Liviu Babeş, comemorat la 25 de ani după ce şi-a dat foc în semn de protest faţă de regimul comunist

Liviu Corneliu Babeş, braşoveanul care şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, în 2 martie 1989, a fost comemorat, duminică, la împlinirea a 25 de ani de la gestul său împotriva regimului comunist, la eveniment participând autorităţi locale, dar şi din cadrul Guvernului.

Urmărește
466 afișări
Imaginea articolului Liviu Babeş, comemorat la 25 de ani după ce şi-a dat foc în semn de protest faţă de regimul comunist

Liviu Babeş, comemorat la 25 de ani după ce şi-a dat foc în semn de protest faţă de regimul comunist

Deşi la eveniment au fost invitaţi şi foştii şefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Regele Mihai I, aceştia nu au venit la Braşov. În schimb, au fost prezenţi secretarul de stat Victor Socaciu, generalul Mircea Chelaru, fost şef al Statului Major, primarul Braşovului George Scripcaru, Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic şi autorităţi locale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La eveniment, a participat şi scoţianul Douglas Wallance, cel care în urmă cu 25 de ani, venit ca turist în Poiana Braşov, l-a văzut pe Babeş arzând şi a încercat să-l stingă cu geaca lui de schi. Seria de evenimente a început de la ora 09.00, la Cimitirul Central Braşov, apoi, la ora 11.00, a avut loc o slujbă de pomenire la Biserica de Lemn din Poiana Braşov, urmată de depuneri de coroane la monumentul situat în curtea bisericii. De la ora 13.00, la Consiliul Judeţean Braşov, a fost organizat un simpozion comemorativ "Liviu Corneliu Babeş - precursor al prăbuşirii Corinei de Fier", la care au participat autorităţi locale, secretari de stat, ambasadori, scriitori, profesori.

La ceremoniile de comemorare au participat şi foşti revoluţionari şi reprezentanţi ai Asociaţiei "15 Noiembrie 1987 Braşov", însă, din cauza unor neînţelegeri, aceştia au depus coroane de flori separat.

"Îmi pare rău că nici la un asemenea eveniment nu putem fi împreună cu toţii", a spus Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic, la finalul ceremoniei.

De asemenea, soţia martirului, Etelka Babeş, a spus că regretă tensiunea dintre foşţii revoluţionari şi că a încercat să-i unească.

"Eu le mulţumesc tuturor în memoria soţului meu. Am încercat să-i unesc, dar n-am reuşit. Eu îi respect pe toţi deopotrivă", a spus femeia.

Ea a precizat că întâlnirea cu scoţianul Douglas Wallance a fost un moment extrem de emoţionant pentru ea, mai ales că acesta a păstrat mai multe ziare din acea vreme, îngălbenite de timp, pe care i le-a adus în semn de respect.

Scoţianul Douglas Wallance, acum în vârstă de 49 de ani, a venit la Braşov, prima dată după 25 de ani, special pentru a participa la ceremoniile în cinstea lui Liviu Corneliu Babeş. El a povestit, vineri, într-o conferinţă de presă, despre momentul în care l-a văzut pe braşovean în flăcări şi s-a aruncat asupra lui pentru a-l salva.

"Mă aflam cu un grup de prieteni la schi în Poiana Braşov, în martie 1989. Eram începător pe atunci şi stăteam la baza pârtiei şi mă uitam la ceilalţi schiori. La un moment dat am văzut un foc şi am crezut că arde ceva, iar apoi am realizat că, de fapt, era un om care ardea. Am început să alerg în direcţia lui, mi-am dat jos geaca de schi şi am încercat să îl sting. Dar flăcările erau foarte mari. Se mai adunase lume în jurul lui, iar în cele din urmă bărbatul a căzut la pământ şi am reuşit să-l stingem. Încă era viu...Iniţial am crezut că a fost un accident, apoi am văzut o pancartă lipită de un copac, iar cei din jur mi-au spus despre ce e vorba, despre o sinucidere politică", a spus scoţianul.

Babeş legase un cearşaf pe un copac pe care a scris "Stop murder! Braşov - Auschwitz".

După ce s-a întors în Marea Britanie, scoţianul a sunat la cele mai importante instituţii media, BBC, Sunday Times, Scotland Radio şi le-a povestit ce s-a întâmplat în Poiana Braşov, pentru că nu a vrut ca gestul sinucigaş al braşoveanului să rămână fără ecou. El a păstrat timp de 25 de ani publicaţiile în care a apărut povestea lui Liviu Corneliu Babeş, precum şi o casetă video cu câteva imagini de a doua zi de la locul unde s-a sinucis braşoveanul.

În celebra publicaţie Sunday Times, articolul despre Babeş apare cu titlul "Ars de viu, ruşinea unei naţiuni" ("Burnt alive: a nation's shame").

Douglas Wallance a mai spus că după acel eveniment din Poiana Braşov la care a fost martor a înţeles ce se petrece în România şi a vrut ca şi restul Europei să ştie. El a urmărit apoi şi ce s-a întâmplat la Revoluţie, în decembrie 1989, şi după aceea. Tot din presă a văzut apoi şi o fotografie cu Babeş şi soţia acestuia, deoarece nu a ştiut niciodată cum arăta bărbatul pe care a încercat să-l salveze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici