Lincu: MAI ia în calcul propunerea "Pro Lex" de renunţare la salariile de merit şi de excelenţă

"Pro Lex" susţine că MAI ia în calcul propunerea sindicatului de renunţare la salariul de excelenţǎ care reprezintă jumătate din salariul de bază şi este primit de 5% din personal şi la salariul de merit care reprezintă 20% din salariul de bază şi se acordă unei treimi din angajaţi.

Urmărește
21 afișări

Preşedintele Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, spune într-un comunicat transmis, marţi, că potrivit unor informaţii primite din interiorul Ministerului Administraţiei şi Internelor, conducerea acestui minister se gândeşte să aplice propunerea sindicatului.

Liderul de sindicat susţine că măsura este impusă şi de art. 10 din Legea nr. 69 /2010 a responsabilităţii fiscal-bugetare, dar că decizia practică este greu de luat, întrucât cei care trebuie să fie de acord cu propunerea sunt beneficiari ai acestor sporuri.

"Totuşi, reorganizarea reală şi necesară a Poliţei Române constând în transformarea funcţiilor după atribuţiile posturilor, astfel încât poliţişti să fie doar aceia care fac muncă de poliţie, rămâne, deocamdată, un deziderat. În cel mai scurt timp, vor fi radiate 1.700 posturi de poliţişti, iar în luna iulie vor fi angajaţi 2.500 de poliţişti proveniţi din şcolile de poliţie. Acest lucru demonstrează managementul defectuos al resurselor umane de la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor", a subliniat Lincu.

Lincu spunea anterior că propunerile făcute de organizaţiile sindicale au fost acceptate, respectiv renunţarea la sporul pentru lucrări excepţionale sau, cum mai este numit, salariul de merit şi anularea primei de vacanţă, care a fost introdusă în salariu. Aceste măsuri ar acoperi cheltuielile invocate de MAI cu persoanele pe care vrea să le disponibilizeze.

Lincu preciza că, potrivit cifrelor puse la dispoziţie de reprezentanţii Guvernului, urma să fie disponibilizaţi 1.700 de poliţişti, 1.500 de poliţişti de frontieră, 2.700 de jandarmi şi peste 2.000 de angajaţi ai ISU.

Proiectul de lege privind reorganizarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, care prevede reducerea numărului de posturi cu aproape 10.000, pentru încadrarea în cheltuielile bugetare aprobate prin legea bugetului de stat, a fost respins, în 13 aprilie, de deputaţii din Comisia de apărare.

Vicepreşedintele Comisiei de apărare, George Scutaru (PNL), declara că argumentele pentru respingerea proiectului au fost acelea că este pentru prima dată când un minister prezintă în Parlament un proiect de lege pentru disponibilizările pe un an de zile.

El menţiona că opoziţia este împotriva acestor disponibilizări, deoarece până acum Ministerul de Interne a prezentat statistici care arătau că sunt prea puţini poliţişti, jandarmi şi pompieri.

Şi Senatul a respins, în 4 aprilie, proiectul de lege privind reorganizarea MAI.

Proiectul de lege care stabileşte reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI, a fost aprobat în 7 martie de Guvern şi transmis Parlamentului spre dezbatere în procedură de urgenţă.

Bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevăzând totodată şi disponibilizarea a 18.000 de angajaţi în 2011, în două etape.

Potrivit bugetului, în prima parte a acestui an vor fi disponibilizaţi peste 7.900 de angajaţi, numărul de salariaţi ai MAI ajungând astfel la aproximativ 141.000.

În a doua parte a acestui an, alţi 10.000 de angajaţi din structurile de ordine publică vor fi disponibilizaţi, pentru a face economii la cheltuielile de personal., conform aceluiaşi document.

Sancţiunile disciplinare, pregătirea şi experienţa profesională, calificativele primite în ultimii trei ani, situaţia socială şi împlinirea vârstei legale de pensionare sunt printre criteriile în baza cărora vor fi făcute disponibilizările în Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a supus dezbaterii publice proiectul de hotărâre pentru stabilirea criteriilor de evaluare a personalului MAI, punctajelor şi ponderilor aferente, componenţei comisiei, procedurii-cadru şi termenelor de evaluare necesare punerii în aplicare a măsurilor speciale pentru încadrarea în bugetul instituţiei pentru 2011. Proiectul de act normativ prevede că evaluarea personalului MAI va fi realizată luându-se în considerare exclusiv situaţia personală şi profesională a acestuia, fără a se crea situaţii discriminatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici