- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lipsa unei camere de deţinere dotată pentru handicapaţi - motiv de eliberare a lui Vîntu
Judecătoarea care a decis eliberarea lui Sorin Ovidiu Vîntu spune că lipsa de mobilitate a acestuia, imobilizat într-un scaun rulant, îl pune în situaţii ce presupun un efort suplimentar considerabil pentru a se adapta traiului într-o cameră de deţinere nedotată pentru persoane cu handicap.
Lipsa unei camere de deţinere dotată pentru handicapaţi - motiv de eliberare a lui Vîntu (Imagine: Mihai Spiridonica/Mediafax Foto)
Judecătoarea Graţiela Lăzureanu, de la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti arată că în ceea ce priveşte pericolul concret pentru ordinea publică pe care il reprezintă lăsarea in libertate a inculpaţilor Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar, ea reţine că, potrivit practicii constate a Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasburg, este unanim admis că trecerea timpului prin sine însăşi duce la stingerea rezonanţei sociale negative a faptelor.
În speţă, a intervenit după arestarea inculpaţilor o situaţie nouă care este aptă să stingă pericolul social concret pe care l-ar reprezenta lăsarea lor in libertate. Astfel, potrivit acuzării, partea vătămată a fost şantajată să dea o sumă de bani şi să aibă o anumită atitudine in derularea unui contract de management incheiat intre SC Asesoft SA şi SC Realitatea Media, inculpaţii săvârşind actele de intimidare, "deoarece Sorin Ovidiu Vîntu era direct interesat in derularea contractului in condiţiile in care membrii familiei sale erau acţionari majoritari".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"Este notorie imprejurarea că după arestarea preventivă familia inculpatului Sorin Ovidiu Vîntu a vândut acţiunile pe care le deţinea la SC Realitatea Media, iar în consecinţă, nu se mai poate reţine că acesta are un interes actual în derularea acelui contract, deci nu mai există niciun interes de natură să îi determine pe inculpaţi să intervină într-un mod sau altul în derularea contractului", apreciază judecătoarea Lăzureanu.
În opinia ei, rezultă că lăsarea in libertate a inculpaţilor nu mai poate constitui un pericol pentru activitatea părţii vătămate.
Alte elemente (care fiind coroborate cu stingerea rezonanţei sociale ca urmare a trecerii timpului şi cu incetarea stării de pericol pentru activitatea comercială a părţii vătămate ca urmare a vinderii acţiunilor) conduc la concluzia că menţinerea stării de arest nu mai corespunde scopului procesului penal în sensul articolului 136 Cpp, mai notează judecătoarea
În acest sens sunt invocate de judecătoare: "starea evident deteriorată a sănătăţii inculpatului Sorin Ovidiu Vîntu; lipsa de mobilitate a inculpatului care este imobilizat într-un scaun rulant îl pune pe acesta în situaţii ce presupun un efort suplimentar considerabil pentru a se adapta traiului într-o cameră de deţinere care nu este dotată cu instalaţiile necesare unei persoane cu handicap".
"Aşadar, din această perspectivă, odată cu trecerea timpului şi având în vedere că inculpatul nu mai poate reprezenta un factor de presiune pentru partea vătămată după vânzarea acţiunilor, instanţa reţine că eforturile pe care le depune inculpatul pentru a se adapta vieţii în camera de detenţie apar ca disproporţionate raportat la scopul procesului penal", spune judecătoarea Graţiela Lăzureanu.
În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Ilie Ion Cezar concluzia judecătoarei este că "menţinerea în stare de arest nu mai corespunde scopului procesului penal este conturată şi de actele nou depuse în faţa instanţei (acte de studii, contract de muncă)".
"Rezultă din conţinutul acestora că inculpatul are o pregătire profesională fiind absolvent de studii superioare, iar la data faptei desfăşura activitate în baza unui contract de muncă. Aceste elemente coroborate cu lipsa antecedentelor penale nu mai susţin datele iniţial prezentate cu privire la persoana inculpatului în sensul de «persoană cu anturaj dubios»", scrie judecătoarea în decizia sa.
În consecinţă, instanţa constată că a încetat starea de pericol pe care ar reprezenta-o pentru ordinea publică punerea în libertate a inculpaţilor şi că starea de arest nu mai corespunde scopului procesului penal.
Marţi, Graţiela Lăzureanu de la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a decis ca Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar să fie judecaţi în stare de libertate, însă cei doi au r-mas în arest întrucât Parchetul a declarat recurs, care va fi soluţionat de Tribunalul Capitalei.
Luni, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, pentru şantajarea managerului Realitatea TV Sebastian Ghiţă, iar Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a fost sesizată să se pronunţe cu privire la legalitatea măsurii preventive, care urma să expire vineri, astfel că marţi a decis revocarea acesteia.
Procesul celor doi începe în 10 iunie la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, luni, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar, pentru şantaj.
Potrivit acuzării, în perioada martie - aprilie 2011, inculpaţii Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar l-au constrâns, prin ameninţare, pe Sebastian Ghiţă, parte vătămată în dosar, să le remită suma de 150.000 de euro ori să accepte denunţarea unui contract cu scopul obţinerii injuste, în folosul lor de beneficii materiale cu consecinţa prejudicierii părţii vătămate.
Concret, constrângerea a fost realizată de către inculpaţi, prin ameninţarea cu uciderea părţii vătămate, a familiei sale, respectiv compromiterea imaginii publice. Mijloacele întrebuinţate, datorită succesiunii presiunilor exercitate, au fost de natură să creeze temere părţii vătămate, astfel încât aceasta a remis suma de 150.000 de euro. Prin intermediul inculpatului Ion Ilie suma de bani urma să ajungă la inculpatul Vîntu în scopul obţinerii unor foloase materiale injuste, fiind urmărit de ambii inculpaţi, care ar fi beneficiat de acest avantaj ilicit.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO