- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Livia Stanciu, propunerea CSM pentru preşedinţia instanţei supreme
Judecătoarea Livia Doina Stanciu a fost aleasă, joi, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Livia Stanciu, propunerea CSM pentru preşedinţia instanţei supreme (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Decizia Secţiei pentru judecători a CSM de desemnare a Liviei Stanciu pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost luată cu majoritate de voturi, respectiv şapte voturi "pentru" şi trei "împotrivă".
Livia Stanciu a spus că îşi doreşte ca, la sfârşitul mandatului, dacă va fi validată de şeful statului, să obţină un sediu pentru instanţa supremă, iar munca ei să se concretizeze "în lucruri bune pentru întreg sistemul judiciar".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ea a mai arătat că este convinsă că, alături de colegii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, va reuşi să reprezinte o pârghie de echilibru în raport cu celelalte puteri ale statului.
Judecătoarea a mai spus că este copleşită de moment, iar în cazul în care va fi validată, va face tot ce depinde de "omul Stanciu, la cote cât mai înalte".
Pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au înscris judecătorii Gabriela Bîrsan, Rodica Popa, Livia Stanciu, Dănuţ Cornoiu şi Elena Cîrcei, ultimii trei participând şi la procedura de alegere din octombrie 2009.
Cine este Livia Stanciu?
Livia Doina Stanciu este judecător la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2004. Din 2007 şi până în 2008, a ocupat funcţia de preşedinte delegat al secţiei. Anterior, ea a fost judecător la Secţia penală a Curţii de Apel Galaţi, între 2002 şi 2004, şi la Secţia penală a Tribunalului Galaţi, între 1994 şi 2002, în ultimul an fiind preşedinte delegat al Tribunalului, iar timp de doi ani, între 1996 şi 1998, preşedinte al Secţiei penale a instanţei gălăţene.
Anterior carierei de judecător, Livia Doina Stanciu a fost procuror, lucrând, din 1980 până în 1994, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.
A făcut, între 1976 şi 1980, Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, şi a terminat cu o medie generală de 9,89, obţinând licenţa cu nota 10. Între anii 1983 şi 1984 a făcut cursuri post-universitare de drept penal la Universitatea Bucureşti, program absolvit tot cu nota 10.
Din 2000 şi până în 2008 a fost doctorand al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române, terminând cu un calificativ "foarte bine".
Livia Stanciu este, din 2005, reprezentant al instanţei supreme în Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii, cu care a colaborat, ca formator, şi în 2005. Este autorul a peste 45 de lucrări ştiinţifice publicate de-a lungul anilor în reviste de drept româneşti şi internaţionale.
Informaţii suplimentare
Judecătoarea Gabriela Bîrsan şi-a retras, joi, candidatura, arătând că există o problemă de legalitate, pentru că este preşedinta Secţiei de contencios a instanţei supreme, unde se judecă contestaţia în cazul conducerii CSM.
În 22 octombrie 2009, Consiliul Superior al Magistraturii a luat în discuţie primele candidaturi pentru postul de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, rămas vacant în urma pensionării lui Nicolae Popa, începând cu luna septembrie 2009. Atunci au candidat Lidia Bărbulescu, Gabriela Victoria Bîrsan, Elena Cîrcei, Dănuţ Cornoiu şi Ilie Iulian Dragomir, toţi judecători la instanţa supremă.
Cu majoritate de voturi, CSM a desemnat-o pe Lidia Bărbulescu pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), numirea trebuind însă făcută de şeful statului.
În 3 decembrie 2009, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu o va numi pe Lidia Bărbulescu în funcţia de preşedinte al instanţei supreme. Astfel, procedura de numire a şefului ICCJ a fost reluată începând cu 22 decembrie 2009, când CSM a fost notificat de către Administraţia Prezidenţială.
Potrivit legii,"preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani."
Numirea în funcţia de preşedinte al ICCJ se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO