Tentaţia de a sări peste el uneori puternică. Dar, atunci când renunţăm la micul dejun, pe lângă pierderea tuturor beneficiilor pentru creier, va avea de suferit şi orice activitate fizică pe care o întreprindem înainte de masa de prânz. Mai ales cei care vor să-şi pună muşchii în mişcare au nevoie de un mic dejun special. În SUA îl numesc, deloc surprinzător, micul dejun al campionilor.
Carbohidraţii sunt sursa preferată de energie a corpului. Nutriţioniştii recomandă să ne dăm un plus de energie la trezire cu nişte fructe proaspete sau uscate, carbohidraţi naturali şi simpli care ne vor oferi energia necesară fără a umple stomacul. Un smoothie poate fi, de asemenea, o idee bună. Ce fruct sa aleg? Alegerea este largă. Mango, de exemplu, este bogat în zaharuri cu eliberare rapidă, iar bananele sunt bogate în potasiu, un mineral despre care se crede că ajută la prevenirea crampelor musculare. Îi vedem des pe sportivi consumându-le (de exemplu, jucătorii de tenis, în pauzele dintre game-uri).
Mai multe cercetări sugerează că consumul de proteine poate promova o creştere mai mare a muşchilor şi, conform unui studiu al Universităţii Waseda din Tokyo, consumul acestora la micul dejun este mai bine dintr-o chestiune de cronobiologie: dimineaţa suntem mai activi metabolic şi într-o stare potenţial anabolică (de creşterea musculară). Vestea bună este că alegerea proteinelor pe care le putem lua este destul de mare.
Adesea se scurge timpul pentru micul dejun şi tot ce ne putem permite este un castron cu fulgi de ovăz. În acest caz, mai putem face un mic dejun de campioni, adăugând 4 ingrediente speciale la cereale:
Afine
Rezultatele unui studiu din Noua Zeelandă spun că afinele pot ajuta muşchii să se recupereze mai repede după efort.
Iaurt natural
Este o sursă excelentă de proteine. Cu toate acestea, este mai bine să fie natural, fără arome sau zaharuri adăugate. Probioticele din iaurt vor ajuta, de asemenea, digestia.
Seminţe de in
Seminţele de in sunt bogate în proteine şi acizi graşi omega-3 valoroşi, despre care se crede că ajută la metabolismul proteic, care la rândul său poate ajuta la creşterea masei musculare cu antrenament.
Fructe uscate
Nuci, migdale, fistic, caju etc. ne permit să absorbim grăsimile bune omega-3 şi magneziu, un mineral necesar pentru menţinerea sănătăţii ţesutului muscular în întregul organism.