Locatari din cartierul Militari, nemulţumiţi de desfiinţarea unui parc, cer sprijinul Primăriei

Locatarii a cinci blocuri din cartierul Militari, nemulţumiţi de desfiinţarea unui parc unde ar urma să se construiască un bloc, solicită primarului Sector 6, Cristian Poteraş să respingă solicitarea de emitere a unei autorizaţii de construire pe acel teren sau să o anuleze dacă deja există.

Urmărește
95 afișări

Locatarii celor cinci blocuri, situate pe străzile Dreptăţii, Roşia Montana, Dealul Tugulea şi Bulevardul Iuliu Maniu, din Bucureşti, au trimis o petiţie primarului Cristian Poteraş prin care îi solicită să respingă solicitarea de emitere a unei autorizaţii de construire sau să o anuleze dacă a fost deja emisă, pentru terenul delimitat de cele patru străzi, pe care exista un parc de joacă pentru copii începând din anul 1964, când s-au construit şi blocurile împrejmuitoare.

"Având în vedere dezafectarea parcului de joacă pentru copii, care funcţionează aici de la construcţia blocurilor împrejmuitoare din 1964, vă comunicăm că nu suntem de acord cu schimbarea destinaţiei acestui spaţiu din domeniul public, deoarece acesta este vital pentru familiile cu copii din zonă. Pe de altă parte, amplasarea oricărei construcţii aici ar determina afectarea gravă a drepturilor proprietarilor din Asociaţiile de locatari subscrise", se arată în petiţia trimisă primarului din Sectorul 6.

Semnatarii petiţiei atrag atenţia că trebuie să se ţină cont de faptul că dotările din parcul de joacă şi amenajarea spaţiului verde cu mobilier de joacă pentru copii, bănci, garduri împrejmuitoare s-au făcut din banii publici ai Primăriei sectorului 6, la care şi ei contribuie.

În plus, ei susţin că ridicarea oricărei clădiri/parcări supraetajate pe locul parcului de joaca pentru copii ar încălca Ordinul Ministrului Sănătăţii 536/1997, care prevede că: "amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum o oră şi jumătate zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit. Distanţa dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc".

"Având în vedere faptul că terenul în discuţie este înconjurat, pe trei din laturile sale, de blocuri cu zece nivele, cu o înălţime de aproximativ 30 de metri, iar pe cea de-a patra latură de un bloc cu cinci nivele (18,3 metri înălţime), rezultă, potrivit dispoziţiilor legale mai sus menţionate, faptul că distanţa dintre aceste clădiri trebuie să fie cel puţin egală cu 30 de metri (înălţimea clădirii celei mai înalte)", se arată în petiţie.

Locatarii susţin că ridicarea oricărei construcţii pe terenul parcului pentru copii ar încălca normele din construcţii, punând în pericol vieţile locatarilor în cazul unui seism major, întrucât orice studiu geologic preliminar ar pune în evidenţă rezistenţă precară a solului din zona, alcătuit din argilă cu moloz, argilă prăfoasă şi nisip fin.

"Mai mult decât atât, în cazul unei clădiri cu regim de înălţime redus (P+2 : P+5), mediu (P+5 : P+11), înalt (clădire la care cota pardoselii ultimului nivel folosibil este situată la peste 28,00 metri faţă de nivelul terenului) sau foarte înalt (clădire la care cota pardoselii ultimului nivel folosibil este situată la peste 50,00 metri faţă de nivelul terenului), adâncimea de fundare va trebui să fie foarte mare pentru a putea susţine o astfel de clădire şi, pe cale de consecinţă, va fi afectată integritatea celor patru clădiri deja existente, precum rezistenţa acestora, inclusiv la un eventual incident seismic", susţin semnatarii petiţiei.

Un alt argument este că ridicarea oricărei construcţii în locul parcului de joacă s-ar face trecând peste conductele de utilităţi existente în subsolul terenului, dar şi apropierea pânzei freatice de sol în locul respectiv.

Locatarii celor cinci blocuri invocă şi dispoziţiile legale în vigoare potrivit cărora autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 26 metri pătraţi/locuitor, până la data de 31 decembrie 2013 şi că în perimetrul respectiv locuiesc peste 1.800 de persoane.

Semnatarii petiţiei avertizează că, în cazul nerezolvării în sens favorabil, îşi rezervă dreptul de a reclama situaţia instanţei de contencios administrativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici