Ligia Deca: Începem anul şcolar cu peste 800 de şcoli în proces de reabilitare, modernizare sau construcţie

  • Începem anul şcolar cu peste 800 de şcoli în proces de reabilitare, modernizare sau construcţie, a anunţat marţi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
  • Ea susţine că a cerut ca spaţiile în care vor învăţa copiii să fie nu doar potrivite procesului educational, ci şi sigure.
Urmărește
66 afișări
Imaginea articolului Ligia Deca: Începem anul şcolar cu peste 800 de şcoli în proces de reabilitare, modernizare sau construcţie

Ligia Deca: Începem anul şcolar cu peste 800 de şcoli în proces de reabilitare, modernizare sau construcţie

Ministrul Educaţiei Ligia Deca a anunţat că marţi a avut loc, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, o videoconferinţă în care s-a discutat despre stadiul pregătirii şcolilor.

„Începem anul şcolar cu peste 800 de şcoli în proces de reabilitare, modernizare sau construcţie. Un record ce arată nu doar creşterea implicării autorităţilor locale în viaţa şcolii, ci şi buna colaborare în comunităţile din ţară! Am solicitat să se facă toate eforturile, la nivel local, pentru ca spaţiile în care vor învăţa copiii să fie nu doar potrivite procesului educational, ci şi sigure”, a scris pe Facebook Ligia Deca.

Potrivit unui comunicat al MAI, în cadrul şedinţei au fost discutate demersurile pentru punerea în aplicare a Planului naţional de combatere a violenţei şcolare. Scopul planului este asigurarea unui mediu sigur, primitor şi de susţinere pentru toţi membrii comunităţii şcolare la nivelul unităţilor de învăţământ.

În anul şcolar 2023-2024, peste 90% din totalul infracţiunilor au fost în interiorul unităţilor şcolare

În anul şcolar 2023-2024, peste 90% din totalul infracţiunilor s-au înregistrat în interiorul unităţilor şcolare, iar restul în afara acestora.

„Şcolile pot fi pregătite pentru a-şi primi elevii doar printr-un efort comun, dar şi un efort care presupune o colaborare între nivelul central, nivelul local şi nivelul unităţilor de învăţământ.(...) În ceea ce priveşte prevenirea situaţiilor de violenţă şcolară şi trafic sau consum de droguri, este esenţial ca tot ceea ce avem prevăzut în Planul Naţional de Combatere a Violenţei Şcolare să fie pus în practică. Este importantă siguranţa elevilor, a cadrelor didactice în incinta şcolii, dar şi în imediata vecinătate, iar aici colaborarea cu prefecturile, inspectoratele de poliţie, cu birourile de siguranţă şcolară şi alte structuri abilitate este esenţială.", a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Secretarul de stat în MAI, chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, a transmis priorităţile pentru perioada următoare: „În primul rând, actualizarea planurilor teritoriale, sub coordonarea prefecţilor, asigurarea unei prezenţe la vedere a elementelor de dispozitiv şi aici vorbim de forţele de ordine publică ale Poliţiei Române, Jandarmeriei, în corelare cu structurile de Poliţie Locală, evaluarea permanentă a situaţiei operative din zona unităţilor şcolare, în vederea adoptării măsurilor necesare pentru asigurarea unui nivel optim de siguranţă publică, verificarea la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ a registrului de evidenţă a activităţilor punctuale - am introdus acest registru pentru a avea o imagine exactă a activităţilor preventive desfăşurate de toate structurile în cadrul unităţilor şcolare - iniţierea de demersuri pentru reactivarea grupurilor de acţiune, acele grupuri de acţiune constituite încă de anul trecut, cu participarea reprezentanţilor structurilor MAI, reprezentanţilor şcolii, reprezentanţilor părinţilor şi elevilor, pentru a identifica toată gama de probleme şi a solicita sprijin autorităţilor. Astfel, să venim cu soluţii rapide de intervenţie pentru rezolvarea acelor probleme”.

El a subliniat importanţa elaborării analizelor tactice pentru identificarea zonelor vulnerabile şi asigurării unei prezenţe active a efectivelor în perimetrul şcolilor şi pe traseele de deplasare, precum şi luarea tuturor măsurilor preventive pentru ca elevii să se deplaseze şi să se întoarcă acasă în siguranţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici