Video Protest fără incidente majore în Piaţa Victoriei, la un an de la evenimentele din 10 august: Protestatarii au fost lângă gardul Guvernului/ Pozele Alexandrei şi Luizei, însoţite de mesajul Alo, 112? /Organizatorii, huiduiţi pentru muzică pe scenă/ Maşină verificată, cuţite găsite/ Scandal, la prânz, între protestatarii #rezist

La un an de la incidentele violente din 10 august 2018, în Piaţa Victoriei a avut loc un nou miting, organizat de. „Diaspora pentru România”, o asociaţie de români din diaspora, reprezentată de Tommy Tomescu, un dentist român stabilit în Londra. Anul trecut, aceeaşi asociaţie a cerut autorizaţie, dar s-a retras cu câteva zile înainte de mitingul violent din faţa Guvernului. În cursul dimineţii, în faţa Guvernului, au avut loc incidente între membrii #rezist şi jandarmi. Protestatarul Cristian Dide a fost amendat pentru lipsa documentelor şi pentru că a staţionat într-o zonă în care nu era permis acest lucru, respectiv în Piaţa Victoriei, şi a rămas fără permisul de conducere pentru 30 de zile, au anunţat reprezentanţii Poliţiei Capitalei. Potrivit unor surse oficiale, vârful de prezenţă la mitingul de sâmbătă seara, care a marcat un an de la evenimentele din 10 august 2018, a fost de 24.000 de oameni.

Urmărește
27769 afișări

UPDATE 22.30: Imagini cu Piaţa Victoriei, după ce oficial timpul aprobat pentru protest a expirat la 22.00

 

 

UPDATE 22.10 O femeie de 63 de ani a leşinat la protestul din faţa Guvernului

Echipajele SMURD intervin, la ora transmiterii ştirii, la intersecţia străzii Paris cu Bulevardul Aviatorilor, din zona Guvernului, pentru a acorda îngrijiri medicale unei femei în vârstă de 63 de ani, care a leşinat, anunţă ISU Bucureşti-Ilfov.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov anunţă că un echipaj SMURD îi acordă primele îngrijiri unei femei în vârstă de 63 de ani, care a leşinat la intersecţia străzii Paris cu Bulevardul Aviatorilor, în zona Guvernului.

"Dupa evaluarea medicala s a constatat ca este vorba despre lipotimie, nu sunt alte probleme in acest caz", au transmis cei de la ISU Bucureşti-Ilfov.

Alţi şase protestatari din Piaţa Victoriei au avut nevoie de îngrijri medicale, a anunţat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, doi dintre aceştia fiind transportaţi la spital.

 

UPDATE 22.05 FOTO Pe clădirea Guvernului a fost proiectat cuvântul „analfabeta”

Pe Palatul Victoria a apărut cuvântul "Analfabeta", proiectat cu un laser de protestatarul Cristian Dide.

Acesta nu se află la prima acţiune de acest fel. Anul trecut, el a proiectat pe Palatul Parlamentului, în timpul festivalului iMapp, mesajul "Jos PSD".

Cristian Dide s-a implicat în aproape toate protestele organizate în Bucureşti faţă de guvernarea PSD, fijnd personaj principal şi în câteva incidente cu Poliţia sau cu Jandarmeria. La unul dintre protestele din faţa sediului PSD, Dide s-a urcat într-un copac, iar în timpul unui eveniment organizat de Primăria Capitalei, Dide a fost încătuşat de poliţişti, în timp ce proiecta mesajul „#Rezist” pe Palatul Regal.

Totodată, Dide s-a legat, în luna iulie anul trecut, de gardul Guvernului şi a ameninţat că îşi dă foc. Pentru a fi îndepărtat, a fost nevoie ca forţele de ordine să taie o parte din gard.

 

UPDATE 22.00 Protestatarii au început să plece din Piaţa Victoriei

Protestatarii au început deja să plece, la ora transmiterii ştirii, din Piaţa Victoriei, jandarmii urmând să discute cu organizatorul manifestaţiei la ora 22.15, atunci când expiră intervalul orar aprobat de Primărie pentru protest.

Potrivit unor surse oficiale, vârful de prezenţă în Piaţa Victoriei a fost de 24.000 de oameni.

 

UPDATE 21.50 Jandarmeria: După ora 22.15 vom discuta cu organizatorul. Gardurile rămân unde sunt

Reprezentantul Jandarmeriei Georgian Enache a declarat sâmbătă seara că, după ora 22.15, la care se încheie oficial protestul, va discuta cu organizatorul evenimentului, în cazul în care mai sunt oameni în piaţă. Acesta a mai transmis că gardurile au fost mutate în spate şi acolo vor fi menţinute.

"Acea mişcare a gardurilor a fost pentru redimensionarea spaţiului în care se află protestatarii, acesta a fost lărgit. În acest fel am întârit mesajul pe care l-am dat de la început şi anumme de a asigura protecţia lor. În acest sens am creat spaţiul necesar", a spus Georgian Enache.

Acesta a îndemnat oamenii din piaţă ca în cazul în care văd persoane suspecte să se adreseze Jandarmeriei.

"Dispozitivul va fi menţinut. La ora 22.15 vom discuta cu organizatorul şi sunt convins că lucrurile sunt ţinute sub control. Este întuneric, e noapte, să rămână atenţi la ce se întâmplă, să ne sesizeze orice persoană suspectă (...) După 22.15 expiră termenul stabilit de organizator. După acest termen rămânem aici pentru a ne asigura că fiecare cetăţean ajunge în siguranţă acasă", a afirmat Enache.

Întrebat dacă vor mai fi mutate gardurile, reprezentantul Jandarmeriei a răspuns: "gardurile rămân unde sunt. Ne află la limita încorjurătoare a clădirii Guvernului. Dispozitivul va fi suplimentat pe măsură ce numărul de persoane va creşte".

 

UPDATE 21.30 Jandarmeria, mesaj către protestatari: Facem apel la calm. Nu întraţi in conflicte!

Jandarmii au făcut încă un apel la calm, sâmbătă seară, către protestatarii din Piaţa Victoriei, cerându-le să fie atenţi în jurul lor, să semnaleze orice încălcări ale legii şi să nu intre în conflicte.

Reprezentanţii Jandarmeriei Române transmit că, pentru siguranţa protestatarilor, a fost lărgit spaţiul delimitat cu panouri metalice, fără a se înregistra incidente.

La momentul transmiterii ştirii, protestatarii au ajuns lângă trotuarul din faţa Guvernului.

"Facem apel la calm, adresăm participanţilor rugamintea de a fi atenţi in jurul lor si de a semnala jandarmilor orice încălcării ale legii. Nu întraţi in conflicte!", a transmis Jandarmeria.

 

Ce politicieni au fost la protestul din 10 august 2019

 

UPDATE 21.20 Protestatarii au ajuns lângă trotuarul din faţa Guvernului

Protestatarii au ajuns, la ora transmiterii ştiri, lângă trotuarul din faţa Guvernului României, jandarmii lăsându-i să se apropie de sediul Executivului şi scoţând gardurile care delimitau culoarul de trecere dintre forţele de ordine şi manifestanţi.

Protestatarii din Piaţa Victoriei au aprins luminile telefoanelor, sâmbătă, la ora 21.00. Manifestanţii scandează "Hoţii", "Demisia" şi "PSD, ciuma roşie!".

Traficul rutier a fost închis în Piaţa Victoriei, surse oficial declarând pentru MEDIAFAX că în zonă sunt prezenţi peste 19.000 de oameni.

Poliţiştii au deviat complet traficul pe Bulevardul Aviatorilor în faţa Guvernului, a anunţat Brigada Rutieră a Capitalei. Traficul a fost deviat pe Lascăr Catargiu, de la Piaţa Romană către Piaţa Victoriei.

Câţiva protestatari au aruncat pet-uri înspre jandarmii prezenţi în piaţă.

 

UPDATE 21.00 Protestatarii au aprins luminile de la telefoane pentru a marca fix un an de la momentul 10 august 2018. VIDEO 

Protestatarii din Piaţa Victoriei au aprins luminile telefoanelor, sâmbătă, la ora 21.00. Manifestanţii scandează "Hoţii", "Demisia" şi "PSD, ciuma roşie!".

Traficul rutier a fost închis în Piaţa Victoriei, acolo unde sunt prezenţi peste 15.000 de oameni.

Poliţiştii au deviat complet traficul pe Bulevardul Aviatorilor în faţa Guvernului, a anunţat Brigada Rutieră a Capitalei. Traficul a fost deviat pe Lascăr Catargiu, de la Piaţa Romană către Piaţa Victoriei.

Forţele de ordine au lărgit dispozitivul de jandarmi, trăgând panourile încă o bandă de circulaţie mai aproape de Guvern.

Câţiva protestatari au aruncat pet-uri înspre jandarmii prezenţi în piaţă.

 

UPDATE 20.50 Traficul rutier a fost închis în faţa Guvernului

Traficul rutier a fost închis în Piaţa Victoriei, acolo unde sunt prezenţi peste 15.000 de oameni.

Se aplica deviere totală pe Aviatorilor în faţa Guvernului, a anunţat Brigada Rutieră a Capitalei.

Traficul a fost deviat pe Lascăr Catargiu, de la Piaţa Romană către Piaţa Victoriei.

Câţiva protestatari au aruncat pet-uri înspre jandarmii prezenţi în piaţă.

 

UPDATE 20.30 Patru protestatari din Piaţa Victoriei au fost duşi la secţiile de poliţie

Patru protestatari din Piaţa Victoriei au fost duşi la secţiile de poliţie, doi dintre aceştia având arme albe, unul materiale pirotehnice şi cel de-al patrulea a fost amendat cu 300 de lei pentru că a adresat injurii forţelor de ordine, a anunţat Georgian Enache, din partea Jandarmeriei Române.

Reprezentantul Jandarmeriei Române a precizat că până în acest moment, nu au fost înregistrate niciun fel de incidente deosebite.

"Patru persoane au fost conduse la secţia de poliţie până acum. Toate cele patru persoane au fost interceptate în zona filtrelor de care v-am anunţat. Două având asupra lor arme albe, un spray lacrimogen şi cuţit, o altă persoană cu materiale pirotehnice şi o altă persoană care a adresat injurii forţelor de ordine şi nu a respectat măsurile dispuse pentru acel filtru a fost sancţionată cu amendă în valoare de 300 de lei", a declarat Georgian Enache.

22.15 este ora declarată de organizatori pentru încheierea activităţii.

 

UPDATE 20.40 Protestul din Piaţa Victoriei: Peste 15.000 de participanţi

În Piaţa Victoriei, la ora transmietrii ştirii, se află circa 15.000 de participanţi, au declarat surse oficiale pentru MEDIAFAX. Tommy Tomescu, organizatorul protestului, estimează că sunt 200.000 de oameni.

Potrivit surselor oficiale, la ora 20.30, în Piaţa Victoriei, se aflau 15.000 de oameni.

"160.000- 200.000 de oameni sunt prezenţi.Vom depăşi numărul din 10 augst 2018. Victorie!", a spus Tommy Tomescu, organizatorul mitingului.

Tommy Tomescu anunţase că sunt aşteptaţi 250.000 de oameni.

Jandarmii au anunţat că măsurile speciale luate în Capitală au fost raportate la numărul de protestatari menţionat de organizator.

 

UPDATE 19.50 Pianistul german Davide Martello participă la protestul din Piaţa Victoriei VIDEO 

Pianistul german Davide Martello a sosit, sâmbătă, la protestul din Piaţa Victoriei, artistul interpretând, în prezenţa a mii de manifestanţi, o serie de melodii celebre.

Davide Martello a ajuns în Piaţa Victoriei cu pianul tras de bicicletă şi a ţinut un recital.

Este pentru a doua oară când artistul german vine în România, după ce a participat şi la protestul contra Guvernului, din Piaţa Victoriei, din septembrie 2018.

Pianistul Davide Martello a devenit cunoscut după ce şi-a dus pianul în multe zone de conflict din lume, precum Piaţa Taksim din Istanbul, Bataclan sau Afganistan.

 

UPDATE Protest 10 august 2019: Pozele Alexandrei şi Luizei, însoţite de mesajul "Alo, 112? " VIDEO 

 

UPDATE Un cuţit şi un spray paralizant au fost găsite asupra unui protestatar din Piaţa Victoriei

Forţele de ordine au găsit, sâmbătă, un cuţit şi un spray paralizant asupra unui protestatar din Piaţa Victoriei, fiind cel de-al doilea cuţit depistat până acum la manifestaţie, anunţă reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei.

La filtrele de jandarmi, s-au găsit, asupra unui bărbat, un cuţit şi un spray paralizant.

Este cel de-al doilea cuţit găsit de forţele de ordine în zona manifestaţiei din Piaţa Victoria.

Tot sâmbătă, la intersecţia străzii Doctor Felix cu Bulevardul Nicolae Titulescu a fost prins, la control în filtru, un bărbat în vârstă de 29 de ani, cu un cuţit, tip briceag. El a fost dus pentru audieri la Secţia 5 de Poliţie.

"Aceste filtre vor fi menţinute, în acese filtre nu sunt controlate toate persoanele, ci în special cele care au bagaje voluminoase. Deci nu toate persoanele care intră în Piaţă sunt controlate. Filtrele sunt făcute pentru a preveni introducerea de obiecte şi materiale care ar putea deveni un pericol", a declarat Georgian Enache.

 

UPDATE 19.40 Organizatorii, huiduiţi de protestatarii din Piaţa Victoriei pentru că au pus muzică pe scenă. VIDEO poate fi urmărit AICI

Organizatorii manifestaţiei din Piaţa Victoriei au fost huiduiţi, sâmbătă, chiar de către protestatari după ce au încercat să pună muzică de pe o scenă amplasată în perimetrul Pieţei. Aceştia au renunţat la a mai transmite vreun mesaj de pe scenă.

"Dă-te jos! Dă-te jos! Ruşine să vă fie!", "Securiştilor, ne mai trebuie să dansăm aici, să facem o horă", "Dă scena jos! Ce vreţi, să deturnaţi protestul?", "Arde cămaşa pe noi. Au murit oameni aici, băi!" - au fost reproşurile manifestanţilor la adresa organizatorilor, care au încercat să pună muzică, de pe o scenă amplasată în Piaţa Victoriei.

Astfel, organizatorii au renunţat la a mai transmite vreun mesaj de pe scenă, anunţul fiind făcut de către protestatarul Marian Moroşanu, poreclit ”Ceauşescu”, cunscut pentru participarea sa la astfel de evenimente.

"Nu am venit să ne certăm şi să ne înjurăm. Vă rog, să fim uniţi, să reconstruim România. E ultima dată când se vorbeşte de la această scenă. Îmi pare rău că s-a pus muzică. Pare miting PSD, nu suntem ca ei, pentru acest luru am venit din Italia, Spania, Anglia, Suedia şi din toată România să cerem acelor criminali să răspundă pentru crimele din 10 august”, a spus Marian Moroşanu, poreclit Ceauşescu, de pe scena amplasată în Piaţă.

 

UPDATE 19.20 Obiectele "suspecte" reclamate la 112 ca aflându-se într-o maşină din Piaţă erau nişte lumânări

UPDATE 19.10 Protestatarii din faţa Guvernului au cântat imnul naţional. Jandarmeria dezminte că are tunuri de apă în piaţă 

UPDATE 19.00 Un grup de protestatari a plecat în marş de la sediul MAI spre DIICOT, apoi spre Piaţa Victoriei

UPDATE 18.40 Jandarmii au împărţit în Piaţa Victoriei pliante cu sfaturi pentru protestatari

Reprezentanţii Jandarmeriei au împărţit, sâmbătă, în Piaţa Victoriei pliante protestatarilor, în care le recomandă să sancţioneze orice încercare de deturnare a mesajului din partea altor manifestanţi.

„Nu uita care este scopul protestului şi sancţionează orice încercare de confiscare a mesajului tău sau deturnare a acestuia din partea altor manifestanţi”, este una dintre recomandările Jandarmeriei.

Fluturaşul împărţit de forţele de ordine mai conţiner următoarele sfaturi:

"Dacă eşti însoţit de copii, protejează-i şi fereşte-i de zonele foarte aglomerate. De asemenea, ia cu tine sticle cu apă şi nu uitaţi să vă hidrataţi.

Vrem să fii în siguranţă, aşa că fereşte-te să intri în altercaţii. Sunt multe camere de luat vederi care transmit live protestul, pentru transparenţă şi siguranţă.

Jandarmii sunt acolo pentru siguranţa ta şi a celorlalţi. Cât timp mulţimea protestează paşnic şi nimeni nu este în pericol, nu au de ce să intervină. Provocările şi atacurile asupra lor nu sunt motivul pentru care eşti la protest.

Nu consuma, nu distribui şi nu accepta să ţi se ofere băuturi alcoolice. Legea adunărilor publice interzice clar acest lucru.

În urma ta ar trebui să rămână idei şi mesaje, nu gunoi. Te rugăm ca, la plecare, să depozitezi ambalajele şi resturile de alimente în locuri special amenajate".

UPDATE 18.30 Un cuţit a fost găsit asupra unui protestatar din Piaţa Victoriei, bărbatul fiind audiat la Poliţie

Un cuţit a fost găsit, sâmbătă, asupra unui protestatar în vârstă de 29 de ani din Piaţa Victoriei, bărbatul fiind audiat, la ora transmiterii ştirii, la secţia de poliţie, a anunţat Georgian Enache, reprezentantul Jandarmeriei Române.

Astfel, la intersecţia străzii Doctor Felix cu Bulevardul Nicolae Titulescu a fost prins, la control în filtru, un bărbat în vârstă de 29 de ani, cu un cuţit, tip briceag. El a fost dus pentru audieri la Secţia 5 de Poliţie.

"Aceste filtre vor fi menţinute, în acese filtre nu sunt controlate toate persoanele, ci în special cele care au bagaje voluminoase. Deci nu toate persoanele care intră în Piaţă sunt controlate. Filtrele sunt făcute pentru a preveni introducerea de obiecte şi materiale care ar putea deveni un pericol", a declarat Georgian Enache.

Câteva sute de persoane protestează, la ora transmiterii ştirii, în Piaţa Victoriei.

 

 

UPDATE 18.00 Forţele de ordine au verificat o maşină din Piaţa Victoriei

Poliţiştii au verificat sâmbătă o maşină aflată în perimetrul Pieţei Victoriei, potrivit martorilor din zonă, existând suspiciunea că în vehicul ar exista un dispozitiv exploziv anunţat la numărul unic de urgenţă 112.

Reprezentanţii Poliţiei Capitalei au precizat, pentru MEDIAFAX, că o persoană a sunat la 112 pentru a anunţa că într-o maşină din perimetrul Pieţei Victoria s-ar afla obiecte suspecte.

Astfel, forţele speciale au verificat maşina respectivă în huduielile protestatarilor, care au susţinut că este vorba de o diversiune pentru a deturna manifestaţia.

Câteva sute de persoane se află, la ora transmiterii ştirii, la protestul din Piaţa Victoriei.

UPDATE 17.30 Câteva zeci de persoane sunt în Piaţa Victoriei la mitingul Diasporei

Câteva zeci de persoane sunt, la ora transmiterii ştirii, în Piaţa Victoriei la mitingul Diasporei. Poliţia Locală împarte apă, temperaturile ajungând azi în Bucureşti la 34 de grade Celsius.

Oamenii s-au strâns în faţa Guvernnului, la mitingul ce are loc la un an de la protestul violent.

17.000 de sticle de apă sunt împărţite de către Poliţia Locală.

Tommy Tomescu, dentist în Londra, cel care, prin Asociaţia „Diaspora pentru România” " a cerut autorizaie pentru protest, a anunţat că aşteaptă 250.000 de oameni la eveniment.

UPDATE 14:55: Au început restricţiile în faţa Guvernului. Circulaţia pe Şoseaua Kiseleff a fost restricţionată

Circulaţia pe Şoseaua Kiseleff este, la momentul transmiterii ştirii, restricţionată, în Capitală, până la intersecţia cu Strada Arhitect Ion Mincu, din cauza protestului anunţat în Piaţa Victoriei, anunţă reprezentanţii Poliţiei Capitalei. La intrări vor fi instituite şi filtre.

Jandarmii au instalat deja în Piaţa Victoriei dispozitivele iniţiale de delimitare a spaţiului în care se va protesta.

"Aceste panouri de protecţie, cum le spunem noi, au rolul de a limita pe cât posibil ca celelalte activităţi cotidiene care se desfăşoară în acest nod rutier foarte important din Capitală să decurgă în mod firesc. În mod gradual, vor intra şi efective de jandarmi, acele patrule de dialog pe care vi le menţionam. În punctele principale de acces către Piaţa Victoriei vor fi instalte filtre, cu rolul de a monitoriza persoanele care intră, de a le verifica pe cele care au asupra lor bagaje voluminoase care au anumite recuzite deosebite. Rolul acestor filtre, să fiu foarte bine înţeles, este acela de a preveni pătrunderea în zona în care va avea loc adunarea publică, în zona în care se vor afla cu obiecte periculoase, cu obiecte care pot pune în pericol siguranţa cetăţenilor", a declarat Georgian Enache, reprezentant al Jandarmeriei Române.

Forţele de ordine vor fi atenţi în mod deosebit la persoanele care au asupra lor bagaje mari.

"Nu este o interdicţie să vină persoanele cu aceste bagaje, însă este o recomandare de a nu face acest lucru. Ştim cu toţii, ţinem cont de contextul internaţional în care se desfăşoară aceste adunări publice, trebuie să ne luăm toate măsurile astfel încât să prevenim introducerea în zona delimitată de obiecte cu potenţial riscant la adresa integrităţii fizice a persoanelor. Începând cu ora 17.00, urmează să se desfăşoare o altă adunare publică. Avem şi în acea zonă şi vor fi instituite dispozitive la fel cu rol preventiv cu rol de a asigura o transprenţă şi o comunicare bună cu cei care participă. Nu au fost înregistrate până la această oră incidente, ne dorim nici să nu avem parte de ele, dar trebuie să ne luăm toate măsurile de precauţie", a completat Enache.

Circulaţia în faţa Guvernului a fost deja restricţionată.

"La ora 14.30 o să înceapă restricţiile de trafic. Vorbim despre restricţionarea traficului pe Şoseaua Kiseleff, până la intersecţia cu strada Arhitect Ion Mincu, se va circula în continuare pe Arhitect Ion Mincu. O să înceapă şi resistematizarea circulaţiei în zona Pieţei Victoria. Se va circula pe dublu sens prin faţa Guvernului, nu se va mai permite accesul decât în viraj dreapta pe strada Paris", a spus Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

 

UPDATE 12:48: Protestatarul Cristian Dide a fost amendat şi a rămas şi fără permisul de conducere pentru o lună

"A fost transmis un eveniment legat de o autoutilitară parcată în mod neregulamnetar în zona Pieţei Victoria, aici unde urmează să se desfăşoare o manifestaţie publică. Încă de dimineaţă, colegii de la Poliţia Capitalei discută cu persoanele respective, aşa cum vă spuneam, suntem deschişi dialogului, însă asta nu înlătură aplicarea şi respectarea legii. Nu este altceva decât un incident, un eveniment forţat care să creeze în mod artificial o situaţie tensionată, să determine un oarecare răspuns din partea structurilor cu atribuţii în aplicarea legii", a declarat Georgian Enache, reprezentant al Jandarmeriei Române.

Protestatarul Cristian Dide a fost amendat contravenţional de către poliţişti şi a rămas fără permisul de conducere.

"În această dimineaţă, conducătorul vehiculului respectiv a fost sancţionat contravenţional, în fază iniţială pentru lipsa documentelor, dar şi pentru faptul că a staţionat într-o zonă care nu permite staţionarea. Ulterior pentru că a refuzat să mute acest autovehicul a fost din nou sancţionat contravenţional şi, de asemenea, i s-a suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Având în vedere că acest mobil a rămas în zona Pieţei, au fost notificate autorităţile locale în vederea dispunerii ridicării acestuia, pentru a fi îndepărtat. Absolut orice persoană care va fi aici trebuie să fie în siguranţă, iar un mobil în sine este un pericol pentru o persoană care se deplasează pe jos", a declarat Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Reprezentanţii jandarmilor şi ai poliţiştilor au reluat apelul la calm şi dialog. "Se iau în continuare măsuri, vom merge în continuare pe latura dialogului pentru că nu dorim ca nicio persoană să considere că suntem în forţă. Sperăm că toţi oamenii vor înţelege că legea este absolut aceeaşi pentru toată lumea", a conchis Diana Sarca.

Cristian Dide a adus sâmbătă, în Piaţa Victoriei, o maşină a Societăţii de Transport Bucureşti (STB) cu platformă, deşi nu anunţase organizatorul de acest lucru şi, potrivit protocolul încheiat cu autorităţile, nu avea voie să facă acest lucru.

"Te-am sunat de o lună întreagă şi nu răspunzi. O lună întreagă te-am sunat şi nu ai răspuns. Mie (jandarmii -n.r.) nu m-au lăsat nici cu maşinile mele, cu care să punem scena şi tu vii cu platforma asta. Eu am dat toate numerele de înmatriculare deja. Acum o lună l-am contactat pe domnul Dide de foarte multe ori l-am sunat, săptămâni la rând să vorbesc cu el dacă vrea să aducă ceva aici, nu a vrut să răspundă la telefon pentru a pune în protocol că-l las să aducă această maşină, nu am putut să o bag în protocol această chestiune. Eu sunt răspunzătorul legal ", i-a reproşat organizatorul protestului, Tommy Tomescu, lui Cristian Dide.

Protestatarul a replicat că el nu "are treabă" cu organizatorul Tommy Tomescu şi că acesta nu a fost pe 10 august 2018 în Piaţa Victoriei, a urcat pe maşina STB şi s-a legat cu un lanţ de aceasta. În zonă, au venit jandarmi care i-au cerut organizatorului Tommy Tomescu să discute cu Dide, ca acesta să plece. În cele din urmă, protestatarul şi-a dat jos lanţul de la picior şi a coborât de pe maşina cu platformă, vehiculul fiind mutat într-o altă zonă a Pieţei.

 

UPDATE 11:54:  Organizatorul protestului de sâmbătă din Piaţa Victoriei, Tommy Tomescu, a avut un schimb de replici cu protestatarul Cristian Dide, care a adus în Piaţă o platformă, deşi nu anunţase anterior acest lucru. Cristian Dide s-a urcat pe platforma respectivă şi a refuzat să plece. În zonă au ajuns jandarmii.

Iniţial, organizatorul protestului Tommy Tomescu a avut un schimb de replici cu un protestatar venit din străinătate şi care era nemulţumit pentru că auzise că în Piaţă va fi şi un concert, Tomescu precizând că vor fi intonate doar două imnuri la manifestaţie.

Ulterior, în Piaţa Victoriei a ajuns şi protestatarul Cristian Dide, care a adus şi o maşină a Societăţii de Transport Bucureşti (STB) cu platformă, deşi nu anunţase organizatorul de acest lucru şi, potrivit protocolul încheiat cu autorităţile, nu are voie.

"Te-am sunat de o lună întreagă şi nu răspunzi. O lună întreagă te-am sunat şi nu ai răspuns. Mie (jandarmii -n.r.) nu m-au lăsat nici cu maşinile mele, cu care să punem scena şi tu vii cu platforma asta. Eu am dat toate numerele de înmatriculare deja. Acum o lună l-am contactat pe domnul Dide de foarte multe ori l-am sunat, săptămâni la rând să vorbesc cu el dacă vrea să aducă ceva aici, nu a vrut să răspundă la telefon pentru a pune în protocol că-l las să aducă această maşină, nu am putut să o bag în protocol această chestiune. Eu sunt răspunzătorul legal ", i-a reproşat Tommy Tomescu lui Cristian Dide.

Cristian Dide a replicat că el nu "are treabă" cu organizatorul Tommy Tomescu şi că acesta nu a fost pe 10 august 2018 în Piaţa Victoriei, a urcat pe maşina STB şi s-a legat cu un lanţ de aceasta.

În zonă, au venit jandarmi care i-au cerut organizatorului Tommy Tomescu să discute cu Dide, ca acesta să plece. În cele din urmă, protestatarul şi-a dat jos lanţul de la picior şi a coborât de pe maşina cu platformă, vehiculul fiind mutat.

Apoi, protestatarii s-au certat între ei, Cristian Dide reproşându-i lui Mălin Bot că au fost încheiate protocoale pentru protest cu Primăria, fără vreun temei juridic. "Această discuţie cu lipsa de temei pentru protocoalele semnate cu Primăria este de 8 luni de zile cu Tommy Tomescu, când eu i-am explicat la telefon şi i-am spus că nu are temei de drept să se prezinte nici în comisie şi nici să semneze vreun protocol. I-am spus acelaşi lucru şi lui Sandu Matei şi nu m-a ascultat şi toată lumea a semnat protocoale cu Primăria. Protocoale care nu au temei de drept", a spus Cristian Dide.

Îmbrânceli au fost în Piaţa Victoriei şi în momentul în care Mălin Bot a fost acuzat că a îmbrâncit o femeie, iar soţul acesteia a ripostat. La rândul său, Bot susţine că femeia respectivă a încercat să-i spargă telefonul.

 

Grupul Diaspora Pentru România a transmis că are 75 de revendicări la protestul de sâmbătă, din Piaţa Victoriei. Printre acestea, se numără:

- finalizarea anchetelor şi judecarea violenţelor din 10 august 2018, timpul revoluţiei şi mineriadelor;
- implementarea numărului maxim de 300 de parlamentari şi a proporţionalităţii acestora;
- mplementarea punctului 8 de la Timişoara într-o formă legală şi actualizată;
- reinstituirea libertăţii de exprimare prin modificarea legii adunărilor publice ce permite în acest moment abuzul autorităţilor;
- centrele Comunitare Româneşti din diaspora;
- modul de desfăşurare a alegerilor, repatrierea, traficul transfrontalier în scopul exploatării sexuale şi discriminarea copiilor români din Austria;
- demararea anchetei privind actele false şi infracţiunile membrilor Consiliului Românilor de Pretutindeni.

Manifestaţia a primit aprobare, de la Primăria Capitalei, pentru un număr de aproximativ 250.000 de persoane, de altfel organizatorul protestului de sâmbătă, Tommy Tomescu, declarând că se aşteaptă la această cifră.

Tomescu mai spune că se vor institui filtre la intrările în Piaţă, ca să nu se intre cu obiecte contondente. „Ne aşteptăm la un număr de aproximativ un sfert de milion de români în Piaţa Victoriei, sâmbătă, pe 10 august. Va fi o zi călduroasă şi îi rugăm pe toţi românii prezenţi în Piaţă să vină cu o sticlă cu apă la ei. Vor fi asigurate şi toalete”, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, Tommy Tomescu, organizatorul protestului.

Filtre la toate intrările

Protestul din Piaţa Victoriei este autorizat de la ora 17.00 la ora 22.15 şi se vor institui filtre la toate intrările.

„Vom avea o toleranţă zero faţă de orice fel de violenţă şi faţă de orice situaţie de risc de violenţă. Se vor institui filtre pentru cei care vor intra în perimetrul Pieţei Victoria, dorind să oferim un grad maxim de siguranţă pentru cei prezenţi. Nu se va intra cu obiecte contondente sau cu arme albe”, a mai precizat Tomescu.

Pe de altă parte, Jandarmeria Bucureşti a făcut un apel la cei care vor participa, sâmbătă, la protestul din Piaţa Victoriei, să se manifeste paşnic. Astfel, echipele de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente pentru menţinerea permanentă a legăturii cu organizatorii şi participanţii.

„Facem apel la toţi participanţii la aceste adunări publice să manifeste paşnic, să respecte indicaţiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură şi să anunţe forţele de ordine dacă observă persoane care au un comportament antisocial.

Din raţiuni de siguranţă, participanţii la manifestaţii sunt rugaţi să nu deţină bagaje sau genţi voluminoase şi să se îndepărteze de persoanele sau grupurile care au intenţia de a periclita buna desfăşurare a evenimentelor”, a transmis Jandarmeria Capitalei.

Traficul în zona Guvernului va fi restricţionat începând cu ora 14.30

- începând cu ora 14.30, în funcţie de sosirea participanţilor, se va restricţiona traficul rutier pe Şos. Kiseleff, între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, iar circulaţia va fi permisă pe Str. Arh. Ion Mincu;
- începând cu ora 14.30, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe o bandă, respectiv două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, iar pe Str. Paris se va circula cu viraj dreapta către Statuia Aviatorilor, fără a fi permis accesul în Piaţa Victoriei, dinspre Str. Berzei şi Bd. Ion Mihalache
- între orele 17.00 – 22.15, se va restricţiona traficul rutier în Piaţa Victoriei, până la ocuparea perimetrului delimitat de: prelungirea Bd. Aviatorilor, Şos. Kiseleff, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti, Calea Victoriei, intersecţia Bd. Lascăr Catargiu şi Bd. Iancu de Hunedoara, cu păstrarea unei zone de protecţie în care traficul rutier şi pietonal va fi restricţionat, după cum urmează:

- pe Str. Paris, segmentul cuprins între Bd. Aviatorilor şi Str. Duliu Zamfirescu;
- pe Str. Duliu Zamfirescu, segmentul cuprins între Str. Paris şi Str. Louis Blanc;
- pe Str. Louis Blanc, segmentul cuprins între Str. Paris şi Bd. Iancu de Hunedoara;
- breteaua Iancu de Hunedoara, de la intrarea în pasaj până la Piaţa Victoriei;
- trotuarul şi banda I de circulaţie de pe Bd. Aviatorilor, sensul de mers dinspre Piaţa Romană către Statuia Aviatorilor, segmentul din faţa Guvernului României.

Rute alternative

Poliţiştii recomandă ca rute alternative Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Şos. Bucureşti-Ploieşti şi Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Pentru că în Capitală se anunţă temperaturi ridicate, primarul general Gabriela Firea a aprobat ca Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti să asigure 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) şi 4.000 de l de apă potabilă manifestanţilor. De asemenea, Primăria Capitalei va pune la dispoziţie şi 100 de toalete ecologice, amplasate în zonă.

UPDATE 22.05 Pe clădirea Guvernului a fost proiectat cuvântul „analfabeta”

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici