Liderul şi membrii unei grupări care se ocupa cu fraude informatice în Suceava, trimişi în judecată
Procurorii DIICOT au trimit în judecată 18 persoane acuzate că au fraudat conturile mai multor clienţi ai unei bănci din Suceava folosind datele confidenţiale pe care le primeau de la un funcţionar al instituţiei bancare, prejudicul produs de aceştia fiind estimat la peste 350.000 de euro.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminaltiate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Serviciul Teritorial Bacău au trimis în judecată 18 membri ai unei grupări infracţionale, din care cinci în stare de arest preventiv, pe care îi acuză de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, accesarea neautorizată a unor sisteme informatice, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fals în declaraţii în vederea emiterii instrumentelor de plată electronică în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, se arată într-un comunicat de joi al DIICOT.
Potrivit procurorilor, cei 18 membri ai grupării infracţionale, constituite şi organizate de Ovidiu Stelian Năstase, au acţionat, în perioada 2009 - 2010, în municipiul Suceava, în scopul comiterii de înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave.
În urma cercetărilor, procurorii au stabilit că aceştia se fac vinovaţi de fraudarea conturilor a cinci clienţi ai unei bănci, prin utilizarea datelor confidenţiale legate de aceste conturi puse la dispoziţie de Adrian Pâslaru, funcţionar bancar.
Ulterior, aceste date au fost utilizate de membrii grupării prin prezentarea unor persoane, cu acte de identitate false, în numele titularilor de cont, la alte sucursale ale acestei bănci, în vederea retragerilor efective de numerar sau a obţinerii digipass-urilor aferente conturilor, pentru efectuarea transferurilor ulterioare de numerar într-un cont deschis la dispoziţia membrilor grupării.
Prejudiciul estimat de procurorii DIICOT în acest caz este de 272.000 euro şi 70.000 dolari (aproximativ 47.000 de euro).
De asemenea, activitatea infracţională a membrilor grupării a vizat şi determinarea unor persoane recrutate din medii sociale defavorizate să încheie contracte de credite de consum sau nevoi personale, prin utilizarea de documente de venit false, cu diferite unităţi de creditare.
În acest caz prejudiciul a fost estimat la 140.000 lei (aproximativ 34.000 de euro - n.r.).
Procurorii DIICOT au dispus indisponibilizarea unui imobil şi a două maşini de lux aparţinând liderului grupării, Ovidiu Stelian Năstase, precum şi a unui autoturism şi a unor sume de bani aparţinând funcţionarului bancar Adrian Pâslaru.
Referitor la componenta de fraudă bancară, procurorii arată că a fost introdusă în cauză unitatea bancară, în calitate de parte responsabilă civilmente.
Dosarul va fi judecat de o instanţă de la Tribunalul Bacău.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO