- Home
- Social
- GALAŢI, (12.12.2018, 13:30)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Locuitorii unui sat din judeţul Galaţi îşi acuză primarul de genocid, pentru că apa nu e potabilă | FOTO
Locuitorii unui sat din judeţul Galaţi vor strânge semnături pentru a intenta o acţiune în instanţă împotriva primarului, pe care îl acuză de genocid, din cauza apei nepotabile pe care o primesc la robinete. Primarul spune că iniţiativa are substrat politic.
Urmărește
668 afișări
Locuitorii unui sat din judeţul Galaţi îşi acuză primarul de genocid, pentru că apa nu e potabilă
Locuitorii din satul Odaia Manolache, situat la 10 kilometri de oraşul Galaţi, se plâng că nu au apă potabilă din anul 2015. Ei spun că apa de la robinet miroase foarte tare şi lasă urme albe, neputând fi folosită pentru duş şi la spălatul hainelor.
De aceea, localnicii folosesc apa din sistemul centralizat doar pentru a uda grădinile şi nici măcar animalele nu primesc apă de la robinet. În plus, anul acesta, apa şi-a schimbat culoarea şi s-a scumpit. De aceea, cetăţenii au decis să se organizeze şi să-l dea în judecată pe primar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
„Mulţumim domnule <primar> pentru apa curată şi numai bună de consumat pe care ne-o furnizaţi la doar 3.75 lei faţă de 2.4 lei când era mult mai curată şi mai "comestibilă"...+!!! Iar în cazul în care vă gândiţi că şi asta este tot o răutate a mea...să ştiţi că toată comuna suferă de aceeaşi problema...iar dacă nu o rezolvaţi în cel mai scurt timp, vom forma o asociaţie de consumatori şi vă vom da în judecată pentru <GENOCID ASUPRA POPULAŢIEI DIN COMUNA VÂNĂTORI> prin furnizarea conştientă de apă nepotabilă!!!! Voi începe chiar de mâine să strâng semnături de la toţi cei care trăiesc aceeaşi dramă ca noi toţi în fiecare zi”, a scris pe Facebook o localnică.
Iniţiativa este susţinută de numeroşi cetăţeni care au anunţat că vor să semneze pentru înfiinţarea asociaţiei, să dea în judecată Primăria Vânători şi să facă plângeri la Direcţia de Sănătate Publică şi la Protecţia Consumatorului.
„O petiţie către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, e în pericol sănătatea voastră a tuturor, şi Protecţia Consumatorului. Citiţi clauzele din contract cu un avocat şi daţi în judecată pentru nerespectarea contractului. Bravo de iniţiativă, luaţi atitudine, nu vă mai lăsaţi manipulaţi şi batjocoriţi pe banii voştri”, spune un cetăţean, în timp ce altul face haz de necaz: „Sunteţi siguri că e apă? Mai degrabă seamănă cu un vin alb de bună calitate.....dragilor, eu cred că ne curge o <comoară> la robinet şi noi habar nu avem”, a scris pe Facebook Ema Maria Stincescu.
Primarul comunei gălăţene spune că iniţiativa locuitorilor are substrat politic şi anunţă că până în vara anului următor satul va avea apă potabilă de la conducta din oraşul Galaţi. În ceea ce priveşte culoarea apei, primarul vorbeşte despre o avarie care a fost remediată.
„Acolo este vorba despre cineva care incită politic. Lucrarea a fost scoasă la licitaţie, am făcut licitaţia, am încredinţat-o, mai este nevoie de autorizaţia de construcţie şi de avize de la Drumuri Naţionale şi Apele Române. Nu mai ţine de mine, dar eu spun că până în vară vom finaliza investiţia. Cei din Odaia Manolache vor avea apă din oraşul Galaţi, construim o conductă lungă de opt kilometri şi jumătate. De asemenea, interconectăm reţelele din cele trei sate ale comunei, mai construim şi trei puţuri astfel încât să nu mai avem probleme cu debitul pe timpul verii.... Sunt două sisteme independente. Primul este pentru satele Vânători şi Costi, iar cel de al doilea este pentru Odaia Manolache. Apa din Odaia nu este declarată potabilă, noi am făcut nişte investiţii acolo, dar am fost nevoiţi să le oprim, a fost o problemă cu firma de mentenanţă la staţia de epurare. Apa pe care aţi văzut-o pe Facebook a fost aşa din cauza unei avarii, se întâmplă peste tot după o avarie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul comunei Vânători, Marian Ghinea.
Medicii le recomandă oamenilor să nu consume apa cu nitraţi şi nitriţi, printre cei mai expuşi intoxicaţiilor fiind copiii şi femeile însărcinate. Specialiştii atrag atenţia că substanţele pot ajunge în organism şi prin consumul fructelor şi legumelor irigate cu apa infestată.
„Sunt periculoşi în special în cazul copiilor şi al gravidelor. Intoxicaţiile pot fi grave, iar simptomele sunt cianozarea cutanată, respiraţia greoaie, stările de somnolenţă. Dacă nu este descoperită la timp, poate duce la deces. Nitraţi şi nitriţii pot ajunge în organism şi prin intermediul plantelor. Asta în cazul terenurilor irigate cu apă cu nitraţi şi nitriţi”, a declarat pentru MEDIAFAX medicul Valentin Boldea.
Satul Odaia Manolache are aproximativ 2.000 de locuitori care trăiesc fără apă potabila de aproximativ trei ani. În sat nu se poate bea apă nici din fântânile care sunt infestate cu nitraţi şi nitriţi. Numeroşi localnici fac zilnic naveta deoarece lucrează în oraş şi atunci când vin acasă cumpără apă îmbuteliată de la supermarketuri.
Citeşte şi: Deputaţii au decis suplimentarea activităţilor turistice pentru care se aplică reducerea cotei TVA
Citeşte şi: Cutremur cu magnitudinea de 3,1 grade în Vrancea
Citeşte şi: Elevii şi însoţitorii pensionarilor din Capitală vor avea gratuitate la transportul în comun/ Gabriela Firea: De anul viitor, voi veni cu un proiect de gratuitate pentru toţi bucureştenii
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cutremur cu magnitudinea de 3,1 grade în Vrancea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe