- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lider sindical: Producţia zilnică de huilă pe angajat este cea mai mare din ultimii 20 de ani
Liderul sindical de la Mina Livezeni din Valea Jiului, Adrian Jurca, susţine că producţia zilnică de huilă din prezent este cea mai mare din ultimii 20 de ani, raportat la fiecare angajat al CNH, însă preţul de vânzare al huilei nu acoperă cheltuielile cu salariile şi viramentele către stat.
Liderul de sindicat de la Mina Livezeni, Adrian Jurca, a participat, luni, alături de reprezentanţii altor sindicate, la o întâlnire cu reprezentanţii FMI, Jurca atrăgând atenţia că, în cazul în care Guvernul nu va stabili un plan de măsuri pentru Valea Jiului, există riscul ca minerii să nu îşi mai poată primi salariile, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Producţia vândută la preţul reglementat de piaţă nu permite plata salariilor în totalitate, deşi avem cele mai mari producţii pe cap de angajat din ultimii 20 de ani. La cei 8.700 de angajaţi ai Companiei Naţionale a Huilei (CNH), exploatăm 9.000 de tone de cărbune pe zi. Această producţie vândută la preţul gigacaloriei de pe piaţa reglementată, respectiv 58 de lei la Termocentrala Mintia şi 60 de lei la Termocentrala Paroşeni (de la 1 februarie, Paroşeni cumpără huila cu 64 de lei/gigacalorie) nu ne permite plata salariilor în totalitate şi a viramentelor către stat", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Adrian Jurca.
Potrivit sursei citate, CNH va reuşi să suporte plata salariilor minerilor, din resurse proprii, maxim până în 15 martie, ulterior acestei date, fără un sprijin de la Guvern, compania riscând să intre în imposibilitate de plată.
De la 1 ianuarie 2011, activitatea de exploatare în minele din Valea Jiului nu mai este subvenţionată, după ce, în 10 decembrie 2010, Uniunea Europeană a decis permiterea ajutorului de stat numai în cazul unităţilor miniere care intră într-un program de închidere.
În ultimele luni, reprezentanţii CNH, ai sindicatelor şi cei din Ministerul Economiei au avut întâlniri repetate pentru întocmirea unui program, bazat pe o analiză tehnico-economică a situaţiei CNH, care să permită exploatarea cărbunelui în Valea Jiului respectând prevederile europene.
În urmă cu o săptămână, ministrul Economiei, Ion Ariton, a prezentat reprezentanţilor FMI un program acceptat de CNH şi sindicate, care reprezintă o soluţie pentru minele din Valea Jiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Războiul din Ucraina, ziua 1009. Explozii auzite joi dimineaţa în Odesa şi Kropyvnytskyi / SUA îndeamnă Ucraina să reducă vârsta de recrutare la 18 ani pe fondul lipsei de trupe
-
Elon Musk a făcut publice numele angajaţilor guvernamentali pe care vrea să îi concedieze
-
Ambasadorul Ucrainei la ONU spune că Phenianul a trimis deja peste 20.000 de containere cu arme către Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO