Locuinţa ta va rezista la "marele cutremur"? Vezi aici cum să citeşti hărţile de hazard seismic

"30 de etaje în Bucureşti sunt de preferat unei construcţii cu 15 etaje. Căci felul cum se resimte cutremurul la Bucureşti afectează în general construcţiile de 8 - 15 etaje", a declarat pentru gândul Dragoş Marcu, inginer de structuri

Urmărește
140 afișări
Imaginea articolului Locuinţa ta va rezista la "marele cutremur"? Vezi aici cum să citeşti hărţile de hazard seismic

Locuinţa ta va rezista la "marele cutremur"? Vezi aici cum să citeşti hărţile de hazard seismic (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Dacă locuiţi la bloc în Bucureşti şi vreţi să ştiţi sigur că nu vă va cădea în cap la "marele cutremur", puteţi consulta noile hărţi de hazard seismic publicate recent de profesorul Mărmureanu, după care puteţi chema un inginer de structuri, să vă "traducă" datele din hărţi."Un inginer de structuri vă poate explica proiectul construcţiei, dar nu orice inginer. Este nevoie de cineva cu reputaţie, bun specialist, fără pată şi cu moralitate impecabilă", a declarat pentru gândul cunoscutul arhitect Alexandru Beldiman. Aceasta ar fi cea mai ieftină metodă. Cea mai sigură cale, însă, costă. "Se poate face un studiu de hazard seismic local, adaptat exact locului respectiv. Asta costă chiar şi 15 sau 20.000 de euro, dar se poate şi mai puţin", ne-a explicat Dragoş Marcu, inginer de structuri.

Să vedem, însă, cum putem citi noile hărţi ale profesorului Mărmureanu, astfel încât să ştim dacă terenul pe care locuim "se accelerează" mai mult sau mai puţin la seism. Seismologul a împărţit Capitala în 14 microzone şi a luat cazul cutremurului maxim posibil în România, cel cu magnitudinea de 7, 5 grade. Astfel, pentru fiecare microzonă a stabilit trei lucruri: cât anume se accelerează pământul, care ar fi intensitatea şi care perioada de vibraţie a terenului. "Pentru ca o clădire să rămână în picioare, trebuie ca proiectantul să construiască astfel încât perioada de vibraţie a clădirii să nu fie aceeaşi cu perioada de vibraţie a terenului. Cele două (clădire şi teren) nu trebuie să intre în rezonanţă. Acesta este principiul cel mai important. În Bucureşti nu există zone mai vulnerabile la cutremur decât altele, ci numai locuri în care s-a construit bine sau rău", ne-a explicat profesorul Gheorghe Mărmureanu.

Citeşte mai multe despre hărţile de hazard seismic pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici