Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor: Igaş să-şi dea demisia dacă nu spune cine nu a susţinut propunerile sindicatelor
Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Marin Gruia, a declarat, vineri, înaintea discuţiilor cu ministrul Traian Igaş că va cere demisia acestuia dacă nu spune public cine nu a susţinut propunerile sindicatelor în privinţa reorganizării MAI.
Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor: Igaş să-şi dea demisia dacă nu spune cine nu a susţinut propunerile sindicatelor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Marin Gruia a precizat că, deşi sindicaliştii au propus pensionarea la cerere a unor angajaţi ai MAI şi emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să prevadă acest lucru, actul normativ aprobat joi de Guvern nu conţine decât una din propunerile sindicaliştilor.
Liderul SNPC a susţinut astfel că ministrul Traian Igaş ar trebui să iasă public şi să spună cine nu a susţinut propunerile sindicaliştilor, discutate în cadrul mai multor întâlniri cu oficialii MAI. El a mai spus că în cazul în care Igaş nu face public această informaţie ar trebui să-şi dea demisia pentru că acea ordonanţă de urgenţă se referă la altceva decât ceea ce au convenit sindicaliştii şi reprezentanţii MAI.
Totodată, Marin Gruia a susţinut că acea ordonanţă de urgenţă este în afara legii în contextul în care Curtea Constituţională se pronunţă abia vineri cu privire la reorganizarea MAI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marina SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană, ca punct logistic pentru operaţiunile din zona arctică unde patrulează submarinele ruseşti
-
Şefa FMI: Ameninţarea tarifelor impuse de Trump sporeşte incertitudinea economică globală
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
Potrivit liderului sindical, acea ordonanţă conţine încă o neregulă, şi anume că, în situaţia reorganizării, instituţia nu poate înfiinţa funcţii identice cu cele radiate, iar MAI urmează să radieze 7.800 de funcţii. Totodată, liderul SNPPC a arătat că ordonanţa de urgenţă ar fi trebuit să prevadă şi cele 10 salarii compensatorii în contextul în care actul normativ substituie o lege care nu se mai aplică.
Liderul SNPC Marin Gruia şi liderul "Pro Lex" Vasile Lincu au intrat, vinieeri, la ora 10.00, la discuţii cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi cu oficiali din conducerea MAI. Aceasta va fi ultima întâlnire dintre sindicalişti şi conducerea ministerului pe tema disponibilizărilor din instituţ.
Guvernul a adoptat, joi, OUG privind unele măsuri legate de încadrarea în limita cheltuielilor de personal din Ministerul Administraţiei şi Internelor, care prevede amânarea încadrării absolvenţilor şcolilor ministerului până la 1 ianuarie 2012.
Actul normativ prevede acordarea ajutorului pentru poliţiştii şi cadrele militare, care încetează raporturile de muncă cu MAI sau trec în rezervă, din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Potrivit Ordonanţei, dacă persoanele în cauză sunt apte de muncă, dar nu se pot încadra din lipsă de locuri de muncă corespunzătoare pregătirii, beneficiază de plata unui ajutor, stabilit în raport cu vechimea efectivă în calitate de personal militar sau poliţist, calculat în funcţie de salariul funcţiei de bază avut în luna schimbării poziţiei de activitate (50 la sută din salariul funcţiei de bază, la vechime efectivă cuprinsă între unu şi cinci ani, 55 la sută din salariul funcţiei de bază, la vechime efectivă cuprinsă între cinci şi 15 ani inclusiv, respectiv 60 la sută din salariul funcţiei de bază, la vechime efectivă de peste 15 ani).
OUG mai prevede exonerarea de la plata cheltuielilor de şcolarizare pentru poliţiştii şi cadrele militare care solicită încetarea raporturilor de serviciu, prin demisie sau la cerere, anterior datei aplicării măsurilor de reducere a numărului de posturi. MAI precizează că decizia privind exonerarea de la plata cheltuielilor de şcolarizare a fost luată în urma dialogului social cu sindicatele.
Potrivit actului normativ, încadrarea absolvenţilor promoţiilor anului 2011 ale şcolilor din structura MAI, respectiv din structura Ministerului Apărării Naţionale (pregătiţi pentru nevoile MAI) se face începând cu data de 1 ianuarie 2012.
Măsurile au fost luate având în vedere necesitatea încadrării în limita alocată cheltuielilor de personal pentru anul 2011 prin Legea bugetului de stat pe anul 2011 286/2010.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO