Lincu: Am căzut de acord asupra a trei soluţii pentru încadrarea în cheltuielile de personal

Pensionarea la cerere cu acordarea salariului compensatoriu timp de trei ani, autosuspendarea unor angajaţi pe o perioadă de 2-3 ani şi demisia absolvenţilor de poliţie care nu au returnat în ultimii zece ani taxa de şcolarizare sunt soluţiile agreate la întâlnirea de la MAI, a spus Vasile Lincu.

Urmărește
8 afișări

Şeful sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu, a declarat, vineri, după discuţia cu ministrul Traian Igaş şi oficialii din conducerea MAI, că s-a analizat situaţia încadrării în indicatorii de personal pentru a găsi o alternativă la reducerea a 1.300 de posturi din poliţie.

Acesta a precizat că soluţii agreate atât de sindicalişti cât şi conducerea ministerului au fost pensionarea la cerere cu acordarea salariului compensatoriu într-un interval de trei ani, autosuspendarea unor angajaţi pe o perioadă de 2-3 ani şi demisia celor care au absolvit Academia de Poliţie în ultimii 10 ani fără returnarea taxei de şcolarizare de către aceştia.

Lincu a precizat însă că încadrarea în cheltuielile de personal nu corespunde nevoilor din minister, pentru că în continuare se acordă salarii de merit şi compensatorii în valoarea totală de aproximativ două milioane de euro.

Liderul sindical a mai spus că aceleaşi persoane care primeau aceste drepturi salariale în 2009 le primesc şi acum şi a adăugat că a trimis o sesizare scrisă la conducerea ministerului semnată de sindicatele Pro Lex, SLPC şi Diamantul pentru diminuarea acestor drepturi salariale.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şeful Poliţiei Române Liviu Popa şi alţi oficiali din conducerea MAI au discutat, vineri dimineaţă, cu liderii sindicatelor din poliţie pe tema reducerii veniturilor salariale şi a disponibilizării angajaţilor.

Traian Igaş a declarat, miercuri, la Senat, că angajaţii din MAI care vor fi disponibilizaţi nu vor primi salarii compensatorii, întrucât situaţia economică nu o permite.

Igaş a afirmat că disponibilizaţii din MAI vor primi exact aceleaşi ajutoare sociale ca orice angajat care îşi pierde locul de muncă. În plus, ministrul Administraţiei şi Internelor a adăugat că cei care urmează să fie disponibilizăţi vor beneficia de cursuri de reconversie profesională.

Ministrul a precizat că numărul celor care vor pleca din MAI este de 10.000, disponibilizările urmând să aibă loc în următoarele două luni. El a precizat că există bază legală pentru a face aceste restructurări şi că vor fi emise şi o serie de hotărâri de Guvern pentru "a ajuta toată acţiunea".

Igaş a mai spus că, "după cum este firesc", va pleca un număr important de angajaţi din Aparatul Central, fiind pentru prima oară după 1989 când numărul acestora va coborî sub o mie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici