- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liderul CNSLR Frăţia Mureş: Propunerile de modificare a Codului Muncii, în dezacord cu convenţiile OIM
Preşedintele CNSLR Frăţia Mureş, Călin Orlando Cociş, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că propunerile de modificare a Codului Muncii sunt în dezacord cu convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) ratificate de România şi foarte aproape de ideea de "sclavie".
Liderul CNSLR Frăţia Mureş: Propunerile de modificare a Codului Muncii, în dezacord cu convenţiile OIM (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Călin Orlando Cociş a reclamat "concubinajul nefericit" dintre ministrul Muncii, Ioan Botiş, şi Dan Matei Agathon, reprezentantul Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Dintre toate aceste demersuri pe care aceşti oameni le fac, cel mai periculos mi se pare concubinajul dintre Agathon şi Ioan Neluţu Botiş, deşi provin din structuri politice diferite. Mi se pare un concubinaj nefericit", a spus Cociş.
El a adăugat că nu ştie pe cine reprezintă Agathon, în timp ce secretarul CNSLR Frăţia Mureş, Maria Dăndărău, a declarat, la rândul său, despre acesta că reprezintă de fapt societăţi comerciale cu capital de stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
De asemenea, preşedintele CNSLR Frăţia Mureş a spus că propunerile de modificare a Codului Muncii de către "maleficul Guvern Boc" sunt în dezacord cu convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii ratificate de România, subliniind că experţii OIM au apreciat că nu se impune modificarea actualului Cod al Muncii.
El a apreciat că prevederile din proiectul de modificare a Codului Muncii sunt foarte aproape de ideea de "sclavie".
"Din 51 de convenţii ale OIM, 49 sunt ratificate de România. (…) Prin dereglementare, practic se ajunge la sclavie. Diferenţe semnificative nu vor fi", a spus el.
La rândul său, Maria Dândărău a precizat că proiectul respectiv aduce doar "salarizare proastă şi condiţii de muncă proaste" şi a apreciat că acesta va contribui la ascunderea condiţiilor grele de muncă, având în vedere prevederile privind majorarea perioadei de probă a angajaţilor, eliminarea limitării la maximum trei angajaţi pe acelaşi post în perioada de probă şi instituirea ca regulă a contractului individual de muncă pe perioadă determinată.
Liderii sindicali au subliniat că proiectul de modificare a Codului Muncii va genera o migraţie a forţei de muncă care nu va fi benefică nici angajatorilor, dând exemplul unui magazin din Mureş, unde, înainte să existe un sindicat şi contract colectiv de muncă pe ramură şi pe unitate, migraţia forţei de muncă a fost uriaşă.
"Într-o unitate, înainte să existe sindicatul şi reglementări clare, în 240 de zile dintr-un an a fost rulată întreaga forţă de muncă a magazinului respectiv, deci practic 250 de angajaţi. Într-o perioadă de 240 de zile au încetat şi s-au încheiat 250 de contracte individuale de muncă, deci ca şi când ar fi fost rulată toată forţa de muncă. Nu că ar fi plecat toţi salariaţii, funcţiile de bază au rămas. Dar funcţiile care erau până atunci prost plătite, unde nu erau condiţii de muncă conforme, aceia plecau şi veneau alţii, stăteau două-trei luni şi plecau. Deci nu îi dădea afară angajatorul, plecau prin demisie salariaţii, pentru că nu erau foarte bine reglementate relaţiile de muncă la nivelul angajatorului. După ce s-a constituit sindicatul şi au negociat un contract pe unitate inspirat dintr-un contract pe ramură, a apărut o stabilitate a forţei de muncă şi migraţia sau rulajul forţei de muncă în acea companie a scăzut semnificativ", a spus Cociş.
În opinia liderilor sindicali, modificarea Codului Muncii urmăreşte destructurarea sindicatelor, pentru a se bloca orice acţiune de stradă în acest an preelectoral şi în anul electoral 2012.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO