Liviu Floria, român supravieţuitor în Algeria: N-am fost salvaţi. Ne-am salvat singuri. Atacatorii nu aveau nimic cu localnicii, vizau expaţii

Liviu Floria, unul dintre cei trei supravieţuitori ai atacului terorist din Algeria, unde alţi doi români şi-au pierdut viaţa, a organizat duminică o conferinţă de presă în care a relatat "teroarea permanentă" prin care a trecut timp de două zile. Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, din Piteşti, a sosit în ţară sâmbătă seară.

Urmărește
5330 afișări
Imaginea articolului Liviu Floria, român supravieţuitor în Algeria: N-am fost salvaţi. Ne-am salvat singuri. Atacatorii nu aveau nimic cu localnicii, vizau expaţii

Liviu Floria (Imagine: Tudor Costi/Mediafax Foto)

Liviu Floria spune că s-a ascuns cu un alt român sub un birou, în timp ce atacatorii executau ostatici.

"Era întuneric, ne-am strecurat pe sub maşini, ne-am târât, am ajuns la un gard, am reuşit să sărim şi de acolo am reuşit, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ajungem unde ne propusesem", a spus Liviu Floria, precizând că au mers prin deşert "cel puţin 30-35 de kilometri, timp de aproximativ 15 ore".

El a mai spus că psihic este "distrus" şi că a trecut prin "două zile de teroare permanentă, de miercuri dimineaţă până vineri la ora cinci".

"Nu am fost salvaţi, ne-am salvat singuri. A fost un coşmar pentru un om civilizat, ne-am salvat în ultimul moment, când am luat decizia să evadăm, altă şansă nu aveam. Am evadat împreună cu alţi şapte colegi, între care un român, norvegieni, britanici, un localnic şi George Iachim. Localnicul ne-a ajutat foarte mult. Nu am fost reţinuţi, nu am fost salvaţi, ne-am salvat singuri. Dacă aş fi fost reţinut ca ostatic, probabil că nu mai vorbeam acum. La momentul declanşării atacului am fost cinci români, în locaţia cu mai multe locuri de activitate. Când m-am întâlnit cu armata algeriană şi soldaţii americani ne-am simţit în siguranţă. Nu am avut legătură cu casa cât am fost ostatic, erau îngrijoraţi", a mai afirmat el, spunând că va da alte declaraţii atunci când va avea certitudinea că sunt în siguranţă colegii săi.

El a precizat că despre unul dintre colegii săi ştie că era la Londra, în drum spre România.

"O să mai plec, viaţa continuă, trebuie să ne profesăm profesia, atacurile teroriste nu ne descurajează. Aş vrea să mulţumesc premierului, ministrului de Externe, care m-a sunat şi m-a încurajat, domnului consul, care m-a sunat. Pentru românii din Algeria: să nu ne pierdem speranţa, nu suntem mercenari, nu suntem militari, ne facem profesia. Mi-ar fi foarte greu să mă întorc în Algeria, vreau să văd cum o să mă simt mental, cum mă simt fizic şi după aceea mai văd. Singur nu ştiu cum aş fi reuşit, dar într-o echipă am reuşit să ne punem de acord să luăm deciziile potrivite în deşert la momentul potrivit, altfel nu ne salvam. Nu suntem eroi, nu sunt erou, eroi sunt soldaţii care luptă pe front. Important este să nu-ţi pierzi speranţa niciodată, asta este cel mai important", a declarat Liviu Floria.

Floria:Atacatorii nu aveau nimic cu localnicii, vizau expaţii, nu aveau echipament sofisticat

Liviu Floria a relatat că atacatorii din Algeria nu aveau echipamente sofisticate, ci câteva AKM-uri şi câteva grenade şi că nu aveau nimic cu localnicii, ci îi vizau pe expaţi.

"Am văzut o maşină oprind la poartă, cu patru atacatori, care au coborât şi au început să tragă spre forţele de securitate, care erau localnici. Ulterior s-a confirmat că nu au fost împuşcaţi, nu aveau nimic cu localnicii, ci cu expaţii", a spus Floria.

El a relatat că atacatorii au intrat într-un birou în care se afla personal din conducere, format din norvegieni.

El a spus că, deşi nu cunoaşte limba, era foarte clar ce strigă atacatorii.

"Era foarte clar ce strigau, veniseră să ia ostatici. Au intrat într-un birou în care se afla personalul din conducere. Pe patru norvegieni i-au scos din birou, i-au legat, nu ne venea să credem, am crezut ca este un exerciţiu, o simulare. Când am văzut că i-au scos din birou mi-am dat seama ca e grav. Un coleg localnic mi-a confirmat că sunt terorişti, a spus să ne ascundem", a spus Floria.

Bărbatul a mai afirmat că s-au refugiat într-o încăpere, au încuiat uşa şi s-au ascuns sub un birou.

"Ne-am ascuns sub birou, am auzit focuri de armă, ţipete, tropăituri, scotoceli şi am aşteptat să vedem ce se întâmplă. După 15-20 de minute au pătruns în birouri doi atacatori, au încercat uşile altor birouri vecine cu al meu, au aruncat calculatoare, au încercat şi la al meu, au lovit uşa, din fericire nu s-a deschis. Au continuat sa scotocească, erau mai multe module de birouri, au intrat acolo, au luat alţi ostatici, un englez şi un american, şi prpbabil că i-au băgat într-o maşină, auzeam demarări în trombă. O perioadă, jumătate de oră, a fost linişte, apoi au fost din nou focuri de armă. Nu aveau cine ştie ce echipament, aveau câteva AKM-uri şi câteva grenade", a mai spus Liviu Floria.

Liviu Floria este din Piteşti, iar înainte de a pleca la muncă în străinătate a lucrat la Arpechim.

Floria: Am plecat prin deşert opt persoane, patru nu au mai rezistat, ne-am despărţit

Liviu Floria spune că, după ce a reuşit să evadeze din complexul de la In Amenas, a mers prin deşert alături de alţi şapte bărbaţi, iar la un moment dat s-au despărţit, patru dintre ei nemairezistând.

"Nu credeam că vine cineva să ne salveze, ne-am luat soarta în mâini şi am reuşit să ne salvăm, teroriştii ne descoperiseră şi nu mai aveam şanse. Am plecat opt persoane, nu am avut apă. Am luat ca reper o faclă şi am mers spre ea. Ziua nu am mai avut reper, ne-am abătut şi ne-am schimbat ruta şi am reuşit să ajungem", a afirmat Floria.

El a mai spus că la un moment dat, prin deşert, unde a mers timp de aproximativ 15 ore, "cel puţin 35 de kilometri", s-a despărţit de patru dintre colegii săi, care nu au mai rezistat.

"În deşert ne-am despărţit, patru colegi nu mai puteau să meargă, erau obosiţi, epuizaţi. Eu am plecat cu alţi doi colegi, plus un localnic pe care l-am rugat să ne ajute. Ceilalţi patru au rămas la o locaţie de exploatare. S-a dovedit că armata americană nu a mers la ei să îi salveze, până la urmă au plecat şi ei să se salveze pentru că le era foarte frig, nu aveau apă, dar au ajuns şi s-au salvat", a mai afirmat Floria.

El a spus că printre cei care au rămas în deşert s-a aflat şi singurul român care era cu el în grup - George Iachim, din Constanţa.

Liviu Floria a relatat momentul despărţirii de George Iachim şi de ceilalţi trei colegi, spunând cum constănţeanul l-a rugat disperat să îl salveze şi să trimită ajutoare după ei: "Nu mă lăsa, fratele meu! Te rog frumos să-mi trimiţi apă!".

Floria spune că el a mers mai departe, alături de ceilalţi trei bărbaţi rămaşi în grup, iar când a ajuns la adăpost, la punctul de control al Jandarmeriei algeriene, au informat autorităţile despre cei rămaşi în deşert.

"Tot ce-a depins de noi am făcut. Colegul nostru localnic a rugat să se intervină, dar nu s-a reuşit. Bine că sunt în siguranţă acum, au reuşit singuri în cele din urmă", a afirmat Floria.

Acesta a mai spus că grupul din care făcea el parte a fost preluat de armata alegeriană: "Ne-au preluat şi ne-au dat la armata americană, care ne-a transportat în Germania, la Ramstein"

El a mai spus că lucra în Algeria de trei ani, iar până acum nu au mai existat probleme.

George Iachim, bărbatul care a reuşit să se ascundă alături de Liviu Floria, a povestit, la rândul său, într-un scurt interviu acordat televiziunii publice algeriene, cum au reuşit să scape: "Miercuri dimineaţă mă aflam în afara biroului şi am văzut când au venit teroriştii. Au început să tragă în paznicii care se aflau la poarta companiei. După asta au intrat în birourile clădirii şi au început să ia ostatici. M-am baricadat împreună cu un alt coleg, tot din România, într-unul din birouri, am încuiat uşa şi am blocat-o cu un mobilier...".

Până la ora transmiterii acestei ştiri, MAE nu a furnizat nicio informaţie despre locul în care s-ar afla cei patru români implicaţi în criza ostaticilor din Algeria.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că "o parte" dintre români au ajuns în ţară, iar alţii sunt pe drum spre România.

Cinci români au fost implicaţi în criza ostaticilor din Algeria, patru dintre ei fiind salvaţi, în timp ce al cincilea - un bărbat de 36 de ani, din Bărcăneşti (Prahova) - a fost ucis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici