Liga Studenţilor reclamă alegerile fără dezbatere pentru rectorul Universităţii Cuza din Iaşi | FOTO

  • Membrii cu drept de vot ai comunităţii academice vor vota pe data de 11 martie rectorul instituţiei fără să fi existat o dezbatere reală, în spiritul democraţiei universitare, aducând aminte de practicile academice totalitare din anii '50, susţine Liga Studenţilor.
  • Joi, 5 martie, trebuia să aibă loc o dezbatere publică în Aula Magna „Mihai Eminescu" la care să participe cei doi candidaţi, care a fost anunţată cu doar 24 de ore înainte şi care nu a fost promovată deloc în comunitatea academică, scriu studenţii.
Urmărește
1146 afișări
Imaginea articolului Liga Studenţilor reclamă alegerile fără dezbatere pentru rectorul Universităţii Cuza din Iaşi | FOTO

Liga Studenţilor reclamă alegerile fără dezbatere pentru rectorul Universităţii Cuza din Iaşi | FOTO

Liga Studenţilor reclamă că alegerile se fac fără dezbateri prealabile pentru rectorul Universităţii Cuza din Iaşi şi cer demisia preşedintelui Biroului Electoral Central al Universităţii, care are „legături multiple” cu Tudorel Toader. 

Potrivit unui comunicat transmis de Liga Studenţilor, LS IAŞI condamnă lipsa de dezbatere din comunitatea academică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi în ceea ce priveşte alegerea rectorului pentru mandatul 2020-2024 şi solicită demisia preşedintelui Biroului Electoral Central al Universităţii „Cuza", lect. univ. dr. Olga-Andreea Urda, pentru lipsa de imparţialitate în ceea ce priveşte procesul electoral academic, aceasta având legături multiple cu Tudorel Toader.

Membrii cu drept de vot ai comunităţii academice vor vota pe data de 11 martie rectorul instituţiei fără să fi existat o dezbatere reală, în spiritul democraţiei universitare, aducând aminte de practicile academice totalitare din anii '50, susţine Liga Studenţilor.

„Dacă la alte universităţi respectabile din ţară dezbaterile în comunitate privind planurile manageriale ale candidaţilor la funcţia de rector au fost reale, bazate pe idei şi au avut o largă participare, atât din partea cadrelor didactice şi de cercetare, cât şi a studenţilor, la Universitatea <Cuza> prezenţa cadrelor didactice la dezbaterile pe facultăţi este extrem de mică, iar prezenţa reprezentanţilor studenţilor este aproape nulă”, se arată în comunicat.

Mai mult, Biroul Electoral Central (BEC) facilitează organizarea acestor dezbateri doar pentru candidatul Tudorel Toader, dar nu şi pentru celălalt candidat validat, Adrian Muraru: „Toader s-a întâlnit până acum doar cu cadrele didactice şi de cercetare care au drept de vot şi a încercat să ţină secrete aceste întrevederi, cât mai departe de contestatarii săi din universitate, prin e-mailuri trimise din scurt şi prin întâlniri convocate prin SMS de către susţinătorii săi. Acesta a fost însoţit întotdeauna de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, care a asigurat interimatul funcţiei de rector cât timp Toader a fost suspendat, cu scopul de a atrage voturi şi de a o propulsa drept candidat pentru funcţia de rector la alegerile din 2024”.

Liga atrage atenţia că alegerile pentru funcţia de rector ar trebui să privească persoana candidaţilor şi planurile lor manageriale, acestea nefiind alegeri după o „listă de partid", în care candidatul la funcţia de rector, care este şi rector în exerciţiu, alege să defileze cu echipa de prorectori pentru a strânge voturi pe seama lor.

Joi, 5 martie, trebuia să aibă loc o dezbatere publică în Aula Magna „Mihai Eminescu" la care să participe cei doi candidaţi, care a fost anunţată cu doar 24 de ore înainte şi care nu a fost promovată deloc în comunitatea academică, scriu studenţii. Cei doi candidaţi au refuzat tacit să participe, iar membrii Biroului Electoral Central (BEC) au anulat dezbaterea cu o oră înainte de începerea acesteia printr-un simplu anunţ pe site-ul instituţiei. Astfel, cei circa 40-50 de studenţi şi profesori care au venit, sperând că mai există o brumă de democraţie şi transparenţă în universitate, au aşteptat apariţia celor doi candidaţi şi a organizatorilor circa jumătate de oră în sala aproape goală.

Mai mult, Liga Studenţilor susţine că Olga-Andreea Urda este unul dintre cele mai apropiate cadrele didactice ale lui Tudorel Toader din Facultatea de Drept, care i-a susţinut activitatea ca ministru al Justiţiei în mod constant, atât pe reţelele de socializare, cât şi faţă de studenţii facultăţii, încercând să influenţeze opinia acestora faţă de modificările aduse legilor justiţiei. De asemenea, ea a fost doctoranda lui Toader, susţinându-şi teza de doctor în drept în noiembrie 2014, iar în perioada 2018-2019 a fost consiliera sa personală la Ministerul Justiţiei: „Prin acţiunile domniei sale şi modul lipsit de imparţialitate în care a gestionat organizarea procesului electoral pentru funcţia de rector considerăm că a periclitat democraţia universitară şi spritul de transparenţă şi colegialitate care trebuie să domine instituţiile de învăţământ superior„.

„Aceste alegeri nu au nici o valoare în contextul în care nu există o campanie electorală propriu-zisă decât pentru unul dintre candidaţi, prefigurându-se astfel rezultatele. Toate acţiunile domnului Toader din aceste zile nu fac decât să demonstreze atitudinea sa totalitară, care exclude cu totul orice umbră de democraţie academică. Săptămâna trecută, unul dintre candidaţii la funcţia de rector, colegul nostru Silvian-Emanuel Man, a fost scos cu forţa din universitate de către agenţii de pază la ordinul domnului rector, iar acum domnul Muraru este discriminat în mod vădit de către Biroul Electoral Central (BEC). Asemenea practici nu ar trebui să existe în nici o instituţie, mai ales într-una de un asemnea prestigiu. Domnul Tudorel Toader dovedeşte din nou că nu are niciun respect pentru colegii săi, pentru universitate şi pentru tot ceea ce reprezintă memoria celei mai vechi universităţi din ţară. Mai mult, întrebându-l astăzi, în cadrul întâlnirii electorale cu studenţii senatori, de ce refuză să facă o dezbatere publică la care să participe întreaga studenţime, pe care o va reprezenta în cazul în care va ajunge rector din nou, acesta a răspuns simplu că aceştia nu prezintă interes pentru domnia sa, întrucât studenţii, în afara celor din senat şi consiliile facultăţilor, nu au drept de vot", a declarat Diana-Alexandra Cristea, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici