Lista celor 333 de abateri pentru care nu mai primeşti amendă din prima. Ce prevede proiectul de lege a PREVENŢIEI pus în dezbatere
Hărţuirea sexuală a angajaţilor, vânzarea de lucrări de diplomă sau doctorat pentru plagiatori, abateri de la regimul silvic pedepsite mai aspru de anul trecut pentru a evita infrigementul, precum şi nedeclararea în termen a veniturilor sunt printre cele 333 de contravenţii care nu vor mai fi sancţionate decât cu avertisment şi nu cu amendă dacă este vorba de prima abatere, iar în 90 de zile se remediază. Prevederile se regăsesc în proiectul de lege al prevenţiei pus, joi, în dezbatere publică de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Cele 333 de contravenţii sunt doar în stadiul de propunere, lista finală urmând a se decide după 1 mai, când expiră termenul dezbaterii publice.
Mai exact, potrivit proiectului, la prima constatare a unei contravenţii se încheie un proces verbal de constatare şi sancţiune cu avertisment, la care se anexează un plan de remediere. Termenul pentru intrarea în legalitate este de trei luni. Contravenientul beneficiază de aceste măsuri, o singură dată pentru oricare dintre contravenţiile menţionate în proiectul de lege, în termen de 3 ani de la data aplicării sancţiunii avertismentului, scrie Gândul.
„Scopul prezentei legi este de a reglementa o serie de instrumente care să asigure prevenirea săvârşirii de contravenţii de către persoanele/entităţile care desfăşoară activitate economică, precum şi prevenirea săvârşirii de contravenţii de către instituţiile publice şi instituţiile publice locale”, se arată în proiectul de lege, în a cărui anexă sunt prevăzute contravenţii, din peste o sută de legi, ordonanţe şi hotărâri de guvern, care ar urma să intre sub incidenţa noilor măsuri.
„E rezultatul unei munci de aproape două luni. E o lege care e aşteptată de mediul de afaceri, iar în text aţi adăugat şi component pentru administraţie. Este, totodată, un proiect de lege prioritar pentru noi, parte a programului de guvernare, care va ajuta foarte mult mediul de afaceri”, a spus premierul Sorin Grindeanu, în şedinţa de Guvern de joi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
CITEŞTE AICI ARTICOLUL COMPLET
CITEŞTE AICI PROIECTUL LEGII PREVENŢIEI
CITEŞTE AICI LISTA COMPLETĂ A CONTRAVENŢIILE SUB INCIDENŢA LEGII PREVENŢIEI
Discriminarea şi vânzarea de teze de doctorat, sancţionate cu avertisment la prima abatere
Printre contravenţiile propuse la a fi scutite de amendă la prima abatere sunt însă şi unele cel puţin bizare.
De exemplu, unele cuprinse în Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. Mai exact, este vorba de articolele prin care este interzisă discriminarea prin utilizarea de către angajator a unor practici care dezavantajează persoanele de un anumit sex, în legătură cu relaţiile de muncă, cum ar fi concedierea, stabilirea salariului sau promovare. De asemenea, sub incidenţa legii prevenţiei ar urma să intre şi prevederea conform căreia „constituie discriminare bazată pe criteriul de sex orice comportament nedorit, definit drept hărţuire sau hărţuire sexuală, având ca scop sau efect de a crea la locul de muncă o atmosferă de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectată; de a influenţa negativ situaţia persoanei angajate în ceea ce priveşte promovarea profesională, remuneraţia sau veniturile de orice natură ori accesul la formarea şi perfecţionarea profesională, în cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit, ce ţine de viaţa sexuală”. În cazul acestor două contravenţii amenzile prevăzute de legea actuală se încadrează între 3.000 şi 100.000 de lei.
O altă contravenţie scutită de amendă, la prima constatare, ar fi cea legată de „comercializarea de lucrări ştiinţifice în vederea facilitării falsificării de către cumpărător a calităţii de autor al unei lucrări de licenţă, de diplomă, de disertaţie sau de doctorat”. Pentru astfel de faptă, încadrată contravenţie în Legea educaţiei naţionale, amenda prevăzută este 5.000 lei la 50.000 lei.
De asemenea, cu un avertisment sunt sancţionate în primă instanţă şi o serie de contravenţii silvice , în cazul cărora anul trecut s-a stabilit prin ordonanţa de urgenţă 51 majorarea amenzilor, pentru a evita declanşarea unei proceduri de infrigement pentru România. Iată două exemple din lege sancţionate, în prezent, cu ameni între 15.000 şi 20.000 de lei:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO