- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lista locurilor autorizate în care românii pot ieşi la picnic de 1 Mai
Legea privind desfăşurarea activităţilor de picnic a intrat în vigoare în 30 martie. Potrivit reglementărilor legislative, autorităţile locale trebuie să amenajeze locuri speciale pentru cei care vor să facă picnic în mijlocul naturii.
Lista locurilor autorizate în care românii pot ieşi la picnic de 1 Mai (Imagine: Eduard Andrei/Arhiva Mediafax Foto)
- Suceava: Singurul loc de picnic amenajat în municipiu este în fosta gospodărie a PCR
Singurul loc de picnic şi grătare ce a fost amenajat în municipiul Suceava se află în fosta gospodărie a PCR, situată lângă Casa de oaspeţi, fiind un teren de două hectare primit de municipalitate de la RAAPPS, unde există şi un iaz cu debarcader.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că zona de picnic va fi inaugurată la 1 mai, iar sucevenii pot merge să facă grătare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
El a spus că locul pentru picnic este în fosta gospodărie a PCR, pe un teren de două hectare ce a fost transferat de la RAAPPS în proprietatea municipiului, are un iaz cu debarcader şi încă nu a fost modernizat întrucât de puţin timp a intrat în vigoare legea picnicului.
Lungu a precizat că zona are amenajările necesare pentru grătare şi picnic, dar că urmează să fie modernizată, municipalitatea intenţionând să amenajeze două noi zone de picnic, una lângă păduricea Zamca, iar o ala lângă păduricea din cartierul Burdujeni.
"Cine va dori să facă grătar de 1 mai va putea să vină în zona amenajată din pe strada Parcului", a spus Lungu, care a subliniat că spaţiul va fi asigurat cu poliţişti locali.
- La Târgu Mureş există, de aproape doi ani, două zone autorizate pentru picnic
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureş, Aurel Trif, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că municipalitatea "şi-a făcut temele" şi a amenajat, de aproape doi ani, pentru iubitorii de natură, două locuri speciale destinate petrecerii timpului liber.
Este vorba de zonele tradiţionale pentru picnic - Platoul Corneşti, aflat în apropierea Grădinii Zoologice din Târgu Mureş, şi Calea Sighişoarei, lângă pădure.
"De un an jumătate, chiar doi ani, am pus la dispoziţia iubitorilor de natură locuri special destinate petrecerii timpului liber la Platoul Corneşti, în spatele spaţiului de joacă, unde am montat mese suplimentare lângă grătare. De asemenea, există spaţii în zona Calea Sighişoara, şapte puncte unde pot ieşi târgumureşenii la iarbă verde, amenajate cu bolovani, unde trebuie puse lemnele, cu grătare de fier. Ambele sunt autorizate. Avem rugămintea către cetăţeni să nu intre în alte locuri, pentru că va interveni Jandarmeria", a spus Trif.
El a arătat că municipalitatea îşi doreşte o colaborare bună cu cetăţenii şi nu a fost cazul, până acum, să dea amenzi.
În ce priveşte zona malului Mureşului, aceasta aparţine Direcţiei Apelor şi nu este amenajată corespunzător pentru picnic, a conchis Trif.
- Bistriţa: Pădurea Schulerwald, singurul loc autorizat în care bistriţenii pot ieşi la picnic
Singurul loc autorizat pentru picnic la Bistriţa, în condiţiile intrării în vigoare a legii care reglementează astfel de activităţi, este Pădurea Schulerwald, situată la marginea oraşului, în apropiere de zona industrială.
Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu (PSD), a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că locuitorii oraşului vor putea ieşi la iarbă verde, de 1 Mai, în această pădure care este deja amenajată pentru picnic.
"Pădurea Schulerwald este amenajată în urmă cu 15 ani şi reînnoită în urmă cu opt ani. Un cetăţean austriac a făcut, din banii lui, locuri pentru grătar şi bănci. Noi le-am renovat şi în urmă cu doi ani, şi anul acesta. Am refăcut mesele, toaletele, tot ce este acolo. Pădurea Schulerwald se va transforma într-o pădure- parc ce va fi adaptată special pentru picnic. În continuare, vom identifica şi alte locuri pentru ieşit la iarbă verde, pe malurile râului Bistriţa", a declarat Ovidiu Creţu.
El a spus că acest lucru se va întâmpla dacă va fi reales în fruntea oraşului pentru următorii patru ani, el fiind candidatul USL la un nou mandat de primar al Bistriţei.
Ovidiu Creţu a declarat că bistriţenii care aleg să meargă la picnic în alte zone, precum Dealul Jelnei sau Dealul Sigmirului, locuri tradiţionale de ieşit la iarbă verde, o fac pe propria răspundere în eventualitatea în care comunele Budacu de Jos şi Şintereag, de care aparţin aceste dealuri, nu le-au autorizat pentru picnic.
"Dealul Sigmirului aparţine de satul Blăjeni, comuna Şintereag. Am avut o înţelegere cu această autoritate publică să le permită bistriţenilor să iasă acolo la iarbă verde până la intrarea în vigoare a legii care reglementează această activitate. Cei din Şintereag au luat o taxă modică, noi am dus acolo un container pe care tot noi l-am golit, astfel încât să se păstreze curăţenia. Acum nu ştiu ce hotărâre a luat Consiliul Local de acolo. La fel şi cu Dealul Jelnei. El aparţine de comuna Budacu de Jos. În aceste condiţii, noi îi sfătuim pe oameni să meargă la picnic în Pădurea Schulerwald, singurul loc autorizat deocamdată", a declarat Creţu.
Primăria Bistriţa intenţionează să amenajeze cu fonduri europene o zonă de recreere şi agrement în Pădurea Schulerwald, investiţia fiind de 6,3 milioane de lei.
Conform documentaţiei afişate pe site-ul Primăriei, în Pădurea Schulerwald vor fi făcute terenuri de sport, zone de relaxare, plimbare sau popas, pădurea urmând să fie racordată la reţele de apă, canalizare şi electricitate.
Proiectul prevede amenajarea a două terenuri multifuncţionale pentru fotbal/baschet/handbal, a unuia pentru paintball, a unui circuit de skateboard şi role şi a unui perete pentru căţărări, amenajarea a peste şase kilometri de alei pentru promenadă, a patru locuri de joacă pentru copii, a unor spaţii destinate jocurilor tematice pentru persoane cu dizabilităţi, pentru adulţi (scripeţi, traversări, obstacole, tiroliană), realizarea unei zone de picnic cu mese, bănci, spaţiu de joacă (minigolf, tenis de masă), precum şi a 10 locuri de popas cuprinzând bănci, foişoare, locuri de observare, hrănitoare pentru animale.
Se urmăreşte şi crearea unui circuit de aproape doi kilometri destinat ciclismului off-road, cu zone de dificultate şi suprafaţă de rulare construită din lemn, piatră sau pământ.
- Primăria Sibiu nu a găsit deocamdată spaţiu potrivit pentru desfăşurarea picnicurilor
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, a declarat, miercuri, că în municipiu nu s-a identificat, deocamdată, niciun spaţiu care să se preteze pentru picnicuri, în condiţiile în care Legea care reglementează aceste activităţi a intrat în vigoare în 30 martie.
În schimb, la Mediaş, al doilea municipiu din judeţul Sibiu, vor fi amenajate trei astfel de spaţii, pentru 1 Mai, când are loc tradiţionala serbare câmpenească, Maialul. Două spaţii vor fi amenajate la Barajul de la Ighişu Nou şi unul în zona Binder Bubi.
"Primăria municipiului Mediaş, prin operatorul de salubritate S.C Eco-Sal S.A, va amenaja în cele trei locuri de picnic puncte de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje şi va pune la dispoziţia medieşenilor toalete ecologice şi containere pentru colectarea deşeurilori menajere", au declarat reprezentanţii Primăriei Mediaş.
Pentru amenajarea acestora, Primăria din Mediaş a organizat, în 2 aprilie, o dezbatere publică la care au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai diferitelor direcţii din cadrul instituţiei, ai Eco-Sal şi ai Asociaţiei pentru Gestionarea Deşeurilor, precum şi cetăţeni şi ONG-uri preocupate de acest subiect.
- Primăria Vaslui a amenajat locurile pentru picnic la ştrandul din oraş şi la pârtia de săniuş
Cei 70.000 de locuitori ai municipiului Vaslui vor putea merge la picnic în două locuri special amenajate de primărie, respectiv la ştrandul din zona sportivă a oraşului şi la pârtia de săniuş, aflată la paroximativ patru kilometri distanţă de municipiu.
Primăria Vaslui a amenajat locurile speciale pentru picnic, respectiv la ştrandul din oraş şi la pârtia de săniuş, unde au fost construite câte şase grătare din cărămidă.
"Nu ştim dacă sunt suficiente pentru toată lumea cele două locaţii, dar pentru început sunt bune, spunem noi. Să aibă acum lumea mici şi carne pentru că, prin înţelegere, eu cred că le vor ajunge cele 12 grătare. Aşa că, deocamdată, vasluienii nu au de ce să se plângă că nu ar avea unde să meargă la iarbă verde", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl.
Dacă până la ştrand se poate ajunge pe jos, din centru, în doar în zece minute, până la pârtia de săniuş vasluienii trebuie să parcurgă patru kilometri.
- Singurul loc autorizat pentru picnic la Timişoara este în zona Pădurea Verde
Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Poliţia Locală Timişoara, în municipiu, locul destinat pentru picnic a fost stabilit în zona Pădurea Verde, vis-a-vis de Muzeul Satului Bănăţean.
"Poliţia Locală Timişoara atrage atenţia că, potrivit noii legi, persoanele fizice care desfăşoară activitatea de picnic sunt obligate să nu distrugă, modifice ori să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul zonelor amenajate, nerespectarea acestei prevederi atrăgând după sine sancţiuni între 100 lei şi 500 de lei", se arată în comunicat.
Conform sursei citate, deşeurile trebuie aruncate doar în locurile special amenajate, nerespectarea prevederii ducând la sancţiuni de la 200 de lei la 2.000 de lei, să depună selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, sancţiunile fiind de la 100 de lei la 500 de lei.
De asemenea, persoanele aflate la picnic trebuie să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă, nerespectarea acestei prevederi ducând la sancţiuni de la 2.000 de lei la 5.000 de lei, să respecte orarul de desfăşurare a activităţii de picnic, nerespectarea ducând la amenzi între 100-200 de lei, precum şi să lase locul curat şi nealterat, nerespectarea prevederii ducând la sancţiuni de la 300 lei la 3.000 lei.
Totodată, este interzisă hrănirea animalelor sălbatice, îndepărtarea sau distrugerea ori rănirea animalelor, a plantelor sau a oricăror alte elemente ale cadrului natural, postarea de semne sau mesaje, nepăstrarea liniştii şi deranjarea comunităţilor locale, a vieţii sălbatice sau a altor vizitatori, fapte sancţionate cu amenzi între 200 şi 400 de lei.
Cetăţenii sunt obligaţi să nu arunce ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate, să respecte ordinea publică şi bunele moravuri, nerespectarea acestor prevederi ducând la amenzi de la 300 lei la 3.000 lei.
Desfăşurarea de picnicuri în afara zonelor special amenajate se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei, se mai arată în comunicat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO