Video Lingvistul George Pruteanu a decedat
George Pruteanu a murit, joi seară, la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, unde fusese internat în urmă cu două zile, pentru o afecţiune cardiacă, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Mircea Ungureanu.
Acesta a rămas la spital doar pentru că a insistat familia, fiind internat în Secţia de cardiologie, unde i s-a aplicat imediat tratamentul specific. Joi, la 48 de ore de la internare, George Pruteanu a făcut un infarct extins şi, în ciuda eforturilor medicilor de a-l salva, a murit, a mai spus Ungureanu.
George-Mihail Pruteanu a fost profesor universitar, politician, critic literar, colaborator al mai multor publicaţii şi realizator al unor programe despre folosirea corectă a limbii române.Pruteanu s-a născut în 15 decembrie 1947, la Bucureşti. A studiat literatura la universităţile din Iaşi şi Bucureşti, obţinând ulterior un doctorat în filosofie.
Începând din 1972, a scris articole şi eseuri pentru diverse reviste literare, printre care Convorbiri literare, Cronica, România literară, Contemporanul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu: "Aşa ceva este aberant şi revoltător. Trebuie ca toţi să înţeleagă că România nu mai este sat fără câini"
-
Lovitură primită de suveraniştii români. Partidul Dianei Şoşoacă a pierdut azi mai mulţi parlamentari
-
Dosarul Nordis: Zeci de percheziţii în România şi Monaco. Laura Vicol, acuză: A început spectacolul!
După revoluţia din 1989, a continuat să lucreze ca jurnalist şi critic literar pentru Expres, Evenimentul Zilei şi Dilema.
Între 1995 şi 1999, Pruteanu a fost realizatorul unui program zilnic de cinci minute despre folosirea corectă a limbii române ("Doar o vorbă să-ţi mai spun"), care a fost prezentat mai întâi la Tele 7 ABC (1995), apoi la ProTV (1995-1996), iar ulterior, cu denumirea "Doar o vorbă săţ-i mai spun", la TVR1 (1997-1999 şi din nou în 2006).
George Pruteanu a primit două premii ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România, în 1996 şi 1999 şi Premiul Media, în 1997.
Între 2005 şi 2007 a fost membru al Consiliului de Administraţie al TVR.
În 1996 a fost ales ca senator din partea Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, dar a demisionat din acest partid în 1998. În 2000 a fost ales senator din partea Partidului Social Democrat. În 2003, a demisionat din PSD şi s-a alăturat Partidului România Mare, candidând pentru Senat, dar nu a mai fost ales.
Pruteanu a introdus un proiect de lege în 1997, devenit cunoscut ca "Legea Pruteanu", care cere ca toate textele publice (inclusiv reclamele) în limbi străine să conţină şi traducerea în română. Legea (500/2004) a fost adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Ion Iliescu în 2004, într-o variantă modificată, care nu conţine sancţiunile prevăzute în proiectul iniţial.
Pruteanu a fost un critic al industriei mediatice de divertisment din România, în special referitor la programele de calitate scăzută şi la manele, pe care el le-a numit "un gunoi".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:56
Kremlinul afirmă că este prea devreme să discute formatul negocierilor de pace propus de Zelenski
-
astăzi, 18:32