Localităţile care vor să devină Capitală a Tineretului în 2023 îşi pot depune candidatura

Candidatura localităţilor care vor să devină Capitala Tineretului din România în 2023 pot să îşi depună candidaturile până în 8 august.

Urmărește
186 afișări
Imaginea articolului Localităţile care vor să devină Capitală a Tineretului în 2023 îşi pot depune candidatura

Localităţile care vor să devină Capitală a Tineretului în 2023 îşi pot depune candidatura

Potrivit unui comunicat al programului Capitala Tineretului din România, orice localitate de rangul 0, I, II sau III (municipii şi oraşe) din România poate candida pentru acest titlu. Sectoarele capitalei României, respectiv Municipiul Bucureşti (prin primăriile aferente), pot, de asemenea, să aplice pentru titlu.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru runda I este 8 august, urmând ca un juriu independent, format din reprezentanţi ai unor instituţii publice, cât şi ai sectorului privat şi ai celui neguvernamental, să evalueze candidaturile.

Pe baza evaluărilor vor fi anunţate un număr de minimum 2, maximum 3 oraşe pentru a dezvolta o candidatură extinsă în a doua rundă a competiţiei, urmând ca pe 9 octombrie să fie anunţat oficial oraşul care va purta titlul de Capitală a Tineretului din România în 2023.

„Unele lucruri s-au schimbat. Pandemia COVID-19 ne-a afectat modul de interacţiune, de colaborare şi ne-a testat rezilienţa la cote maxime. Tinerii de astăzi sunt poate cea mai afectată generaţie pentru că s-a creat o ruptură majoră în procesul lor de învăţare şi de luare a unor decizii cu privire la viitorul lor. Altele nu s-au schimbat. Trebuie să contribuim în continuare pentru construirea unor oraşe reziliente pe termen scurt, mediu şi lung, iar perspectiva viitorului acestor oraşe nu se poate realiza decât cu implicarea directă a beneficiarilor direcţi: tinerii de astăzi, generaţia cheie a viitorului. Prin acest titlu şi acest apel căutăm primul oraş care poate oferi un răspuns la această provocare în era post-pandemică”, a declarat András Farcas, coordonator strategic al programului Capitala Tineretului din România, co-fondator al Grupului PONT.

Timişoara, Bacău, Baia Mare, Iaşi şi Constanţa sunt primele 5 Capitale ale Tineretului din România.

Capitala Tineretului din România este un program care funcţionează pe principii similare cu „Capitala Europeană a Tineretului”.

Obiectivul programului este să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri şi să-i implice activ în procesele decizionale din oraşele lor pe teme ce ţin de educaţie, cultură, politică demografică şi alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, îşi propune să stimuleze autorităţile publice locale şi companiile private să susţină şi să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.

Oraşul câştigător va beneficia de un premiu financiar în valoare de 50.000 euro.

Potrivit organizatorilor, titlul va oferi şi oportunitatea de a atrage alte surse de finanţare din diferite surse publice şi private şi deţinătorul său va beneficia, de asemenea, de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang naţional organizate de instituţii publice şi reţele de tineret din România. Oraşul câştigător are dreptul de a găzdui Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment de celebrare, dezbatere şi decizie al mişcării de tineret din România. De asemenea, câştigătorul va găzdui ediţia din 2023 a Galei Tineretului din România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici