Lidia Bărbulescu şi alţi trei judecători de la instanţa supremă, audiaţi în dosarul lui Voicu

Judecătorii Lidia Bărbulescu, Ioana Iacob, Magdalena Dumitru şi Nicolae Măniguţiu au dat vineri declaraţii de martor în dosarul lui Cătălin Voicu, fostul preşedinte interimar al ICCJ arătând că şi-a anunţat colegii legat de un dosar monitorizat, confirmând astfel declaraţia dată în faţa procurorilor

Urmărește
492 afișări
Imaginea articolului Lidia Bărbulescu şi alţi trei judecători de la instanţa supremă, audiaţi în dosarul lui Voicu

Lidia Bărbulescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax foto)

Judecătoarea Lidia Bărbulescu a declarat, vineri, în faţa completului de trei judecători de la Secţia penală a instanţei supreme, unde se judecă dosarul de corupţie al senatorului Cătălin Voicu, că a anunţat-o pe judecătoarea Joiţa Preda "că are un dosar în pronunţare care este monitorizat".

"I-am cunoscut pe inculpaţi doar din media, asta făcând abstracţie de fostul nostru coleg Florin Costiniu. Am avut la un moment dat o informaţie în sensul că este monitorizată acea cauză, astfel că, în calitatea mea de preşedinte, am considerat că trebuie să-i avertizez că au în pronunţare o cauză monitorizată. Ştiam efectiv că este vorba de o cauză în pronunţare de la acel complet condus de Joiţa Preda, iar eu i-am spus ei în calitatea de preşedinte al completului despre acest fapt. Apoi nu m-a mai interesat nimic, iar eu nu am cunoscut niciun moment şi nu am ştiut care sunt părţile acelei cauze", a arătat Lidia Bărbulescu în declaraţia dată în faţa instanţei.

Un alt judecător audiat a fost Ioana Iacob, propusă ca martor de fostul preşedinte al Secţiei civile a instanţei supremă Florin Costiniu, judecat în acest dosar. Judecătoarea a arătat în faţa colegilor de la Secţia penală că în vara lui 2009 a intrat "într-o cerere de preschimbare termen, care s-a admis cu termen, parcă, în septembrie". Ioana Iacob a precizat, întrebată fiind de apărare, că nu a discutat cu Florin Costiniu sau cu altcineva din acest dosar în cazul preschimbării termenului.

Un alt judecător de la instanţa supremă audiat în dosarul de corupţie al senatorului Voicu, Magdalena Dumitru, a arătat că, după ce s-a declanşat scandalul din acest dosar ar fi aflat de la televizor că şi ea a făcut parte dintr-unul din completele care au jucat la un moment dat un litigiu în care una dintre părţi era firma omului de afaceri Costel Căşuneanu, PA&CO International.

"După ce a ieşit scandalul, m-am uitat şi eu ca tot omul şi a reieşit că şi eu am prezidat la un moment dat acest caz, dar nu mai ţin minte părţile. Pentru mine nu aveau importanţă părţile, ci situaţia efectivă a cazului. Florin Costiniu nu mi-a fost nici simpatic, nici antipatic, dar, chiar şi aşa, nu am discutat niciodată cu dumnealui, singurul loc unde ne vedeam fiind la secţiile unite", a declarat judecătoarea Magdalena Dumitru.

Al patrulea judecător audiat în cauză a fost Nicolae Măniguţiu, al cărui nume a fost vehiculat şi în cauza privind-o pe şefa Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a instanţei supreme, Gabriela Bârsan, şi pe judecătoarea Iuliana Puşoiu. În declaraţia dată în dosarul senatorului Voicu, judecătorul Nicolae Măniguţiu a arătat că a soluţionat, în vara anului 2009, o cerere de preschimbare a termenului într-un dosar ce avea una dintre părţi societatea lui Căşuneanu, respectiv PA&CO International. El a precizat că acţiunea s-a admis, ca urmare a faptului că ambele părţi au fost de acord cu schimbarea termenului.

Judecătorul a mai arătat că nu-şi aminteşte cine a făcut cererea, dar că în cazul acesteia nu a "intervenit nimeni cu nimic", cu atât mai mult Florin Costiniu.

Lidia Bărbulescu a fost propusă ca martor în procesul senatorului Voicu la cererea procurorilor anticorupţie, după ce a declarat că a aflat "zvonul" că se vor face presiuni asupra completului care urma să judece dosarul de comercial al firmei lui Căşuneanu.

"Martora Bărbulescu Lidia, preşedinte interimar al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a declarat însă că a aflat din zvonurile care circulau în instituţie că «se vor face presiuni asupra completului de judecată prezidat de judecătorul Joiţa Preda în legătură cu un dosar rămas în pronunţare» iar «presiunile urmează să vină din partea unor parlamentari»", notau procurorii DNA în rechizitoriul întocmit în cazul Voicu.

Totodată, potrivit declaraţiei date procurorului, Bărbulescu i-ar fi spus judecătorului Joiţa Preda "să adopte soluţia corectă", transmiţându-i totodată că "dosarul este monitorizat", lucru pe care l-ar fi aflat din aceleaşi zvonuri.

"Bărbulescu Lidia a mai declarat că prin monitorizare a înţeles că dosarul era urmărit, dar nu poate preciza de către cine", mai scriau procurorii DNA în rechizitoriu.

Procurorii notau în material că afirmaţiile Lidiei Bărbulescu au fost doar parţial confirmate de judecătorul Joiţa Preda, aceasta declarând că a fost întrebată de preşedintele interimar al instanţei supreme dacă are pe rol dosarul de recurs al firmei lui Căşuneanu, PA&CO International. Aceasta a fost singura referire a Lidiei Bărbulescu la dosarul pentru rezolvarea căruia ar fi intervenit senatorul Voicu, conform declaraţiei judecătorului Joiţa Preda.

Senatorul Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În acest dosar, senatorul Cătălin Voicu a stat în arest preventiv din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011.

Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ICCJ, este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie. Aceştia au fost şi ei arestaţi preventiv, dar în 13 aprilie 2010 au fost puşi în libertate.

Procurorii afirmă că, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici