Locuitorii străini ai Capitalei: peste 30.000 de migranţi, înregistraţi în Bucureşti

Peste 30.000 de migranţi sunt înregistraţi în Bucureşti, majoritatea fiind cetăţeni chinezi, turci, moldoveni, francezi, informează Inspectoratul General pentru Imigrări, care precizează că în 2012 s-a înregistrat o creştere a numărului de invitaţii pentru persoane din Asia şi Orientul Mijlociu.

Urmărește
1290 afișări
Imaginea articolului Locuitorii străini ai Capitalei: peste 30.000 de migranţi, înregistraţi în Bucureşti

Locuitorii străini ai Capitalei: peste 30.000 de migranţi, înregistraţi în Bucureşti (Imagine: Silviu Matei/Publimedia)

"Potrivit bilanţului pe anul 2012 desfăşurat la nivelul Direcţiei pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în evidenţele acestei instituţii se regăsesc la data de 31 decembrie 2021 înregistraţi pe raza municipiului Bucureşti 30.941 persoane, din care 19.288 sunt cetăţeni din state terţe, iar 11.653 sunt cetăţeni din statele membre ale Uniunii Europene sau Spaţiul SEE/Confederaţia Elveţiană", precizează Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

Procentual, arată sursa citată, 30 la sută din numărul total al străinilor înregistraţi pe teritoriul României se regăsesc în municipiul Bucureşti.

Indicatorii statistici la nivelul anului 2012 pentru municipiul Bucureşti arată o creştere a numărului cetăţenilor înregistraţi din statele membre ale UE/SEE/Confederaţia Elveţiană şi o scădere a numărului străinilor înregistraţi din statele terţe.

Ponderea pe ţări a străinilor din state terţe înregistraţi la nivelul municipiului Bucureşti este dată de cetăţenii chinezi - 4.121, urmaţi de cetăţenii turci - 3.425, moldoveni - 2.098, sirieni - 1.248 si irakieni- 923, iar pentru statele UE/SEE pe primele cinci locuri se află cetăţeni din Franţa - 2.603, Italia - 1.577, Germania - 1.359, Marea Britanie - 1.014, Grecia - 873.

"De remarcat faţă de anul 2011 este faptul că ierarhia statelor se păstrează, excepţie făcând numărul cetăţenilor înregistraţi din Republica Moldova (- 772), dar unii dintre aceştia au dobândit cetăţenie română în cursul anului 2012", explică IGI.

Potrivit inspectoratului, au fost depuse 936 de cereri pentru eliberarea autorizaţiilor de muncă, 2.816 cereri pentru prelungirea dreptului de şedere în scop de muncă, 8.367 şi cereri pentru admisia şi prelungirea dreptului de şedere temporară ori permanentă sau eliberarea permiselor de şedere permanentă, 2.282 de cereri privind înregistrarea rezidenţei cetăţenilor din UE/SEE şi 2.844 cereri în scopul prelungirii dreptului de şedere pentru membrii de familie ai cetăţenilor români sau acordării dreptului de şedere pe termen lung.

Pe linia invitaţiilor s-a înregistrat o creştere a numărului de cereri - 1.242, mai ales datorită celor în scop de vizită. "Se observă o creştere a invitaţiilor adresate de cetăţeni români sau străini unor persoane din zona Asiei şi Orientului Mijlociu. Ponderea invitaţiilor aparţine celor care doresc să invite în scop de vizită, rude, prieteni. Se menţine redus numărul străinilor invitaţi în scop turistic în România", adaugă IGI.

În activitatea specifică a IGI o prioritate deosebită a fost acordată depistării căsătoriilor de convenienţă.

În cursul acestui an, au fost depistate 21 de căsătorii de convenienţă, majoritatea (19) având drept protagonişti bărbaţi din state terţe şi femei de cetăţenie română. Cei depistaţi în asemenea situaţii sunt, de regulă, cetăţeni de origine arabă (Tunisia-6, Siria-6, Iordania-2, Pakistan-2 etc.).

În ceea ce priveşte controlul asupra legalităţii şederii străinilor pe raza municipiului Bucureşti, în urma acţiunilor şi controalelor efectuate, au fost depistaţi în anul 2012, 703 străini în situaţii ilegale.

Străinii depistaţi cu şedere ilegală provin din Turcia - 106, Algeria - 54, China - 45, Moldova - 41, Afganistan - 41.

"Faţă de anul 2011, se constată o creştere a străinilor depistaţi din spaţiile Algeria, Afganistan, Siria, Maroc, Pakistan şi o scădere a celor depistaţi din spaţiile Turcia, China, Moldova. Împotriva străinilor depistaţi cu şedere ilegală au fost emise 210 decizii de returnare, 191 au fost conduşi la Centrul de custodie publică Otopeni în vederea îndepărtării de pe teritoriul ţării, 23 au fost returnaţi direct la frontieră, la 63 li s-a comunicat că trebuie să părăsească teritoriul ţării, 124 au fost puşi în legalitate întrucât îndeplineau condiţiile de prelungire a dreptului de şedere, patru au fost predaţi organelor de poliţie, iar pentru 52 au fost dispuse alte măsuri (tolerare, etc.)", arată IGI.

Pentru combaterea muncii ilegale desfăşurate de cetăţeni străini au fost efectuate controale la 164 de societăţi comerciale, din care 27 au fost sancţionate pentru nereguli constatate la regimul juridic aplicat străinilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici