Lider sindical: OUG privind veniturile minerilor va intra în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare

Laszlo Domokos, preşedintele Sindicatului „Huila”, a declarat, miercuri seară, după discuţiile cu ministrul Economiei, că Ordonanţa de Urgenţă privind veniturile minerilor disponibilizaţi din Valea Jiului va intra pe ordinea de zi a primei şedinţe de Guvern de săptămâna viitoare.

Urmărește
92 afișări
Imaginea articolului Lider sindical: OUG privind veniturile minerilor va intra în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare

Lider sindical: OUG privind veniturile minerilor va intra în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare

"Am avut o discuţie cu Virgil Popescu vizavi de problema noastră a minerilor de la Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului. L-am întrebat pe domnul ministru dacă poate să-mi spună un termen cam cât de repede ar putea fi următoarea şedinţă de Guvern. Am înţeles că sunt nişte paşi de făcut, în principiu de avizare. Consiliul Economic şi Social se întruneşte marţi şi după aceea mi-a spus că va intra în prima şedinţă de Guvern de săptămâna viitoare. (Ordonanţa de Urgenţă - n.r.) prevede un pachet social de protecţie a celor disponibilizaţi, care a stat la baza întocmirii planului de închidere a acestor mine încă din 2012", a afirmat Laszlo Domokos, după discuţiile cu Virgil Popescu, ministrul Economiei.

Domokos a precizat că în jur de 100 de mineri protestează în continuare în subteran.

Preşedintele Confederaţiei Sindicale Meridian, Ion Popescu, a declarat că o decizie judecătorească a blocat conturile Complexului Energetic Hunedoara iar plăţile către companii precum CFR, Transgaz şi Romgaz au fost blocate.

"În minele din Valea Jiului unii aţi văzut că sunt blocaţi în subteran şi ceilalţi nu-şi mai pot desfăşura activitatea datorită unei decizii judecătoreşti. Acum câteva zile s-a judecat deja blocarea tuturor conturilor şi nu se mai poate desfăşura activitatea. Salarii, nu mai pot să transporte cărbune, CFR, Transgaz, Romgaz şi celelalte unităţi, o instituţie care depinde de celelalte activităţi. Nu mai poate fi plătit nici salariatul nici instituţia cu care intră în contact, un blocaj intenţionat. Procesul se judecă de cinci ani şi s-a pronunţat acum câteva zile. Propunerea noastră este ca ministrul să intre într-o analiză concretă, să vadă despre ce este vorba, să ia contact cu toate unităţile respective să vedem cum se poate debloca această situaţie care a fost blocată de justiţie", a spus Popescu.

Darius Cîmpean, preşedintele Sindicatului "Muntele", din partea Complexului Energetic Hunedoara, a explicat că societatea trebuie reorganizată printr-un proiect de lege aflat la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

"Este vorba de 4.200 de salariaţi care în momentul de faţă îşi desfăşoară activitatea normal. Scoatem cărbune şi producem energie electrică şi termică. Conturile noastre în momentul de faţă sunt poprite de terţi furnizori. Vorbim despre reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara, acea Ordonanţă 60 care a fost votată în plenul Parlamentului şi care se află la promulgare la domnul preşedinte, care ne-ar permite reorganizarea rapidă şi separarea termocentralei de la Mintia şi trecerea ei spre Consiliul Judeţean Hunedoara iar pentru Valea Jiului formarea Complexului Energetic Valea Jiului format din Termocentrala Paroşeni, patru mine şi o sucursală de prestări servicii. Ministrul ne-a promis tot sprijinul şi cred că-l vom avea", a declarat Cîmpean.

De asemenea, liderul sindical a declarat că pentru CE Hunedoara va urma un proces de intrare în insolvenţă, cu termen de judecată pe 14 noiembrie.

Darius Cîmpean a afirmat că în 1996 existau 55.000 de angajaţi cu tot ceea ce însemna servicii conexe ale unităţilor miniere. Dintre aceştia, o parte au ieşit la pensie, iar cea mai mare parte a plecat din ţară.

Ionel Dancă, şeful Cancelariei premieruluii, a declarat, miercuri, că printre priorităţile Guvernului se află o OUG pentru completarea veniturilor persoanelor disponibilizate în urma închiderii minelor din Valea Jiului, act discutat deja în primă lectură în şedinţa Executivului. Ordonanţa de Urgenţă vizează situaţia minerilor blocaţi în minele de la Uricani şi Paroşeni.

"Este un act normativ solicitat de minerii care urmează să fie disponibilizaţi de la Societatea Naţională a Închiderii Minelor, Valea Jiului şi Complexul Energetic Hunedoara şi a cărui amânare nu mai poate fi acceptată. Prin urmare, prin acest act normativ, se reglementează situaţia veniturilor complementare pentru persoanele care urmează să fie disponibilizate, şi în această privinţă, potrivit programului de disponibilizări, urmează să fie acordate venituri complementare pentru un număr de persoane, în 2020, 350 de persoane, 362 de persoane în 2021 şi o programare a lor până în 2023”, a spus Ionel Dancă, Şeful Cancelariei premierului, la sfârşitul şedinţei de Guvern de miercuri.

Ionel Dancă a spus că pentru această modificare impactul bugetar pentru anul următor va fi de 15 milioane de lei.

Taguri:
mine,
valea jiului,
oug

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici