Lincu: Un lider sindical nu e regina, nu e beneficiarul final al corupţiei, dar are un rol important

Liderul "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat, luni, că în niciun caz un lider de sindicat nu este regina, nu e beneficiarul final al corupţiei, pentru că nu avea puterea să numească un subsecretar de stat la conducerea ANV, dar dacă e implicat în corupţia din vămi, are un rol foarte important.

Urmărește
14 afișări

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu publicat luni de "România Liberă", referindu-se la scandalul din vămi, că se teme că "regina se află printre liderii sindicali", însă a precizat că probarea acestui lucru depinde de cei care sunt arestaţi, dacă vor recunoaşte.

"Un lider sindical nu e regina în niciun caz, pentru că nu avea puterea să numească un subsecretar de stat la conducerea Autorităţii Naţionale a Vămilor. Dacă un lider sindical este implicat în aceste cazuri de corupţie, acesta are un rol foarte important, dar nu este beneficiarul final", a spus Vasile Lincu în legătură cu declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind implicarea liderilor sindicali în corupţia din vămi.

Lincu a mai spus că schema privind tabla de şah este valabilă încă de pe vremea când Nini Săpunaru conducea Direcţia Vămilor. Deputatul PNL Nini Săpunaru a fost director general la Direcţia Generală a Vămilor între 1997 şi 2000.

În legătură cu afirmaţiile preşedintelui că Lincu a fost şef de cadre la vamă şi ar putea să spună cum făcea selecţia vameşilor, liderul Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" a spus că el a fost director la Direcţia Resurse Umane din ANV timp de patru luni, când la conducerea autorităţii se afla Tudor Tănăsescu, despre care nu s-a spus niciodată că ar fi implicat în vreun caz de corupţie.

Potrivit lui Lincu, în cele patru luni cât a condus direcţia de la ANV nu s-a organizat niciun concurs, acestea fiind blocate prin lege.

Şeful statului a susţinut că în cele şase luni de supraveghere de către SRI "nu s-a depistat nicio legătură directă de transfer de şpagă de la punctele de frontieră către vreun om politic".

Preşedintele a explicat că, atunci când a spus că speră ca operaţiunea să ducă şi spre vârful piramidei politice, s-a referit la numirile în funcţii, fiindcă "la fel cum se ştia despre vameşi şi poliţişti de frontieră că îşi încasau foloase proprii din trecerea frontierei, la fel se spune despre şefii de vamă sau cei numiţi în funcţii că ar trebui să aibă nişte contribuţii".

"Aş face o observaţie, fiindcă am văzut nişte feţe extrem de dubioase care susţin teoria conexiunii directe între vameşi şi partide. Colecta descoperită la punctele de frontieră a fost pusă sub semnul transferului către partid. (...) Eu cred că suntem în faţa unei reacţii de alt tip, pentru că, după cum aţi observat, liderii sindicali au fost cei mai vocali când au vorbit de deturnare, acompaniaţi de trusturile de presă deţinute de Vîntu şi Voiculescu. E ceva putred la mijloc, nu pot pune degetul exact pe rană, dar este clar că ieşirile lor, care încearcă să arate spre zona politică, este un semn că vor să acopere ceva", a mai susţinut Traian Băsescu.

Întrebat despre declaraţia liderului "Pro Lex", Vasile Lincu, cel care a spus că a fost ameninţat cu moartea după ce sindicatul a făcut publică schema şahistă cu pionii care strâng direct banii din mită de la vamă, caii, nebunii şi tura, în persoana directorului Autorităţii Naţionale a Vămilor, regina şi regele care ar controla această caracatiţă a corupţiei, Traian Băsescu a declarat: "Dacă este vorba despre un fost şef de cadre la vamă, s-ar putea să aibă multe pe conştiinţă şi poate ne spune şi altceva despre rege, regină, ture şi pioni. Poate ne spune şi cum făcea selecţia vameşilor. Se spune că ar fi destul de scump un post de vameş, iar liderul sindicatului care ne arată jocul de şah a răspuns ani de zile, poate ne spune ceva şi despre selectarea vameşilor".

Întrebat dacă firele ar duce mai degrabă la liderii sindicali, decât la cei politici, şeful statului a răspuns: "Dacă rămânem în termeni şahişti, mă tem că regina se află printre liderii sindicali, dar probarea acestui lucru depinde foarte mult de cei care sunt arestaţi, dacă vor recunoaşte".

Chestionat asupra regelui, preşedintele a spus că nu ar intra în schema lansată de un lider sindical, care a fost şef de cadre la vameşi.

"Eu nu scot însă oamenii politici în afara jocului, pentru că numirile de şefi se fac cu influenţa oamenilor politici, iar acest lucru este evident, că se petrece aşa", a adăugat el.

Băsescu a admis că pentru aceste numiri s-ar putea da mită. "Dacă e valabil ce spune şefa vămii de la Halmeu, probabil că da. Toţi ştim, dar nu putem proba: aici e marea problemă: degeaba auzi din toate părţile şi nu poţi proba", a mai spus el.

El a apreciat, de asemenea, că influenţele asupra punctelor de frontieră sunt transpartinice în privinţa numirilor.

Întrebat despre declaraţia fostului ministru de Interne Vasile Blaga, care a spus că el l-a propus pe Radu Mărginean la şefia vămilor, Traian Băsescu a declarat: "Poate l-a susţinut, fiindcă din câte ştiu, ţine de Ministerul de Finanţe Autoritatea Naţională a Vămilor. Exclud posibilitatea ca Blaga să-l fi susţinut pe Mărginean contra unei sume. Dacă l-a susţinut, l-a susţinut, fiindcă-l cunoştea.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" a remis, săptămâna trecută, un comunicat în care a descris "schema logicǎ a persoanelor implicate în sistemului piramidal": "Pionii – lucrǎtori vamali; Caii – colectorii – şefi de turǎ, şefi de vamǎ, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vǎmi) etc; Nebunul, sau coordonatorul, persoana indispensabilǎ - liderul de sindicat şi/sau director ANV; Tura - şeful ANV şi directorii direcţiei supraveghere vamalǎ, proceduri, resurse umane; Regina - partidul politic, membrii importanţi din partid care pot decide numirea şefului şi directorilor ANV şi ANAF; Regele - ?".

Fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost pus sub învinuire de procurori în dosarul traficului de influenţă din Vama Halmeu, fiind acuzat de luare de mită. El a fost demis din funcţie în 9 februarie, de către premierul Emil Boc, la câteva ore după ce a fost pus sub învinuire.

Liderul "Pro Lex" spunea atunci că prin punerea sub acuzare a lui Radu Mărginean s-a trecut la piesele mai importante, respectiv "tura de pe tabla de şah", dar acesta nu este cea mai importantă "tură".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici