Liderul senatorilor UDMR: Un hei-rup. Prin OUG cu Codul Administrativ se pierde un drept câştigat de minorităţi

Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, atrage atenţia că un drept câştigat de minorităţile naţionale din România încă din 2006 se pierde în urma adoptării OUG privind Codul Administrativ, ceea ce este un lucru grav, care va crea probleme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
751 afișări
Imaginea articolului Liderul senatorilor UDMR: Un hei-rup. Prin OUG cu Codul Administrativ se pierde un drept câştigat de minorităţi

Senator UDMR: Un hei-rup. Prin OUG cu Codul Administrativ se pierde un drept câştigat de minorităţi

Cseke Attila a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că, în urmă cu 13 ani, în Legea Administraţiei Publice Locale se prevedea faptul că dacă o localitate a avut 20% populaţie minoritară iar, ulterior, din anumite motive acest lucru nu se mai îndeplineşte, se păstrează dreptul la folosirea limbii materne, dar Guvernul a modificat reglementarea.

„Din ceea ce ştim în mod public, se pare că anumite aspecte au fost rezolvate, altele nu, şi trebuie să aşteptăm forma finală a OUG cu Codul Administrativ în Monitorul Oficial. Înţelegem că Guvernul a preluat forma parlamentară de a decide autorităţile locale în localităţi sub 20% populaţie minoritară asupra asigurării drepturilor lingvistice şi s-a eliminat forma legată de bilingvismul indicatoarelor la intrarea în localităţi, care ar fi dus schimbarea indicatoarelor multilingve. Acestea sunt lucrurile pozitive, dar în schimb ceea ce am semnalat este că asistăm la pierderea unui drept câştigat al minorităţilor naţionale, care este un principiu din 2006 în Legea Administraţiei Publice Locale şi anume că dacă ai avut odată 20% populaţie minoritară într-o localitate iar, ulterior, din anumite motive acest lucru nu se mai îndeplineşte, îţi păstrezi dreptul la folosirea limbii materne”, a spus Cseke.

Potrivit acestuia, în OUG s-a adăugat o menţiune care desfiinţează principiul dreptului câştigat.

„În OUG s-a adăugat o menţiune care desfiinţează principiul dreptului câştigat prin faptul că prevede că acest lucru este valabil până la validarea următorului recensământ. Este vorba despre desfiinţarea unui drept câştigat, pe care nu o înţelegem, atâta timp cât România spune că este un model de asigurare a drepturilor minorităţilor naţionale. Guvernul ştia, nu înţelegem de ce a păstrat această formă care va crea probleme, iar pierderea unui drept câştigat este un lucru grav”, a mai spus Cseke.

Potrivit acestuia, reglementarea în vigoare din 2006 nu a fost contestată de nimeni la CCR, nu a dorit nimeni să o elimine, în schimb în OUG s-a adăugat o menţiune care îi schimbă sensul.

„Noi credem că cel mai uşor lucru de implementat ar fi fost preluarea formei parlamentare a Codului Administrativ, deoarece a fost o comisie specială de elaborare a acestui cod, care a lucrat 7 luni, forma Codului a trecut prin două plenuri parlamentare, dezbaterile au fost transparente. Decizia de neconstituţionalitate nu a fost pe text, ci pe chestiuni de procedură”, a mai spus senatorul UDMR.

Cseke Attila susţine că la următoarea modificare a Constituţiei, UDMR va pleda pentru eliminarea ordonanţelor de urgenţă, motivând faptul că nu are că căuta Guvernul să reglementeze prin OUG şi să se substituie Parlamentului.

„În acest caz, Parlamentul a lucrat timp de 7 luni la Codul Administrativ, iar apoi să vină Guvernul şi în câteva săptămâni, într-un mod mai puţin transparent, să schimbe multe prevederi din ceea ce Parlamentul a lucrat, nu este corect. Noi susţinem ca această modalitate de legiferare a Guvernului prin OUG în locul Parlamentului să dispară total, deoarece este incorect. Întotdeauna când a fost vorba de hei-rup-isme, fără dezbateri profesionale, au ieşit la iveală tot felul de greşeli şi există acest risc şi legat de Codul Administrativ”, a menţionat Cseke.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici