- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.09.2012, 16:43)
- Livia Ispas , Aurelia Alexa ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liderul Sindicatului Oltchim: Salariaţii au intrat în greva foamei în urma acţiunii unor grupuri de presiune
Liderul Sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu, a declarat, joi, că angajaţii care au intrat în greva foamei nu sunt membri de sindicat, iar gestul lor este rezultatul acţiunii unor grupuri de presiune.
Urmărește
262 afișări
Diculoiu: Salariaţii Oltchim au intrat în greva foamei în urma acţiunii unor grupuri de presiune (Imagine: Bogdan Iordache/ Mediafax Foto)
Mihai Diculoiu a spus, într-o conferinţă de presă a Confederaţiei Cartel Alfa, că angajaţii de la Oltchim au clauze favorabile în contractul de muncă, inclusiv în privinţa disponibilizărilor, iar acestea vor fi obligatorii şi pentru viitorul acţionar.
El a precizat că grupuri de presiune vor să destabilizeze Sindicatul Oltchim.
Liderul sindical a mai spus că şi dacă şi-ar da demisia de la conducerea Sindicatului Oltchim, angajaţii nu ar mai avea timp fizic pentru a găsi pe cineva care să îi reprezinte la negocieri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, Achile Duţu, prezent la conferinţa de presă, a făcut un apel la angajaţii Oltchim care se află în greva foamei să renunţe la acestă formă de protest, întrucât nu este o modalitate de a rezolva problemele actuale.
Sindicaliştii au mai semnalat Guvernului faptul că proasta gestionare de la Oltchim nu este de acum şi, deşi au fost numeroase avertizări, nu s-au luat niciodată deciziile politico-administrative normale.
Liderul Confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că, dacă până vineri nu vor fi plătite măcar o parte din salariile restante, de luni vor protesta toţi angajaţii Oltchim şi se vor face plângeri la DNA pe numele secretarului de stat Rodin Traicu şi ministrului Daniel Chiţoiu.
Bogdan Hossu a spus că sindicaliştii cer ca până vineri 21 septembrie să fie nominalizat administratorul străin, astfel încât să poată fi repornit combinatul. În cazul în care nu va fi nominalizat administratorul, luni, 24 septembrie, vor fi făcute plângeri la Direcţia Naţională Anticorupţie pe numele secretarului de stat Rodin Traicu şi a ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu.
Hossu a precizat că plângerile la DNA vor fi făcute pentru că nu au fost respectate termenele date de Guvern şi stabilite prin memorandumul cu FMI.
Sindicaliştii susţin că până luni, potrivit promisiunilor primite, ar fi trebuit să primească măcar o parte din drepturile salariale restante, lucru care nu s-a întâmplat.
"Termenul era luni, astăzi este joi, avem o promisiune cum că mâine vor apărea nişte bani şi săptămâna viitoare restul. Promisiunile sunt frumoase, dar nu sunt de mâncat", a adăugat Hossu.
14 angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, între care şi o femeie, sunt în greva foamei, iar peste 300 de salariaţi protestează în faţa pavilionului administrativ al instituţiei, cerându-şi drepturile salariale restante, dar şi demisia lui Mihai Diculoiu de la conducerea sindicatului "Oltchim", organizaţie sindicală majoritară ca număr de membri.
Încă de săptămâna trecută, o parte dintre salariaţii de la Oltchim au cerut demisia liderului sindical Mihai Diculoiu şi au întocmit un tabel cu semnături ale angajaţilor care susţin acest lucru. La un moment dat, salariaţii au cerut dizolvarea sindicatului şi formarea altuia, dar s-a renunţat la idee, deoarece în cazul lichidării sindicatului angajaţii ar fi pierdut unele drepturi salariale prevăzute prin lege.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers joi la Oltchim Râmnicu Vâlcea, unde a fost întâmpinat cu huiduieli de cei aproximativ 500 de salariaţi care protestează în faţa pavilionului administrativ al unităţii, oamenii scandând "Hoţii".
Protestatarii l-au acuzat pe ministrul Liviu Pop că Guvernul nu şi-a ţinut promisiunile în ceea ce priveşte plata salariilor restante şi au cerut ca premierul Victor Ponta să vină să discute cu ei.
"O să avem o întâlnire. Am spus că în şapte zile vom găsi soluţii, s-a achitat avansul pe iulie şi urmează să achităm integral salariile pentru iulie şi august. S-au respectat toate promisiunile, urmează să găsim soluţii în continuare", a declarat Liviu Pop.
În urmă cu două săptămâni, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.
Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.
Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.
Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.
Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Hossu: Alte 7.000 de locuri de muncă dependente de activitatea combinatului Oltchim sunt în pericol
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul