Prima pagină » Social » Bărbulescu: Un magistrat căruia îi lipseşte independenţa, un instrument în mâna politicului

Bărbulescu: Un magistrat căruia îi lipseşte independenţa, un instrument în mâna politicului

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Bărbulescu, a afirmat, marţi, că un magistrat căruia îi lipseşte independenţa este un simplu instrument în mâna puterii politice, explicând că fără o justiţie independentă nu există democraţie, ci doar predispoziţie la abuz.
Bărbulescu: Un magistrat căruia îi lipseşte independenţa, un instrument în mâna politicului
23 sept. 2008, 11:06, Social
Filter me!

"Fără o justiţie independentă nu există democraţie, ci doar predispoziţie la abuz. Fără independenţa justiţiei nu există securitate juridică, ci doar arbitrarie, fără independenţa sistemului judiciar drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului îşi pierd eficienţa şi conţinutul, devenind simple deziderate", a declarat judecătorul Lidia Bărbulescu.

Totodată, aceasta a afirmat că independenţa justiţiei este indisolubil legată de calitatea de magistrat, "căci disciplina ierarhică nu trebuie să reprezinte o atenuare în fond a acestui principiu".

"Un magistrat căruia îi lipseşte independenţa este un simplu instrument în mâna puterii politice. Independenţa sistemului judiciar este dată şi de modul în care se raportează celorlalte puteri, în care relaţionează cu acestea, potrivit regulilor colaborării interinstituţionale, dar şi principiului separaţiei puterilor în stat", a arătat Bărbulescu.

În opinia preşedintelui CSM, independenţa justiţiei nu este un dat, aceasta arătând că "şi într-o democraţie există tentaţia reprezentanţilor celorlalte puteri ale statului sau a unor grupuri de interes politic, economic ori de altă natură de a nesocoti sau de a limita acest principiu".

"Indiferent de modul în care este justificată o astfel de imixtiune, ea este inadmisibilă pentru că se aduce atingere astfel mecanismului fundamental care asigură funcţionarea statului de drept", a explicat Bărbulescu, adăugând că independenţa justiţiei reprezintă o valoare care trebuie în permanenţă apărată, iar un rol fundamental revine consiliilor judiciare.