- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liderul interlop moldovean, Vasile Rodideal, condamnat definitiv pentru tentativă de asasinat
Liderul interlop moldovean, Vasile Rodideal - naşul lui Gheorghe Mararu, executat la Piatra Neamţ - a fost condamnat definitiv la 15 ani de detenţie, iar complicele său, Dumitru Chetreanu, la 14 ani, pentru tentativa de a-l asasina pe un fost partener de afaceri din Iaşi, Tiberiu Cristodorescu.
Potrivit anchetatorilor, în septembrie 2005 cei doi ar fi contactat trei cetăţeni din Republica Moldova care urmau să facă rost de un dispozitiv exploziv acţionat de la distanţă pentru a-l asasina pe ieşeanul Tiberiu Francisc Cristodorescu, cu care ar fi avut în trecut mai multe afaceri.
Trupe speciale ale Poliţiei ieşene au reuşit ca, în noiembrie 2005, să-l prindă pe Rodideal în timp ce primea de la Chetreanu 48 de cartuşe Wolf de 5,45 mm folosite de KGB, muniţie ce urma să fie folosită pentru asasinarea lui Cristodorescu. Vasile Rodideal a fost acuzat că a organizat o reţea de falsificare de valută, având deja confecţionată o matriţă pentru bancnota de 200 de euro.
Potrivit rechizitoriului, fapta inculpatului Rodideal Vasile de a conduce pe drumurile publice un autoturism (auto marca Audi A8 MK-572-A) la data de 2. septembrie 2005, deşi în data de 15 august 2005 îi fusese suspedant permisul de conducere pe o perioadă de 90 de zile pentru depăşirea limitei legale a vitezei, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 78 al. 2 din OUG 195/2002.
În lunile august-septembrie 2005, inculpaţii Rodideal Vasile şi Chetreanu Dumitru şi alţi cetăţeni moldoveni - Ponici Constantin, Lazarev Alexandr şi Mocanu Mihail - au constituit un grup criminal organizat în scopul comiterii unor acţiuni violente pe teritoriul României.
Potrivit rechizitoriului, liderul şi iniţiatorul grupării a fost Rodideal Vasile care a luat hotărârea de a introduce în România un dispozitiv explozibil pe care urma să-l folosească pentru executarea unei acţiuni violente, acesta fiind şi susţinătorul financiar al întregii operaţiuni.
Inculpatul Chetreanu Dumitru a avut sarcina de a găsi pe teritoriul Moldovei sau Ucrainei, persoane dispuse să efectueze o astfel de operaţiuni, contra const, tot el fiind cel care urma să procure şi să introducă în România armamentul necesar atingerii scopului propus.
Din convorbirile telefonice interceptate cu autorizarea instanţei, reiese că Chetreanu a încercat obţinerea armamentului (dispozitivului) şi racolarea unor cetăţeni moldoveni sau ucraineni prin cumnatul său Ponici Constantin, zis "Costea", în toată această perioadă fiind coordonat de către Rodideal.
În data de 8 octombrie 2005, a intrat în România Ponici Constantin, zis "Costea", iar în data de 9 octombrie 2005 au intrat în ţară Mocani Mihail şi Lazarev Alexandr care, în aceeaşi seară, împreună cu inculpatul Chetreanu Dumitru, cu un autoturism marca Mercedes, cu numărul ILAV 110, au supravegheat locuinţa numitului Cristodorescu Tiberiu Francisc.
"Întreaga operaţiune de supraveghere s-a desfăşurat cu înştiinţarea inculpatului Rodeal Vasile căruia, la un moment dat, i-au comunicat că se vor retrage şi vor continua supravegherea a doua zi, întrucât nu l-au găsit pe Cristodorescu şi au observat mai multe maşini de poliţie în zonă. A doua zi, inculpatul Rodideal Vasile i-a comunicat inculpatului Chetreanu Dumitru că are informaţii despre faptul că numitrul Cristodorescu Tiberiu Francisc se află în zona Mall, cerându-i să se deplaseze împreu cu cetăţenii moldoveni în acea zonă pentru supravegherea acestuia", se arată în rechizitoriu DIICOT.
Pentru prima dată intenţia inculpatului Rodideal Vasile de a intra în posesia unui dispozitiv exploziv cu dirijare automată de la distanţă prin intermediul inculpatului Chetreanu Dumitru si-a conturat în data de 13 septembrie 2005, notează anchetatorii în document.
În acea zi, în jurul orei 8.30, inculpatul Rodideal Vasile l-a contactat pe inculpatul Chetreanu Dumitru aflat în Ucraina, cerându-i textual un dispozitiv explozibil cu dirijare automată de la distanţă. Din conţinutul acestei convorbiri rezultă că se premeditase o acţiune violentă prin utilizarea unui dispozitiv explozibil (ai vorbit cu "parteneru"), stabilindu-se şi suma, respectiv 70.000 de dolari sau euro, precizează sursa citată.
În data de 1 octombrie 2005, Chetreanu a fost contactat la ora 21.24, de către Rodideal, comunicându-i că i-a pregătit "un sac la Chişinău", dar nu are cine să-l aducă "precizându-i că va încerca să-l aducă".
Din data de 9 octombrie 2005, în urma convorbirilor telefonice purtate de către inculpatul Rodideal Vasile cu diverse persoane, începe să se contureze identitatea potenţialei/viitoarei/victime. Astfel, "la data de 09.10.2005 orele 19:41:50 inculpatul Rodideal Vasile îl întreabă pe Postăvaru Doru despre "Tibi" - despre ce autoturism foloseşte (şi-a schimbat maşina?) şi dacă acesta circulă cu propriul autoturism (R.V. "Da cu maşina lui, umblă, nu?...P.D. - Nu .... R.V. "Eu am avut impresia că cu a lui a umblat altcineva..."
În aceeaşi zi, după discuţia purtată cu Postăvaru, Rodideal l-a contactat pe Chetreanu, discutând cu acesta despre urmărirea unui autoturism apoi despre faptul că o anume persoană este căutată prin oraş, cerându-i lui Chetreanu să-l supravegheze.
Faptul că inculpaţii îl urmăreau şi supravegheau pe numitul Cristodorescu Tiberiu rezultă şi din convorbirea telefonică din data de 10 octombrie 2005, dintre inculpaţii Rodideal Vasile şi Cojocaru Vasile. Rodideal s-a interesat dacă a mai discutat cu "Tibi", încercând să stabilească dacă acesta era supravegheat de poliţie aşa cum i se spusese de către inculpatul Chetreanu.
De asemenea, anchetatorii subliniază faptul că din convorbirea din 10 octombrie 2005, ora 12.00, dintre cei doi inculpaţi, când Rodideal îi comunică lui Chetreanu că "e la Mall acum", precum şi din convorbirea din 12 octombrie 2005, ora 18.12, când Rodideal îi transmite lui Chetreanu că maşina e la Mall, "tot în colţul acela unde stătea şi atunci", rezultă fără dubiu că numitrul Cristodorescu Tiberiu era potenţiala victimă şi urmărit îndeaproape de aceştia.
În Republica Moldova şi Ucraina, Chetreanu a încercat să găsească persoane dispuse să execute o acţiune violentă asupra lui Cristodorescu, aspect ce reiese, potrivit anchetatorilor, din conţinutul convorbirilor telefonice şi SMS.
În 11 noiembrie 2005, ora 17.11, Rodideal l-a sunat pe Chetreanu, căruia i-a cerut să-i aducă: "grăunţele alea pe care ţi le-am dat eu să le pui undeva"
"Devenind evident faptul că inculpatul Rodideal Vasile va primi de la inculpatul Chetreanu Dumitru arma/dispozitivul ce urma a fi folosit pentru executarea acţiunii violente asupra numitului Cristodorescu Tiberiu, lucrătorii de poliţie au procedat la supravegherea operativă a celor doi. Astfel s-a stabilit că la data de 12 noiembrie 2005, în jurul orei 10.00, prin RTF Sculeni a intrat în ţară inculpatul Chetreanu Dumitru cu auto marca Mercedes Sprinter nr. CBY 988 culoare albă, destinat transportului de persoane, acesta aflându-se pe bancheta din dreapta faţă, de lângă şofer. Inculpatul Chetreanu Dumitru a coborât în Iaşi în jurul orelor 10:45 deplasându-se la locuinţa sa din strada Conta nr. 1, bl. 457, ap. 16, de unde a coborât în jurul orei 1.15 îndreptându-se, după ce în prealabil a verificat dacă este urmărit, în spatele blocului. În spatele blocului, în spaţiul verde amenajat pentru copii, inculpatul Chetreanu Dumitru a ridicat o bucată de asfalt de sub care a luat o pungă de plastic pe care a ascuns-o sub geaca cu care era îmbrăcat", arată în rechizitoriu anchetatorii.
Ulterior, la ora 13.35, Chetreanu a fost contactat telefonic de Rodideal căruia i-a comunicat că "a pregătit ce era de pregătit", precizându-i: "Am fost, le-am scos, erau oleacă uzate, le-am curăţat şi uscat". Apoi, ei au stabilit ca Rodideal să-l ia.
"La ora 13:54:49 inculpatul Rodideal Vasile de la numărul de telefon 0788.384.444 l-a contactat pe inculpatul Chetreanu Dumitru la numărul de telefon 0788.897.777 căruia i-a comunicat că se îndreaptă spre el cerându-i să coboare. Conform procesului verbal de constatare a infracţiunii flagrante în jurul orelor 13.50 în faţa scării unde a intrat inculpatul Chetreanu Dumitru a sosit un autoturism marca Audi A8 nr. IS-61 RVG, condus de inculpatul Rodideal Vasile care a rămas în aşteptare. După aproximativ 10 minute din imobil a ieşit inculpatul Chetreanu Dumitru care a intenţionat să intre în autoturismul Audi A8, moment în care cei doi inculpaţi au fost imobilizaţi şi percheziţionaţi, asupra inculpatului Chetreanu Dumitru, în buzunarul hainei cu care era îmbrăcat a fost găsită o pungă de culoare albastră ce conţineau 48 de cartuşe cu capsă neagră cutată pe care era inscripţionat "WOLF 5,45 X 18", acestea fiind umede. Muniţia găsită se încadrează în categoria cartuşelor care erau folosite de foştii ofiţeri KGB, acest tip de muniţie explodează în momentul în care este atinsă ţinta, fiind deosebit de periculoase (dum-dum)", se mai arată în rechizitoriu.
Cetăţenii moldoveni Vasile Rodideal şi Dumitru Chetreanu - zis "Dima" sau "Jafer" - au fost judecaţi pentru instigare la omor deosebit de grav, asociere într-o grupare de crimă organizată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiei.
În 5 august 2008, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe basarabeanul Vasile Rodideal la 18 ani de închisoare, iar pe Dumitru Chetreanu la 17 ani de detenţie, cei doi făcând contestaţie.
Astfel, Curtea de Apel Bucureşti, în 24 noiembrie 2009, le micşorează pedepsele celor doi, Rodideal primind 15 ani de închisoare, iar Chetreanu 14 ani.
Cei doi inculpaţi fac recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care în 17 ianuarie 2011, respinge contestaţiile acuzaţilor, decizia instanţei supreme fiind definitivă.
În 18 iulie 2008, Vasile Rodideal a fost arestat pentru contrabandă cu ţigări, el fiind acuzat alături de şeful Biroului Vamal Albiţa, Ghiţă Berbece, şi de şeful lumii interlope din Iaşi Bogdan Ionuţ Radu, într-un dosar al procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Cei patru au fost eliberaţi în martie 2009, între timp fiind deferiţi justiţiei. Următorul termenul de judecată în acest proces fiind în 3 martie 2011, la Tribunalul Iaşi.
Într-un alt proces, Vasile Rodideal, alături de Gheorghe Mararu (decedat între timp-n.r.) şi fostul ofiţer de poliţie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române-Direcţia Poliţiei Rutiere, Ovidiu Popa, este judecat pentru trafic de influenţă.
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada 1-11 august 2005, inculpatul Popa Ovidiu Cristian, ofiţer de poliţie în cadrul IGPR-Direcţia Poliţiei Rutiere, a pretins şi a primit de la inculpatul Rodideal Vasile suma de 17.000.000 ROL (echivalentul a 500 de euro) pentru a interveni la lucrători ai Direcţiei Poliţiei Rutiere din cadrul IGPR, urmând ca aceştia să aprobe reducerea de la 90 la 30 de zile a sancţiunii contravenţionale de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată lui Rodideal Vasile.
Pentru determinarea lui Popa stian de a accepta oferta şi de a-şi exercita influenţa, Rodideal a beneficiat de ajutorul inculpatului Mararu. De asemenea, Popa a determinat un angajat al unei şcoli de şoferi să întocmească mai multe înscrisuri prin care să ateste în fals că Rodideal a efectuat şcoala de şoferi, acte prin care să se dovedească îndeplinirea condiţiilor legale pentru reducerea sancţiunii contravenţionale.
De asemenea, în cursul lunii ianuarie 2006, inculpatul Popa Ovidiu Cristian a pretins de la inculpatul Mararu Gheorghe Cătălin o sumă de bani neprecizată, lăsată la aprecierea acestuia din urmă (aproximativ 200-300 de euro), pentru a o da funcţionarului public la care a intervenit pentru reducerea de la 90 la 30 de zile a sancţiunii contravenţionale de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicate inculpatului Mararu Gheorghe Cătălin. În acest scop, Popa Ovidiu Cristian a falsificat dovada înlocuitoare a permisului de conducere pe care a folosit-o ulterior Mararu Gheorghe Cătălin în scopul menţionat mai sus.
Dosarul a fost judecat de Curtea de Apel Iaşi, care a decis condamnarea lui Rodideal la trei ani şi jumătare de detenţie, Mararu la trei ani, iar Popa a primit cinci ani de detenţie.
Sentinţa a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit termen de judecată 11 martie 2011.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO