- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video VIDEO Marius Tucă SHOW | Raed Arafat: Ambulanţa se trimite de regulă când se ştie unde e persoana/ Mihai Fifor: A fost nepricepere multă, indolenţă multă/ Raportul privind 112 va fi gata marţi. Cuprinde şi detalii privind localizarea AML
Ediţie specială ”Marius Tucă Show”. Invitaţii au fost: ministrul de Interne Mihai Fifor şi Raed Arafat, secretar de stat în MAI.
Raed Arafat, despre cazul Caracal: Ambulanţa se trimite de regulă când se ştie unde e persoana
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, marţi, la "Marius Tucă Show", întrebat fiind de ce nu a fost trimisă o ambulanţă în cazul Alexandrei Măceşanu, că indexul de la 112 era pentru persoană răpită şi a fost anunţată Poliţia, nu şi Ambulanţa.
"Serviciul 112 e administrat la nivelul STS, noi beneficiem doar de apelurile pe 112, pe care le preluăm. (...) Este vorba de indexuri care sunt stabilite cu toate serviciile. De regulă, se trimite ambulanţă când se ştie unde este persoana. Acolo indexul nu a pus ambulanţă în ascultare, ci doar poliţie. Am înţeles că indexul era de persoană răpită şi poliţia a fost anunţată. Ambulanţa, dacă era anunţată, mergea la prima casă, unde a mers şi poliţia iniţial. Misiunea de noapte nu a mai venit prin 112. În misiunea de noapte putea să fie solicitată ambulanţă de către cei care au iniţiat misiunea de noapte. Apelul de seară nu a mai trecut prin 112. Acolo putea să fie chemată ambulanţa, dacă se considera necesar pentru misiune", a declarat Raed Arafat, la emisiunea "Marius Tucă Show".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
Noi căutări au loc marţi în pădurea de la marginea Caracalului, unde luni s-a găsit un sac cu oase şi cenuşă.
Mihai Fifor, despre intervenţia în cazul Caracal: A fost nepricepere multă, indolenţă multă
Ministrul interimat de Interne Mihai Fifor a declarat marţi, la "Marius Tucă Show", că în cazul intervenţiei de la Caracal a reieşit multă eroare umană, nepricepere multă şi indolenţă multă.
"A fost un şir nefericit de erori, proastă comunicare, a fost cel mai nefericit mixt de neconcordanţe posibil, care s-a soldat cu moartea Alexandrei, lucru pe care îl regretăm", a spus Mihai Fifor, la "Marius Tucă Show".
"Tot acest şir de erori a arătat breşe, fie că discutăm de STS, Poliţie, jandarmi. Am văzut că acest lanţ al sistemului nu funcţionează. Sigur că putem face destituiri, încercăm să îi pedepsim pe cei care au greşit, dar încercăm să învăţăm din ce a fost la Caracal. A fost eroare umană multă, nepricepere multă, indolenţă multă. Cercetarea din Poliţie pe care o facem va arăta toate aceste chestiuni", a mai spus Mihai Fifor, despre cazul de la Caracal.
Poliţiştii au fost acuzaţi că au intervenit cu întârziere în cazul de la Caracal, neputând să salveze viaţa Alexandrei Măceşanu, fata de 15 ani care a apucat să îşi anunţe răpirea la 112.
Adjunctul Poliţiei Olt Nicolae Alexe a fost acuzat că a apelat la o firmă de pază pentru a afla locaţia maşinii suspecte, lucru ce a întârziat salvarea, iar din datele primite a ajuns la trei locaţii greşite aparţinând membrilor unui clan.
Totodată, dintre neregulile constatate au fost cele legate de lipsa de reacţiei sau reacţie întârziată, modul în care poliţiştul care a preluat apelul Alexandrei la 112 a vorbit cu aceasta sau organizarea dezastruoasă a operaţiunilor.
În urma cazului Caracal au demisionat sau au fost demişi: Ministrul de Interne- Nicolae Moga, şeful şi adjunctul Poliţiei Olt, şeful Poliţiei Caracal, prefectul şi subprefectul de Olt, iar mai târziu, pentru declaraţiile făcute, ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu.
Arafat anunţă că raportul privind 112 va fi gata marţi. Cuprinde şi detalii privind localizarea AML
Şeful DSU şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că în raportul privind îmbunătăţirea serviciului 112, care va fi prezentat miercuri premierului, vor fi incluse şi informaţii privind sistemul AML care permite localizarea rapidă, dar şi limitările acestuia.
„Am avut şi întâlniri în paralel al grupului jruidic care să lucreze pe textele legislative. Ne-am consultat ieri cu cei de la protecţia datelor. Astăzi (marţi, n.r.) vom vedea formă finală a raportului şi formă finală a textelor. Astăzi se lucrează la formă finală a textelor. După ce vom prezenţa premierului dacă acesta hotărăşte le vom face publice”, a declarat Raed Arafat la Marius Tucă Show.
La rândul său, ministrul interimar Mihai Fifor, a declarat că acel raport va conţine soluţii de îmbunătăţire a sistemului de urgenţă.
În privinţa sistemului AML (advanced mobile location), care ar permite localizarea rapidă a celui care sună la 112, Arafat a precizat că sunt limitări, care vor fi incluse în raport.
„Dacă terminalul telefonic folosit de Alexandra este unul vechi, chiar în cazul în care era implementat AML, era imposibil localizarea. Să nu creăm aşteptări false. Sistemul AML are nevoie de un telefon modern. Trebuie să înţelegem că sistemele de localizare sunt AML, care acum multe ţări încep să îl implementeze. Când ai dat telefon pe 112, în secundă în care ai format, AML permite deschiderea GPS chiar dacă îl ai închis, luarea poziţiei şi transmiterea poziţiei de pe GPS pe un sms. Acest lucru durează între 10 şi 20 de secunde. Limitările sunt dacă eşti într-un beci. Aceste limitări vor fi comunicate în raport”, a explicat Arafat.
Fifor: Diferenţa între noi şi SUA e că cel care răspunde la apel are capacitatea de a dirija forţele
Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a declarat, marţi, la "Marius Tucă Show", referitor la sistemul 112, că diferenţa între România şi Statele Unite ale Americii e că, la americani, operatorul care răspunde la apel are capacitatatea de a dirija forţele implicate în acţiune.
Mihai Fifor a precizat, marţi, că nu s-a discutat niciodată trecerea serviciului 112 la ministerul Afacerilor Interne, dar că această chestiune poate fi pusă în discuţie, dacă e necesar.
"Nu am discutat niciodată trecerea 112 la MAI, dar poate fi pusă în discuţie. Pe 8 vom merge la Bucureşti pentru ca toată lumea să poată să vadă 112 integrat o celulă în care avem SMURD, salvare, medic, fiecare dintre componentele acestui sistem. Răspunde operatorul 112 pentru că aşa funcţionează. Diferenţa dintre noi şi SUA este faptul că cel care răspunde are capacitatea de a dirija el forţa în chestiune, lucru care la noi nu apare. Aici apare fractura, întârzierea, lipsa de decizie corectă", a declarat Mihai Fifor, la emisiunea "Marius Tucă Show".
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că acum, în momentul în care apelează cineva sistemul 112, se răspunde dintr-un centru în care funcţionează pompierii, SMURD, Ambulanţa şi 112, lipsind însă acum Poliţia şi Jandarmeria. Raed Arafat a anunţat că până pe 8 august, în Bucureşti, vor fi mutaţi şi poliţiştii şi jandarmii, pentru ca sistemul 112 să funcţioneze integrat.
Mihai Fifor: Există două chestiuni- lipsa dispecerilor şi slaba lor pregătire
Ministrul interimar de Interne Mihai Fifor recunoaşte, în emisiunea "Marius Tucă Show", că există o mare problemă legată de angajaţii de la Dispeceratul de Urgenţă, pornind de la numărul de angajaţi. care este prea mic, şi până la slaba pregătire a angajaţilor.
Jurnalistul Marius Tucă l-a pus pe ministrul de Interne în faţa greşelilor în serie din cazul Ccaracal, pornind de la modul în care operatorul STS şi apoi poliţistul care preia cazul vorbesc cu Alexandra Măceşanu, fata care îşi anunţă răpirea.
"Există două chestiuni: lipsa dispecerilor care să asigure ture normale şi în număr adecvat. Dispecerul face o loterie, nu ştie cine este pe celelalte apeluri. Asta nu scuză pe nimeni", a spus ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor.
A doua chestiune identificată, este legată e slaba pregătire a dispecerilor, spune Mihai Fifor.
"Omul trebuie să aibă pregătire de specialitate. Ai nevoie de pregătire să poţi aborda o astfel de problemă",a mai spus Mihai Fifor.
Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a declarat că măsurile de îmbunătăţire a sistemului 112 incluse în raportul pe care îl va prezenta Raed Arafat vor fi implementate, dacă este nevoie, prin OUG şi va fi convocat Parlamentul în sesiune extraordinară.
„Întrebaţi cum se pun în aplicare măsurile identificate de Raed Arafat în raportul său. După prezentarea asta, mergem pe OUG: Convocăm Parlamentul în sesiune extraordinară şi mergem pe OUG pentru că este nevoie să câştigăm timp. Timpul nu ne iartă. Sunt cazuri peste cazuri. Trebuie să încercam să rezolvăm această problemă rapid”, a declarat ministrul interimar Mihai Fifor, la Marius Tucă Show.
Şeful DSU şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a anunţat că în raportul privind îmbunătăţirea serviciului 112, care va fi prezentat miercuri premierului, vor fi incluse şi informaţii privind sistemul AML care permite localizarea rapidă, dar şi limitările acestuia.
Fifor, întrebat dacă îşi doreşte să rămână la Interne: Nu am fugit niciodată de răspundere
Mihai Fifor a declarat, marţi, la emisiunea „Marius Tucă Show”, întrebat dacă îşi doreşte să rămână ministru de Interne după ce trece perioada interimatului, că nu a fugit niciodată de răspundere, însă acest lucru rămâne de văzut.
„Nu am fugit niciodată de răspundere, dar vom discuta chestia asta”, a afirmat Mihai Fifor, întrebat dacă îşi doreşte să rămână ministru la Interne.
Mihai Fifor a fost numit ministru interimar în MAI, după ce Nicolae Moga a demisionat din funcţie, după numai şase zile de mandat, pe fondul cazului din Caracal.
Fifor, despre 10 august: Nu opreşte nimeni pe nimeni să protesteze. Rugămintea e să o facă paşnic
Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a declarat, marţi, la emisiunea "Marius Tucă Show", referitor la protestul din 10 august, că MAI şi Jandarmeria Română nu împiedică pe nimeni să manifesteze, dar a făcut un apel faţă de cei care vin în Piaţa Victoriei să protesteze paşnic.
"Tocmai pentru a eficientiza activitatea Jandarmeriei, am schimbat comanda, l-am ]mputernici pe comandantul Florea la comanda Jandarmeriei, e un om cu exoperienţă, e unul dintre puţinii generali din Jandamerie. Jandarmeria mai are doi generali, atât, Florea e unul dintre ei. Astăzi dimineaţă am făcut un apel şi o să fac apelul acesta până sâmbătă: nimeni nu împiedică pe nimeni să protesteze, rugămintea mea este să o facă în mod paşnic. Nu se intervine în mod brutal. Ideea este că nu oprim pe nimeni să protesteze, că văd că se încearcă politizarea evenimentului, am văzut tot felul de oameni politici, dar nu e cazul", a declarat Mihai Fifor, la emisiunea "Marius Tucă Show".
Primăria Capitalei a aprobat mitingul de sâmbătă, 10 august, eveniment organizat de Tommy Tomescu Joul, au precizat pentru MEDIAFAX, reprezentanţii municipalităţii.
Reprezentanţii Primăriei Capitalei au precizat, pentru MEDIAFAX, că municipalitatea a aprobat organizarea mitingului din 10 august, din Piaţa Vicţoriei.
Organizator al manifestaţiei este Tommy Tomescu Joul, reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora.
Raed Arafat: Implementarea sistemului AML, sub un milion de euro
Şeful DSU, Raed Arafat, a spus, marţi că implementarea sistemului AML, care permite localizarea rapidă a celor care sună la 112, costă sub un milion de euro, şi nu aproape 30 de milioane de euro aşa cum se vehicula în spaţiul public.
Este fals total (sistemul AML costă 28 milioane de euro, n.r.) E o sumă avansată de colegii de la STS pe costurile de bază pentru a face acest lucru. Dar pot să-i spun cui a zis acest lucru, că este chiar sub un milion de euro şi e vorba de servere”, a declarat Raed Arafat la Marius Tucă Show.
Întrebat de ce nu a fost implementat până în prezent, Arafat a răspuns: „Pentru că sistemul nu a existat până în 2016, pentru că standardizarea europeană a fost făcută în 2016, au început să-l implementeze ţările europene. Nu suntem ultimii din Europa care nu-l avem. Sunt şi alte ţări”.
Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei, spune că sistemul Advanced Mobile Location menit să localizeze rapid apelurile la 112 nu a fost implementat în România pentru a scuti companiile de telefonie de investiţii şi cere public ca ANCOM să explice situaţia.
Cumpănaşu a spus şi care este, din punctul lui de vedere, motivul: „ De ce? Pentru fiecare companie de telefonie însemna 28 de milioane de euro implementarea lui”.
Arafat, despre Dincă: E un criminal, fără discuţii. Un om normal nu e în stare să facă acest lucru
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, l-a catalogat pe Gheorghe Dincă, la emisiunea "Marius Tucă Show", drept un criminal, precizând că are clar nişte tulburări psihice şi că "un om normal nu poate să fie în stare să facă acest lucru".
"La ce am văzut, e un criminal, fără nicio discuţie. Problemele psihice ale lui urmează să fie analizate de comisia care este de specialitate şi care trebuie să vină cu analiza respectivă, dar omul respectiv clar are nişte tulburări şi ceva nu este ok acolo. E un criminal, în final. Ce să descriu mai mult? Un psihiatru ar putea să descrie mult mai bine, unde e specialitatea lui. Pentru mine e clar că un om normal nu poate să fie în stare să facă acest lucru", a declarat Raed Arafat, la emisiunea "Marius Tucă Show".
Noi căutări au loc marţi în pădurea de la marginea Caracalului, unde luni s-a găsit un sac cu oase şi cenuşă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO