Lidia Bărbulescu, audiată ca martor în dosarul senatorului Voicu

Preşedintele interimar al ICCJ, Lidia Bărbulescu, a fost audiată miercuri de procurorii DNA, în calitate de martor în dosarul Voicu, în legătură cu avertismentul pe care i l-a dat judecătorului Joiţa Preda din completul care a soluţionat dosarul lui Căşuneanu, potrivit unor surse judiciare.

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului Lidia Bărbulescu, audiată ca martor în dosarul senatorului Voicu

Lidia Bărbulescu, audiată ca martor în dosarul senatorului Voicu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că procurorii anticorupţie au audiat-o ca martor pe judecătoarea Lidia Bărbulescu, cea care asigură interimatul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Sursele citate au precizat că judecătoarea Lidia Bărbulescu a fost audiată în legătură cu avertismentul pe care i l-ar fi dat magistratului Joiţa Preda, unul din cei trei judecători din completul care a soluţionat dosarul omului de afaceri Costel Căşuneanu.

"La un moment dat, între termenele de judecată ale dosarului lui Căşuneanu de la instanţa supremă, Lidia Bărbulescu i-a spus judecătoarei Joiţa Preda, membră componentă a completului care soluţiona acest dosar, că pe rolul acelui complet de judecată a fost repartizat un dosar monitorizat, astfel că judecătorii trebuie să fie foarte atenţi pentru a dicta o soluţie perfect legală şi cât mai bine fundamentată", au declarat sursele citate.

Potrivit aceloraşi surse, Lidia Bărbulescu le-a spus anchetatorilor că nu i-a cunoscut şi nu i-a întâlnit niciodată pe omul de afaceri Costel Căşuneanu şi pe senatorul Cătălin Voicu.

În 29 aprilie, patru magistraţi de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a instanţei supreme au fost audiaţi la DNA în calitate de martori, în legătură cu modul în care au soluţionat un dosar al lui Costel Căşuneanu şi cu acuzaţiile de corupţie aduse de DNA lui Florin Costiniu.

Surse judiciare au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că cei patru magistraţi au dat declaraţii similare cu cele susţinute în faţa comisiei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), instituţie care a cercetat la rândul său acest caz, pe linie disciplinară.

Magistraţii au arătat că asupra lor nu a existat vreo intervenţie a lui Florin Costiniu şi că nici nu s-au simti presaţi în legătură cu soluţionarea dosarului lui Căşuneanu.

Magistraţii instanţei supreme care au judecat contestaţia depusă de firma lui Căşuneanu după pierderea unei licitaţii - proces în care se presupune că omul de afaceri ar fi intervenit, prin Voicu şi Costiniu, pentru o soluţie favorabilă - au declarat la audierile de la CSM că nu au simţit presiuni, se arată în motivarea deciziei de arestare a lui Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic, cei trei fiind ulterior puşi în libertate de un complet de nouă judecători de la ICCJ.

Senatorul Cătălin Voicu a fost arestat preventiv în 30 martie, fiind acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.

În această cauză au mai fost arestaţi preventiv, pentru trei zile, judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu, acuzaţi de corupţie în dosarul în care este cercetat şi senatorul Cătălin Voicu. Ei au fost eliberaţi în 13 aprilie, după ce un complet de nouă judecători al instanţei supreme a admis recursul împotriva deciziilor de arestare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici