Prima pagină » Social » Peste 3.000 de hectare de teren sunt afectate de alunecări de teren active, în Suceava

Peste 3.000 de hectare de teren sunt afectate de alunecări de teren active, în Suceava

Peste trei mii de hectare de teren din Podişul Fălticenilor sunt afectate de alunecări de teren active, a avertizat, marţi, directorul Oficiului Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice (OJSPA) Suceava, Nicolae Catargiu, care a arătat că acestea vor putea fi stabilizate peste 20 de ani.
28 iun. 2011, 14:19, Social

Directorul Oficiului Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava, Nicolae Catargiu, a declarat, marţi, în şedinţa Colegiului Prefectural Suceava, că alunecările de teren afectează o suprafaţă de 23.369 de hecatre, fiind stabilizate pe o suprafaţă de 20.013 de hectare.

Potrivit sursei citate, alunecările active se manifestă pe o suprafaţă de 3.356 de hectare şi sunt predominante în Podişul Fălticenilor, în localităţile Preuteşti, Rădăşeni, Fălticeni, Forăşti, Vultureşti, dar şi în Podişul Dragomirnei, în comuna Adâncata.

„Practic, la nivelul anului 2011 nu putem vorbi despre combaterea alunecărilor nici la nivel de perspectivă îndepărtată, ci foarte îndepărtată, peste 20 de ani. Se impune elaborarea de studii pedologice speciale, într-o primă urgenţă pentru solurile afectate de alunecările active din Podişul Fălticenilor, urmate apoi de luarea măsurilor care se impun”, a arătat Catargiu.

El a mai precizat că în Podişul Fălticenilor predomină terenurile afectate de eroziune în adâncime, pe 1.678 de hectare, în zona localităţilor Todireşti, Udeşti, Vultureşti, Preuteşti, Liteni, Cornu Luncii, dar şi în Gălăneşti.

Potrivit datelor prezentate în Colegiul Prefectural Suceava, eroziunea de suprafaţă din judeţ se întinde pe 59.958 de hectare şi include mai ales zone din Podişul Fălticenilor, în localităţile Dolhasca , Vultureşti, Forăşti, Preuteşti, Dolheşti, dar şi în Podişul Dragomirnei, în Adîncata, Suceava, Bosanci şi Salcea.