- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Liderul clanului Cordunenilor, pus sub acuzare de DIICOT
Liderul clanului Cordunenilor, Bogdan Constantin, alături de alte 29 de persoane, pus oficial sub acuzare de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi, care au făcut, duminică, 47 de percheziţii domiciliare.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi, cu sprijinul tehnic şi informativ al SRI şi DGIPI şi împreună cu ofiţeri din cadrul BCCO Iaşi, Suceava, Bacău şi BCCO Bucureşti şi lucrători din cadrul Jandarmeriei Române au procedat la destructurarea grupului infracţional organizat, cunoscut drept «Clanul Cordunenilor»", se arată într-un comunicat al DIICOT.
Gruparea a acţionat în perioada 2006- 2009, atât pe teritoriul României cât şi transfrontalier.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Membrii grupului infracţional organizat sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, victimele fiind exploatate sexual, obligate să cerşească sau să comită furturi, pentru săvârşirea de infracţiuni de violenţă, infracţiuni informatice şi fraude economice, obţinând credite prin folosirea de acte false şi persoane interpuse, racolate în acest scop.
Duminică, procurorii DIICOT au coordonat 47 de percheziţii domiciliare în Iaşi şi Braşov.
"Efectivele mobilizate pentru reuşita acţiunii au fost de peste 400 de poliţişti şi jandarmi, traficul aerian fiind monitorizat de 1 elicopter pus la dispoziţie de Inspectoratul General al Aviaţiei Române. Peste 110 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. pentru audieri, dintre acestea fiind puse sub învinuire 30 de persoane, membri ai «Clanului Cordunenilor»", arată sursa citată.
Potrivit DIICOT, liderul clanului este învinuitul Bogdan Constantin, "fost Corduneanu, baza grupului fiind formată din membri ai familiei Corduneanu, în timp, la acest grup aderând şi alte persoane".
Prejudiciul produs de membrii grupării prin săvârşirea infracţiunilor de crimă organizată este de ordinul milioanelor de de euro.
Cordunenii au fost reţinuţi în 10 octombrie 2004 după o acţiune coordonată de Parchetul instanţei supreme. Aceştia au fost monitorizaţi timp de un an, iar în clan au fost infiltraţi ofiţeri sub acoperire. Ei au fost eliberaţi în 23 iunie 2005, când Tribunalul Iaşi a înlocuit măsura arestării cu obligaţia de a nu părăsi ţara. Motivaţia judecătorilor care i-au eliberat a fost că principalii martori ai acuzării şi-au schimbat declaraţiile, în timp ce interceptările telefonice pe baza cărora se susţinea trimiterea în judecată erau ilegale.
Procesul a fost strămutat în 2005 la Tribunalul Cluj, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Tribunalul Cluj a condamnat, în mai 2007, opt persoane din Clanul Cordunenilor cu pedepse cu închisoarea între trei şi opt ani pentru trafic de droguri şi constituirea unui grup infracţional, alte două persoane fiind achitate.
Conform sentinţei Tribunalului Cluj, cea mai mare pedeapsă a primit-o Florinel Corduneanu, considerat şeful clanului. El a fost condamnat la opt ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de trei ani după executarea pedepsei pentru trafic de droguri şi organizare şi conducere a activităţii de trafic de droguri. Atunci, şase ani de închisoare a fost pedeapsa dată de Tribunalul Cluj, la care s-au adăugat doi ani de la o infracţiune anterioară.
Conform sursei citate, Mihai Silviu Corduneanu, zis Bulă, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de droguri şi constituire de grup infracţional, Cătălin Florin Dracea a fost condamnat la trei ani şi şase luni, Cătălin Bârsan şi Bogdan Leca la câte patru ani de închisoare, Cătălin Emacu Ştefan Horobeţ şi Silviu Gâtlan la câte trei ani de închisoare. Constantin Bogdan şi Vasile Călin au fost achitaţi.
Patru dintre persoanele condamnate au făcut apel la sentinţa Tribunalului Cluj, cerând achitarea. În 20 octombrie 2009, Curtea de Apel Cluj a decis menţinerea pedepselor date în acest caz de către tribunal.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO