Locurile de cazare în căminele pentru studenţi, acoperă doar 50 la sută din cereri

Doar aproximativ jumătate din cererile de cazare în căminele din marile centre universitare vor fi onorate în această toamnă, studenţii angajându-se să supravegheze procesul de cazare, pentru a elimina corupţia, a spus, joi, preşedintele Uniunii Studenţilor din România, George Păduraru.

Urmărește
5 afișări
Imaginea articolului Locurile de cazare în căminele pentru studenţi, acoperă doar 50 la sută din cereri

Locurile de cazare în căminele pentru studenţi, acoperă doar 50 la sută din cereri

"Din cauză că nu s-au mai construit cămine noi în ultimii ani, iar numărul studenţilor creşte de la an la an, precum şi din cauza corupţiei existente în acest domeniu, deficitul de cereri neonorate trebuie gestionat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) prin elaborarea unei strategii în acest sens", a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Uniunii Studenţilor din România (USR).

Potrivit lui Păduraru, la nivel naţional sunt 106.000 locuri în cămine, 250.000 de studenţi şi 140.000 de cereri, iar în marile centre unievrsitare din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara sunt onorate doar aproximativ 50 la sută din solicitări, singura soluţie fiind construcţia de noi cămine.

"Pentru a onora toate cererile de cazare, singura soluţie viabilă este construcţia de noi cămine. Dacă Educaţia va beneficia anul viitor de şase la sută din PIB, ar exista bani", a susţinut Păduraru.

În cadrul Universităţii Bucureşti sunt 35.000 de studenţi, sunt disponibile 4.380 de locuri în cămine, în condiţiile în care cererea este de două ori mai mare, a mai spus Păduraru.

Acesta a adăugat că în această vară au fost renovate căminele Theodor Pallady, Panduri, Măgurele, Poligrafie, Leu, Belvedere şi şapte din Complexul Regie. În legătură cu căminul nou din Grozăveşti, a cărui construcţie a început de peste şapte ani, Păduraru a spus că existând promisiuni că anul viitor va fi terminat şi dat în folosinţă, condiţiile de aici fiind foarte bune, cu grup sanitar în cameră şi mobilier modern.

Studenţii spun că se vor implica, de săptămâna viitoare, în procesul de cazare, solicitând universităţilor transparenţă în cazul cazărilor.

"De luni, vom face controale la cazări, având în vedere că şi unele universităţi reţin locuri, şi administratorii de cămin reţin la redistribuire, fără a comunica un raport cu numărul real de locuri rămase, şi, de asemenea, sunt studenţi care îşi vând locul în cămin", a subliniat Păduraru.

USR cere universităţilor să afişeze pe site-urile propri numărul locurilor de cazare şi metodologia de obţinere a unui astfel de loc.

De asemenea, studenţii sunt nemulţumiţi de faptul că reprezentanţii MECT au promis că se vor constitui comisii mixte pentru a verifica stadiul lucrărilor în cămine şi calitatea acestora.

"Acum două zile, Ministerul a decis să înfiinţeze comisii exclusiv ministeriale, din care să nu facă parte şi studenţii, pentru aceste controale", a mai spus Păduraru.

USR a pus la dispozoţia tuturor studenţilor o adresă de e-mail (cazări@uniunea.ro) la care pot fi făcute reclamaţii şi sugestii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici