Primul principe român de epocă modernă, Mihai Viteazu este simbolul Unirii, pentru că el a proiectat ceea ce, secole mai târziu, a însemnat RomâniaTransilvania, Moldova şi Ţara Românească unite au fost „POHTA CE-AM POHTIT” împlinit la 1600. Două secole şi jumătate mai târziu, Alexandru Ioan Cuza avea să înfăptuiască din nou Unirea. În 24 ianuarie 1862. Şi am spus atunci, pentru prima dată, „ROMÂNIA”. Tot Cuza a dus capitala la Bucureşti.
Dinastia Hohenzo-llern-Sig-marin-gen a ajuns în România odată cu regele Carol I. Carol I a obţinut independenţa ţăriia redresat economia, a dotat ţara cu o serie de instituţii specifice statului modern şi a pus bazele unei dinastii. Cu siguranţă îţi aminteşti faptele de eroism ale Ecaterinei Teodoroiu. Un copil cât o ţară. O femeie născută să lupte pentru libertateAvea 23 de ani când a ajuns pe front, în primul război Mondial.
Regina Maria. Un nume atât de drag românilor. Dar poate nu ai ştiut că ea a fost prima care a vorbit despre graniţele României, la Conferinţa de Pace de la Paris. Influenţa, prestanţa şi farmecul personal al Reginei au reuşit să îi determine pe mulţi politicieni europeni să aibă o atitudine favorabilă faţă de România.
Regele Ferdinand, regele întemeietor al României Mari. În 1889, când a venit în România, chemat de Regele Carol I, unchiului său, Ferdinand avea 24 de ani, dar cunoştea deja limba română, deşi era născut în inima Germaniei. S-a dovedit a fi mai român decât mulţi români. Regele Mihai a fost poate cel mai iubit rege al românilor.Şi-a început prima domnie când avea doar 6 ani, în 1927, după decesul lui Ferdinand şi renunţarea la tron a tatălui său, Carol al II-lea, care a plecat din ţară alături de Elena Lupescu, amanta sa.
Iuliu Maniu a fost un politician, deputat de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României. Alături de alţi politicieni ai vremii a participat hotărâtor la pregătirea unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat.
Când vorbeşti despre România, nu poţi ocoli numele Brătienilor. Ion I.C. Brătianu a făcut din reîntregirea României proiectul său capital. Primul Război Mondial i-a adus glorie generalului de divizie Alexandru Averescu, comandant al Armatei a II-a. Ingenios şi plin de iniţiativă, Averescu a avut conflicte cu Marele Cartier General, condus de generalul Prezan.
El a condus Armata a II-a în bătăliile de la Mărăşti şi Oituz. Îţi spun acum despre Smaranda Braescu care, în 1936, devine prima femeie care traversează Mediterana fără escală, iar anul 1942 o găseşte pe frontul de la Stalingrad pe prima femeie pilot.