Meteorologii spun că vara aceasta ar putea fi cea mai caldă de când se fac măsurători. Schimbările climatice duc la instabilitate atmosferică şi la temperaturi cum nu s-au mai întâlnit până acum.
„Ceea ce caracterizează cu siguranţă perioada următoare este această alternanţă contrastantă între perioadele deosebit de calde faţă de normal şi cele răcoroase sub media multianuală. Este o caracteristică imprimată de dereglarea climei la nivel mondial şi particularizată la condiţiile Europei”, a declarat meteorologul Mircea Duţu.
„Conform estimărilor Agenţiei Americane pentru Atmosferă şi Oceane există şanse de 75% ca 2020 să devină cel mai cald an din istoria înregistrărilor meteo, adică după 1880”, mai spune meteorologul.
Climatologul Roxana Bojariu susţine că deşi nu se poate spune încă ce temperaturi se vor înregistra în lunile care urmează, cercetările la nivel european arată că s-ar putea să avem o vară mai caldă decât până acum.
”Sunt elemente furnizate de Centrul European care ne arată ca am putea avea o vară mai caldă decât în mod obişnuit, dar cu cât mai caldă”, spune Roxana Bojariu.
Mircea Duţu avertizează că până în 2040 temperatura medie globală va creşte cu 2 grade celsius, ceea ce va rupe echilibrul sistemului la nivel planetar.
”După terminarea acestei crize sanitare care în definitiv are şi ea origini ecologice, important este ca preocupările de relansare economică să nu ducă la neglijare celor privind combaterea schimbărilor climatice şi mai ales la creşterea alarmantă a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a explicat Duţu.