Drona subacvatică a fost pierdută în iunie 2017, în timpul unor activităţi de cercetare ştiinţifică în Marea Neagră.
„În cursul unor activităţi de cercetare ştiinţifică efectuate în luna iunie a anului trecut în Marea Neagră, platforma a fost pierdută, iar activităţile de căutare pe mare, desfăşurate împreună cu specialişti ai Forţelor Navale, nu au avut succes. În consecinţă, ministrul Mihai Fifor a dispus sesizarea Parchetului Militar Bucureşti”, se arată în răspunsul MApN, remis la solicitarea agenţiei de presă MEDIAFAX.
Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale mai precizează că submersibilul SECRIS a fost construit pe o platformă subacvatică furnizată de firma Ocean Server.
„Aportul tehnico-ştiinţific al Centrului de Cercetări Ştiinţifice pentru Forţele Navale (CCSFN) la proiectul ”SECRIS” a constat în identificarea cerinţelor operaţionale, elaborarea studiului de concept (cu o analiză Remotely operated underwater vehicle vs. Autonomus underwater vehicle), analiza de risc, proiectare şi modelare de sistem, integrarea unor subcomponente şi module şi efectuarea activităţilor de testare platformă „in-house” (în bazin şi testare pe mare). În anul 2015, o comisie a Direcţiei de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor din cadrul MApN a derulat un control privind desfăşurarea programelor de cercetare ale CCSFN, având ca obiectiv verificarea modului de derulare a unor proiecte de cercetare cuprinse în Planul sectorial de cercetare dezvoltare şi Planul Naţional de cercetare dezvoltare şi inovare. Ca urmare, echipa de control a înaintat sesizări către instituţiile abilitate în ceea ce priveşte existenţa unor suspiciuni privind săvârşirea unor acte penale”, arată MApN.
Mai mult, ministrul apărării naţionale a dispus conducerii Statului Major al Forţelor Navale analiza şi formularea unei concepţii prin care să preia CCSFN în subordine, ca departament de cercetare ştiinţifică al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.