Liderii fermierilor încep negocierile cu ministrul Agriculturii

Liderii crescătorilor de taurine încep negocirile cu ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, miercuri după-amiază, cerând guvernanţilor acordarea de subvenţii pentru fermieri.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Liderii fermierilor încep negocierile cu ministrul Agriculturii

Liderii fermierilor încep negocierile cu ministrul Agriculturii

Peste o sută de fermieri au pichetat miercuri, pentru a treia zi consecutiv, sediul Ministerului Agriculturii, aducând cu ei bidoane de lapte şi piei de vacă, dar şi un viţel, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de rezultatul negocierilor cu autorităţile, în ceea ce priveşte finanţarea zootehniei. În urma acestei ultime zile de proteste, ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, i-a chemat la negocieri pe liderii sindicaliştilor, după cum a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Agrostar, Nicolae Ştefan.

Ministerul Agriculturii le-a răspuns, marţi, protestatarilor că nu poate acorda subvenţii pentru crescătorii de bovine decât în limita plafonului de 170 de milioane de euro negociat cu Uniunea Europeană, iar reprezentanţii instituţiei recomandă sindicatelor să facă presiuni la Bruxelles dacă vor să obţină un sprijin mai mare.

Plafonul negociat cu Uniunea Europeană permite Ministerului Agriculturii să suplimenteze subvenţiile acordate fiecărui fermier cu circa 100 de lei, pentru fiecare animal, sumă considerată prea mică de sindicate, care au anunţat că vor continua protestele şi vor merge şi la Bruxelles pentru a susţine majorarea sprijinului.

În replică, sindicatele au acuzat reprezentanţii Ministerului Agriculturii că nu sunt în stare să apere interesele agricultorilor la Bruxelles, dovedind "incompetenţă totală pe această linie".

Ministerul Agriculturii a propus sindicatelor creşterea sumei acordate pe cap de animal de la 240 de lei la 350 de lei pentru fermierii care deţin mai mult de trei bovine şi o sumă de 100 de lei pentru cei care deţin una sau două bovine.

Acordarea sumelor pentru fermierii care au mai puţin de trei bovine este condiţionată de obţinerea unui aviz de la Comisia Europeană. Dacă acest aviz nu este obţinut, sumele destinate micilor crescători, cu una sau două bovine, vor fi redistribuite celor cu peste trei animale, rezultând o subvenţie de 490 de lei pe animal, pentru cei din urmă.

Propunerea a fost făcută astfel încât sprijinul total să se încadreze în limita sumei maxime negociate cu UE, de 170 de milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici