Liderii grupărilor "Cămătarilor" şi "Sportivilor", reţinuţi de DIICOT. Printre aceştia, Sile şi Nuţu Cămătaru. Cererile de arestare, judecate de două complete ale Tribunalului Bucureşti

Liderii grupărilor "Cămătarilor" şi "Sportivilor" şi locotenenţi ai acestora au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, care au emis în total 29 de ordonanţe de reţinere în urma audierilor începute vineri.

Urmărește
971 afișări
Imaginea articolului Liderii grupărilor "Cămătarilor" şi "Sportivilor", reţinuţi de DIICOT. Printre aceştia, Sile şi Nuţu Cămătaru. Cererile de arestare, judecate de două complete ale Tribunalului Bucureşti

Nuţu Cămătaru, Sile Cămătaru (Imagine: Catalina Filip/ Mediafax Foto)

UPDATE 13:22- Două complete ale Tribunalului Bucureşti judecă cererile de arestare a celor 29 de interlopi

Două complete ale Tribunalului Bucureşti judecă cererile de arestare a celor 29 de interlopi, un prim lot este format din 24 de acuzaţi, din care fac parte liderii grupărilor Cămătarilor şi Sportivilor, Sile Cămătaru şi Cristian Roşca, iar al doilea lot e format din Nuţu Cămătaru şi alţi patru.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au reţinut, vineri seara şi sâmbătă dimineaţa, un număr de 29 de persoane care fac parte din cele mai influente grupări interlope din Bucureşti. Reţinerea liderilor şi membrilor grupărilor Sportivilor şi Cămătarilor a survenit celor 115 percheziţii şi zeci de audieri de persoane, care au avut loc vineri şi în urma cărora s-au ridicat sume importante de bani, bijuterii, maşini de lux, droguri.

În final, procurorii i-au reţinut, pentru 24 de ore, pe Radu Cristian Roşca, liderul Sportivilor, Andrei Cristian Bădulă (implicat în scandalul Plaza Mall ce l-a avut ca actor principal e Eugen Preda - n.r.), Cornel Schuster, Marian Bucur, Nicuşor Dumitrescu, Remus Petrică Dincă, Mario Nuţu Balint, Dănuţ Ion, Vasile Balint, Dragoş Florin Broşteanu, Costel Valentin Danciu, Constantin Frangulea, Cosmin Vidin, Nicholas Vitto Niculae, Alexandru Ionuţ Stoica, Eugen Pârvan, Mihai Ion Tonciu, Robert Florian Petre, Robert Constandache, Gabrile Robert Buşă, Marian Sârbu, Alexandru Răzvan Vasile, Constantin Neaţă, Geanina Narcisa Barbu.

Acesta a fost primul lot de reţinuţi duşi în faţa unui judecător al Tribunalului Capitalei, care a început audierea lor sâmbătă, la ora 8.00.

În lotul al doilea sunt Ion Balint, Licuţă Udilă, Adrian Bica şi alţi doi, care au fost duşi sâmbătă la prânz la tribunal, unde vor fi aufiaţi de un alt complet de judecată.

Alte persoane sunt cercetate în stare de libertate în acest dosar.

Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, şi Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, au fost reţinuţi sâmbătă de procurorii DIICOT.

Cei 29 de reţinuţi au fost duşi la Tribunalul Bucureşti, unde DIICOT a propus arestarea preventivă a lor.

Anchetatorii au făcut 115 percheziţii vineri, în urma cărora mai multe persoane au fost ridicate şi aduse la audieri.

Surse judiciare spun că printre persoanele ridicate se află şi un consilier al sectorului 4 Bucureşti, Florin Puiu, nume ce a fost vehiculat în ancheta referitoare la primarii din Ilfov şi Jilava, arestaţi mai multe luni pentru fapte de corupţie.

În cazul pentru care vineri, 22 februarie 2013, anchetatorii au descins în 115 locaţii, sunt cercetate 67 de persoane, acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, tentativă de omor calificat şi deosebit de grav, lipsire de libertate, şantaj, nerespectarea regimului armelor si muniţiilor, operaţiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice.

Potrivit anchetatorilor, activitatea membrilor grupărilor s-a desfăşurat pe două paliere infracţionale. Astfel, în perioada 2008 - 2012, între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, "în scopul asigurării supremaţiei la nivel infracţional în municipiul Bucureşti", situaţii ce au avut drept consecinţă punerea în primejdie a vieţii şi integrităţii corporale a membrilor grupării, dar şi a altor persoane. De asemenea, membrii celor două clanuri au săvârşit infracţiuni de violenţă, "generatoare de beneficii financiare substanţiale", în urma recuperării unor împrumuturi de bani daţi cu camătă.

Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Codruţ Olaru, a afirmat că în urma percheziţiilor la membrii grupărilor "Sportivilor" şi Cămătarilor" au fost confiscate arme, droguri şi sume mari de bani.

Olaru a declarat că anchetatorii au procedat distinct, faţă de alte cazuri, în ancheta privind grupările "Cămătarilor" şi "Sportivilor" în sensul că documentarea s-a făcut pe mai multe reţele, destructurarea la fel, asigurându-se astfel operativitatea acţiunii şi siguranţa terţilor.

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Codruţ Olaru, a afirmat, vineri, la bilanţul activităţii DIICOT pe 2012, că în cazul destructurării grupării "Sportivilor" şi "Cămătarilor" s-a procedat "într-o manieră nouă", în sensul că nu a mai fost documentată informativ operativ activitatea unei singure grupări, ci a mai multor grupări odată.

Sursa citată a arătat că în acest fel s-a asigurat operativitatea mai bună a anchetei, precum şi siguranţa terţelor persoane implicate sau cine ar putea avea de suferit de pe urma acţiunilor de destructurare.

"Maniera în care DIICOT, împreună cu Poliţia Română şi serviciile de profil, a acţionat în această cauză cred că este una nouă şi sper cu timpul să devină o practică, în sensul că nu s-au mai preferat documentarea investigativ-operativă doar a unei grupări infracţionale, ci s-a preferat să se lucreze pe cele mai importante grupări de pe municipiul Bucureşti cu două avantaje majore. În primul rând se asigură în această modalitate scoaterea din mediul infracţional a două grupări de renume, care atrag după ele un nivel ridicat al infracţionalităţii, şi, pe de altă parte, în egală măsură, cred că asigură un minim de riscuri pentru persoanele ce nu sunt agrenate, terţele persoane, persoane ce nu fac parte din astfel de grupări infracţionale şi care la un moment dat nefericit se pot afla într-un loc public, locul public fiind de altfel locul ales de astfel de grupări infracţionale pentru a-şi împărţi teritoriile şi sferele de influenţă. Din punctul meu de vedere această operaţiune este probabil cea mai mare pe care am realizat-o pe teritoriul municipiului Bucureşti, poate mai mare decât cea din 2004-2005 (când au fost arestaţi fraţii Vasile şi Ion Balint, precum şi rude şi locotenenţi ai lor-n.r.) şi au fost angrenate foarte multe forţe din sfera serviciilor şi a Ministerului de Interne", a declarat Codruţ Olaru.

În 2004, fraţii Vasile şi Ion Balint (cunoscuţi drept Sile şi Nuţu Cămătaru-n.r.) au fost arestaţi pentru tâlhărirea unui om de afaceri israelian, ulterior anchetatorii DIICOT identificând o serie de infracţiuni de cămătărire, proxenetism, trafic de persoane, în care erau implicaţi ei, membri familiei acestora, precum şi subordonaţi ai lor. Instanţa supremă l-a condamnat pe Sile Cămătaru la 13 ani de detenţie, iar pe Nuţu Cămătaru la şase ani. Cei doi au părăsit închisoarea în cursul anului 2012.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici