Limitarea cumulului pensie-salariu reduce cheltuielile cu 80 mil. lei

Guvernul estimează pentru acest an o reducere a cheltuielilor de personal cu 60 milioane lei prin limitarea cumulului pensiei cu salariul plătit de stat, economii care vor creşte în următorii patru ani cu câte cinci milioane lei anual, până la 80 milioane lei, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Urmărește
67 afișări
Imaginea articolului Limitarea cumulului pensie-salariu reduce cheltuielile cu 80 mil. lei

Limitarea cumulului pensie-salariu reduce cheltuielile cu 80 mil. lei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Economiile estimate de Guvern că vor fi obţinute din limitarea numărului de persoane care pot cumula pensia cu salariul plătit de stat, incluse şi într-un document oficial, sunt indicate în creştere anuală de la 60 milioane lei, în acest an, la 65 milioane lei, în 2010, la 70 milioane lei, în 2011, la 75 milioane lei, în 2012, şi la 80 milioane lei, în 2013.

"Va fi realizată o diminuare a cheltuielilor de personal din bugetul de stat, având în vedere numărul de 20.439 persoane, care cumulează pensia cu salariul obţinut de la instituţiile publice, precum şi prognoza următorilor ani privind piaţa muncii", au afirmat sursele citate.

Datele cuprinse în documentul oficial, obţinut de MEDIAFAX, indică faptul că la nivel central sunt înregistrate 1.403 persoane care cumulează pensia cu salariul, în timp ce la nivel local numărul acestora creşte la 19.036 persoane.

La nivel local, cheltuielile de personal rezultate din cumulul pensiei cu venitul salarial sunt defalcate în raport cu salariile nete lunare (17,9 milioane lei), contribuţii ale angajatorului (5,3 milioane lei) şi cuantumul pensiei (12,7 milioane lei), totalul sumei reprezentând pensia cu salariul ridicându-se la 25,5 milioane lei.

Guvernul a decis, miercuri, printr-un proiect de lege, să permită cumulul pensiei cu salariul plătit de stat doar în cazul persoanelor care au o pensie netă în limită maximă echivalentă cu salariul mediu brut pe economie, stabilit în prezent la aproximativ 1.700 lei, şi să interzică acest cumul pentru persoanele cu o pensie peste acest plafon.

Comisia Naţională de Prognoză indică un salariu mediu brut de 1.693 lei, în 2009, şi de 1832 lei, pentru 2010.

"Beneficiarii dreptului de pensie pentru limită de vârstă aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate celui public pot cumula pensia cu veniturile salariale sau, după caz, asimilate veniturilor salariale, realizate din exercitarea unei activităţi profesionale pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau pe baza actului de numire în funcţie. Beneficiarii dreptului la pensie pentru limită de vârstă aparţinând sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate celui public, care realizează venituri salariale sau asimilate acestora din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau pe baza actului de numire în funcţie, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale, la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate în condiţiile în care nivelul pensiei încasate este mai mic sau cel mult egal cu cel al salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat", se arată în proiectul de lege.

Pensionarii vor fi obligaţi ca, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii, să opteze în scris între suspendarea plăţii sumei pensiei nete aflate în plată care depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie, pe durata exercitării activităţii, sau menţinerea pensiei aflate în plată, în condiţiile încetării raportului de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie.

Opţiunea scrisă va fi depusă la angajator, care la rândul său are obligaţia să înregistreze documentul la casa de pensii. Suma suspendată va fi din nou plătită începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care a fost depusă la casa de pensii cererea titularului, însoţită de dovada încetării raportului de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie.

În cazul în care nu se optează între pensie şi salariu, raporturile de muncă încetează de drept.

Dacă dreptul de opţiune este exercitat, plata pensiei va fi suspendată începând cu luna în care este exprimată opţiunea pentru continuarea activităţii. Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie vor fi recuperate de la pensionari, cu respectarea termenului general de prescripţie.

Proiectul de lege include şi datele transmise, săptămâna trecută de MEDIAFAX, conform cărora noua lege va intra în vigoare la 1 iunie 2009, cu condiţia aprobării de către Parlament, iar instituţiile publice care vor angaja pensionari cu venituri mai mari de plafonul impus de Guvern vor fi amendate cu sume cuprinse între 2.500-5.000 lei. Amenzile vor fi aplicate de către Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă.

Prevederile legii vor fi aplicate corespunzător şi persoanelor care primesc pensie de serviciu, stabilită prin legi speciale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici