorel Vasile, adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), declara că echipele, formate din specialişti în resurse umane, control intern, psihologi şi sociologi, verifică în ce condiţii îşi desfăşoară munca angajatele instituţiei.

"S-a constituit şi un ghid de interviu, elaborat de specialiştii noştri, care urmăreşte avantajele şi dezavantajele femeii care lucrează în Poliţie şi eventualele tendinţe de discriminare ale acesteia la locul de muncă", spunea chestorul Vasile.

Adjunctul şefului IGPR mai afirma că se vor purta discuţii cu absolut toate angajatele, după care se va face un raport.

Potrivit lui Viorel Vasile, în Poliţia Română lucrează 8.809 femei, dintre care 2.211 sunt ofiţeri, iar 133 au funcţii de conducere. În acelaşi timp, 4.908 au gradul de agent, opt dintre acestea având funcţii de conducere, iar 1.690 sunt personal civil.

Verificările vin în urma scandalului declanşat în seara de 26 decembrie 2012, când poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susţine că poliţistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici