Liderii "Pro Lex": Am arătat ANAF toate actele cerute. Percheziţia de ieri nu se justifică

Liderii Pro Lex au respins, miercuri, acuzaţiile că nu ar fi prezentat inspectorilor ANAF actele solicitate de aceştia, refuz care ar fi stat la baza percheziţiilor desfăşurate, în urmă cu o zi, la sediul social al sindicatului.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Liderii "Pro Lex": Am arătat ANAF toate actele cerute. Percheziţia de ieri nu se justifică

Liderii "Pro Lex": Am arătat ANAF toate actele cerute. Percheziţia de ieri nu se justifică (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Potrivit liderilor "Pro Lex", avocaţii au fost informaţi că percheziţia de marţi a avut ca temei de drept o adresă trimisă de ANAF potrivit căreia ar fi refuzat să colaboreze cu inspectorii fiscali.

Ei au spus că până în 22 februarie au prezentat toate actele cerute, deşi li se cerea un volum foarte mare de documente pe care le pregăteau "de pe o zi pe alta".

Ulterior, liderii sindicatului au cerut ca toate actele să le predea în baza unui proces verbal de predare-primire, ceea ce ar fi fost refuzat de inspectorii fiscali care în 23 februarie i-ar fi invitat la sediul ANAF cu actele privind cotizaţiile membrilor.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că anul trecut a fost înregistrată o plângere la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) privind anumite nereguli la sindicatul "Pro Lex", poliţiştii luând număr unic de înregistrare a cauzei la un parchet local.

Ulterior, în septembrie 2010, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a preluat investigaţiile în acest caz, în care poliţiştii fac cercetări, sub supravegherea procurorilor.

Astfel, poliţiştii au dispus începerea urmăririi penale faţă de cei trei sindicalişti "Pro Lex", iar marţi, în urma autorizaţiilor de percheziţii emise de judecători, la solicitarea procurorilor, s-au făcut descinderi la locuinţele învinuiţilor.

Paguba pe care cei trei sindicalişti ar fi produs-o a fost evaluată la aproximativ 1,2 milioane de lei, faptele fiind comise la sfârşitul lunii decembrie 2009, respectiv în cursul anului 2010.

Liderii sindicali în cadrul Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu şi Florin Ilie Vîlnei, sunt cercetaţi de procurori, împotriva lor fiind declanşată urmărirea penală pentru însuşire de bani, iar Negoiţă Voinea, pentru înregistrare fictivă în gestiune a operaţiunilor.

Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări în cauza având ca obiect comiterea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi fals intelectual faţă de trei învinuiţi, a informat marţi instituţia.

Astfel, s-a reţinut în fapt că în calitate de lideri sindicali în cadrul Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Lincu Vasile şi Vîlnei Florin Ilie, şi-ar fi însuşit şi ar fi folosit diferite sume de bani, fără aprobarea organelor de conducere şi fără descărcare de gestiune.

Din cercetări a rezultat că învinuitul Negoiţă Voinea ar fi acceptat înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor fictive şi a denaturat veniturile şi cheltuielile sindicatului Pro Lex.

Potrivit Parchetului, cercetările efectuate până în acest moment procesual au mai relevat că au fost încheiate de către liderii sindicali contracte în numele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" şi a fost consemnată recepţia unor bunuri fără justificare în documentele contabile şi fără descărcare de gestiune.

De asemenea, probatoriul administrat a relevat că au fost achitate din fondurile sindicatului sume de bani cu titlul "drepturi de autor" fără îndeplinirea condiţiilor legale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici