Liviu Pop, despre manualele şcolare: Competiţia va exista între autori, nu între edituri

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a lansat o competiţie între autorii de manuale, nu între edituri şi cere organelor de urmărire penală să ia măsuri împotriva celor care au lansat pe piaţă materiale auxiliare, neautorizate, care sunt folosite în procesul educaţional, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
129 afișări
Imaginea articolului Liviu Pop, despre manualele şcolare: Competiţia va exista între autori, nu între edituri

Liviu Pop, despre manualele şcolare: Competiţia va exista între autori, nu între edituri

Ministerul Educaţiei a declanşat o competiţie între autorii de manuale, după ce ministrul Liviu Pop a decis să renunţe la ordinul care limita scrierea manualelor numai de către edituri şi care impunea un monopol în acest domeniu.

“Competiţia de autori de manuale a început la nivelul sistemului de învăţământ din România. Noi vom rescrie manualele pentru clasele întâi, a II-a şi a VI-a pentru ca anul acesta şcolar copiii de clasa a VI-a vor intra cu noile manuale şcolare şi vom completa loturile de manuale pentru clasele a III-a, a IV-a şi a V-a. Am văzut că în cei 5 - 6 ani de zile, unii baroni ai manualelor, nu am fost interesaţi de toate disciplinele. Vom avea acel manual de bază care va fi corespondentul fiecărei programe şcolare pentru noua curriculă I - VI. Această competiţie este între autori de manuale şi invit pe toţi autorii de manuale din toată lumea să scrie manuale şcolare, nu este competiţie între edituri, în care trei edituri blocau, că aşa era legea atunci, blocau accesul altor autori de manuale şi ele dictau cu cine şi cum se facă manualele. Astăzi, orice cetăţean din lume care vrea să scrie un manual şcolar pe programa şcolară poate să facă lucrul acesta”, a declarat, vineri, la Bistriţa, ministrul Liviu Pop.

Pop a explicat şi modalitatea în care se vor evalua manualele pe care toţi profesorii sunt invitaţi să le scrie: “Depunem proiectul de manual la Editura Didactică şi Pedagogică, se face evaluarea în aşa fel încât în luna mai a acestui an să avem toate manualele licitate, astfel ca pentru prima dată după 27 de ani să avem absolut toate manualele în şcoli”.

Pop a mai spus că se va realiza o primă evaluare, primii trei autori de manuale calificaţi vor intra într-o evaluare la nivelul fiecărei unităţi şcolare, apoi fiecare profesor pe disciplina respectivă va evalua şi va spune dintre cele trei variante care este cea mai bună.

„Se face o competiţie naţională, cel care a ieşit pe locul întâi va fi manual unic sau de bază la nivel naţional. Nu o să facă nimeni într-un birou, de la minister, un manual că aşa i se pare lui bine că trebuie să funcţioneze şcoala”, a explicat ministrul.

Liviu Pop a declarat la Bistriţa că regulamentul şcolilor a fost modificat, principalul motiv fiind limitarea şi reglementarea materialelor didactice auxiliare folosite de cadrele didactice, multe dintre ele fără a avea avizul ministerului educaţiei.

“Principalul motiv pentru care trebuia modificat acest regulament este legat de auxiliare, pentru că până acum nu era reglementat cum ajungea un auxiliar în ghiozdanul unui elev ca să meargă cocoşat, nici cine evaluează acel auxiliar, nici cine îl plăteşte şi nici cine recomandă şi ne trezeam cu auxiliare în care făceam experimente cu şoareci, îi învăţam pe copii să omoare şoarecii, auxiliare în care spuneam că negrii trebuie facă nu ştiu ce cu albii şi o entitate cu altă entitate şi aşa mai departe... Ba mai mult, pe unele dintre ele era pusă sigla că sunt avizate MEN, în fals, şi îi rog pe cei pe care i-am sesizat în scris, instituţii ale statului, să se ocupe şi de această parte, a acelor care timp de ani de zile au utilizat sigla MEN pe nişte auxiliare neautorizate”, a mai declarat ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

Până în prezent, Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat aproximativ 1.000 de materiale auxiliare care pot fi folosite în şcoli şi a respins de la autorizare câteva sute, avertizând că după aprobarea Codului de Etică al profesorului, acei dascăli care vor utiliza manuale sau auxiliare neavizate de minister vor fi nevoiţi să dea explicaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici