Lista alimentelor cu adevărat afrodisiace, potrivit ştiinţei

Unele alimente au reputaţia de a fi afrodisiace, dar, conform ştiinţei, puţini sunt cele care se pot lăuda cu adevărat de aceste proprietăţi.

Urmărește
6857 afișări
Imaginea articolului Lista alimentelor cu adevărat afrodisiace, potrivit ştiinţei

Miere

Alimentele afrodisiace, numite după zeiţa greacă a iubirii, Afrodita, sunt acele alimente care au puterea de a ne creşte libidoul. De-a lungul istoriei, bărbaţii şi femeile au căutat întotdeauna alimente care să trezească răspuns şi dorinţă sexuală. Dar, în timp ce multe presupuse afrodisiace sunt doar un produs al folclorului, există unele alimente care pot induce, deşi uşor, răspunsul sexual. Adesea sunt alimente cărora popoarele antice (incaşi, chinezi sau greci) le atribuiau deja această putere.

Cele mai cunoscute afrodisiace:

Ciocolata

Ciocolata este capabilă să crească dorinţa sexuală. Şi studiile au arătat că, într-adevăr, procentul de cacao poate creşte fluxul de sânge în corpul nostru, cu influenţă asupra libidoului. Dar de aici pleacă pentru a-l defini ca un afrodisiac. Oamenii de ştiinţă sunt intrigaţi de două componente ale compusului cacao: fenetilamină şi triptofan. Primul este un stimulent care este eliberat în creier atunci când ne îndrăgostim; al doilea ajută la producerea serotoninei, o substanţă chimică asociată cu dispoziţiile pozitive şi excitaţia sexuală. Apoi, mai este şi factorul gustului: dulceaţa şi textura catifelată a ciocolatei o fac un desert satisfăcător din punct de vedere psihologic. Şi asta contează.

Stridii

Popularitatea stridiilor ca afrodisiac datează de la vechii greci. Dar abia în 2005 un profesor de chimie de la Universitatea din Miami a descoperit că moluştele bivalve (stridii, dar şi scoici, scoici şi scoici, n.red.) conţin un aminoacid, acidul D-aspartic, care pare să crească nivelul de hormoni de sex (la şoarecii de laborator). Efectul acidului D-aspartic la om este încă în studiu. Se pare că contribuie la creşterea testosteronului la bărbaţii sedentari. Dar nu se ştie dacă poate face mai mult.

Cu toate acestea, este adevărat că stridiile şi moluştele bivalve conţin zinc, un nutrient esenţial pentru producerea de testosteron şi spermatogeneză. Şi sunt bogate în aminoacizi şi serotonină, care fac parte integrantă din calea neuronală a răspunsului la plăcere. Dar toate acestea - conform oamenilor de ştiinţă - nu sunt suficiente pentru a face un afrodisiac. Mai degrabă, potrivit sexologului american Michael Krychman, care a studiat multă vreme puterea erotică a alimentelor, stridiile pot conta pe „un efect placebo foarte puternic”.

Chilli şi condimente

Ardeiul iute conţine o substanţă numită capsaicină care generează răspunsuri fiziologice, inclusiv transpiraţie, ritm cardiac crescut şi circulaţie crescută. Aceste răspunsuri sunt similare cu cele experimentate în timpul actului sexual şi pot determina organismul să se aştepte la evenimente similare. Dar dacă luăm în considerare această teorie, în mod similar, alte alimente precum usturoiul, ghimbirul şi cardamomul afectează şi sistemul circulator prin creşterea fluxului sanguin şi declanşarea unei reacţii uşor afrodisiace.

Mierea

Nu este greu de înţeles de ce mierea a fost considerată un afrodisiac de secole. Unii susţin că reputaţia sa romantică provine dintr-un obicei străvechi prin care cuplurile proaspăt căsătorite au băut hidromel, o băutură fermentată pe bază de miere, până la prima lună a noii lor uniuni. Şi Hipocrate l-a prescris şi pentru vigoarea sexuală. Mierea conţine bor, care poate regla nivelul hormonilor, şi oxid nitric, care este eliberat în sânge în timpul excitării. Dar o parte din faima sa afrodisiacă din zilele noastre derivă probabil şi dintr-o scenă deosebit de fierbinte din filmul Nine and 1/2 Weeks (1986).

Vinul roşu

De asemenea, potrivit expertului Krychman, chiar şi un pahar de vin roşu ar putea fi indirect legat de funcţia sexuală datorită beneficiilor sale potenţiale pentru sănătatea inimii. Cu condiţia ca în viitor, alte studii să confirme legătura dintre vinul roşu şi sănătatea cardiovasculară. „Cercetările au descoperit că vinul roşu are efecte asupra funcţiei sexuale, dar nu ştim dacă depinde de întreaga dietă sau de o combinaţie de dietă, stil de viaţă şi genetică”, spune Krychman. „Ceea ce ştim cu siguranţă este că pentru cei care fac sport, consumă o dietă sănătoasă şi reduc stresul, toate aceste elemente lucrează împreună şi contribuie la o viaţă sexuală mai bună”.

Reputaţia vinului ca afrodisiac ar putea proveni şi din faptul că în doze mici face parte din dieta mediteraneană, bazată în principal pe alimente pe bază de plante precum fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele şi nucile, peştele şi uleiul de măsline şi relativ săracă în zaharuri, brânză şi carne. Şi această bogăţie nutriţională este cea care ar conferi dietei mediteraneene calităţi afrodisiace.

Un studiu care a implicat 600 de femei cu diabet de tip 2 a constatat că dieta mediteraneană este legată de niveluri mai scăzute de disfuncţie sexuală, în timp ce un alt studiu a concluzionat că ar putea fi asociată şi cu disfuncţia erectilă îmbunătăţită. Potrivit lui Lauri Wright, purtătorul de cuvânt al Academiei de Nutriţie şi Dietetică din SUA: „Concluzia este că o dietă sănătoasă cu fructe de mare, carne slabă, nuci, fructe, legume şi cereale integrale, aşa cum este dieta mediteraneană, ajută la susţinerea funcţiei nervoase. şi susţin fluxul sanguin şi hormonii.”

Oamenii de ştiinţă studiază şi două alimente exotice

Maca

În unele teste s-a constatat că maca - rădăcina vegetală andină măcinată - are efecte pozitive asupra creşterii libidoului şi tratarea disfuncţiei sexuale la bărbaţi şi femei. Se crede că depinde de fitosterolii şi fitoestrogenii prezenţi în maca (care pot afecta nivelul de estrogen). Dar mecanismul din spatele acestor beneficii este încă neclar.

Ginseng

De asemenea, pentru ginseng, studiile clinice au găsit dovezi că poate ajuta la tratarea disfuncţiei erectile şi la stimularea excitării la femeile aflate în postmenopauză prin efectul său asupra ţesutului muscular neted. Un mecanism similar cu modul în care funcţionează Viagra: eliberarea de oxid nitric în muşchiul penisului poate creşte fluxul de sânge către organ. Oamenii de ştiinţă încă nu ştiu cât de mult ginseng ar trebui să luăm (prea mult ar putea fi chiar rău) pentru a obţine aceste efecte, şi sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege în continuare beneficiile acestuia.

 

Cu toate acestea, conform Dr. Wright, doar persoanele care au probleme cu circulaţia sângelui vor vedea îmbunătăţiri ale funcţiei sexuale prin consumul acestor alimente. Omul de ştiinţă şi popularizatorul alimentar Bryan Quoc este de acord şi sugerează să nu vă aşteptaţi la miracole de la niciunul dintre aceste alimente. Dar este, de asemenea, adevărat că „Multe alimente considerate a fi afrodisiace ar trebui să facă parte dintr-o dietă sănătoasă cuplată cu exerciţii fizice, deoarece un sistem cardiovascular puternic este lucrul care contribuie cel mai mult la apetitul şi activitatea sexuală”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici