Aproape 200 de bătrâni, persoane cu dizabilităţi şi angajaţi din două azile din Craiova şi Filiaşi s-au îmbolnăvit de COVID-19 în ultimele două săptămâni.
La Filiaşi, numai în ultimele 24 de ore, 60 de persoane au fost confirmate cu infecţie cu SARS-COV2.
Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică susţin că au descoperit că angajaţii nu aveau echipament de protecţie, dezinfectanţi şi nu se decontaminau corespunzător. Neregulile au fost descoperite, însă după ce focarele s-au extins. La controalele anterioare toate normele erau respectate.
Leonica Budoiu, fiica unuia dintre pensionarii cu COVID de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova, este surprinsă de afirmaţiile reprezentanţilor DSP Dolj. Ea a văzut angajaţii azilului “dezbrăcaţi şi cu mâinile goale”, în lupta cu noul virus. A cheltuit o mie de euro şi le-a cumpărat materiale cu care să dezinfecteze locul unde părintele său zace bolnav. În schimb, directorul căminului a achiziţionat, la promoţie, „saci pentru transport cadavre”, după cum reiese din desfăşurătorul achiziţiilor din programul electronic, din data de 17 august.
Nicuşor Roşca- prefect de Dolj: “ Până la sfârşitul lunii iulie(…)numărul cazurilor era zero. Nu ştiu ce s-a întâmplat în două săptămâni de zile.”
Florin Stancu- director DGASPC Dolj: “ În centrele noastre nu există dotări la nivelul spitalelor, combinezoane şi cu alte dotări mai speciale şi care asigură o protecţie mai ridicată, pentru că, în mod firesc, persoanele care sunt infectate cu COVID nu ar trebui să mai fie în aceste centre. Ar trebui să fie spitalizate. “
Jan Pîrgaru – epidemiolog DSP Dolj: “ De când au apărut primele cazuri aici, noi Serviciul de Control, este primul control pe care-l facem, astăzi.(…) De ce nu aţi mai făcut controale până acum?/ La acest cămin?…Pentru că nu am fost solicitaţi. “
Leonica Budoiu – fiica unui bătrân din azil: “ Le-am luat, la o tură, le-am luat 8 combinezoane din ălea, le-am luat ce se pune pe cap, ce se pune pe picioare, le-am luat măşti .(…) După aia, când am vorbit cu infirmiera şi cu asistenta şi mi-au spus că mama este pozitivă, m-au rugat dacă pot să le iau şi nişte dezinfectant.”
Iuliana Manea- coordonator Inspecţia Sanitară, DSP Dolj: “ Ştiţi, e cum se anunţă pe la ţară, cu căruţa…Când vine Inspecţia, < haideţi că a venit SANEPIDU!>. În momentul acela, toată lumea …, pentru că fiind carantina, la poartă, aşa cum şi la noi nu v-au dat drumul, nu poţi să intri incognito, că nu-ţi dă nimeni drumul să intri şi să poţi să vezi ce se întâmplă.(…) Când ne ducem noi, au.”