Video Lotul Invictus şi ceilalţi militari răniţi, videoconferinţă în perspectiva jocurilor de la Sydney, în 2018

Statul Major al Apărării a organizat, vineri, o videoconferinţă cu militarii lotului Invictus şi cu ceilalţi militari răniţi în teatrele de operaţii, unde s-a trecut în revistă prezenţa la „Invictus Games Toronto 2017” şi s-a proiectat perspectiva participării la ediţia de la Sydney, din 2018.

Urmărește
163 afișări

„Anul viitor trebuie să avem o proiecţie foarte clară asupra a ceea ce avem de făcut şi să putem să avem convingerea că nu vor exista sincope, că există comunicare, resurse, şi să fim cât se poate de asiguraţi că participarea lotului nostru va căpăta şi anvergură, şi consistenţă, şi coerenţă în tot ceea ce înseamnă reprezentarea Armatei române la acest tip de activităţi”, a precizat, după videoconferinţă, şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.

El a sublinita faptul că sâmbătă, 11 noiembrie, se sărbătoreşte Ziua veteranilor din Teatrele de Operaţii, menţionând că acesta a fost unul dintre motivele organizării videoconferinţei în această perioadă.

Prezent la eveniment, Ionuţ Butoi, cel care a obţinut, la Totonto, la proba de tir cu arcul, medalia de aur individual şi medalia de argint, cu echipa, a precizat că este motivat să meargă şi la Sydney, unde speră să obţină rezultate cel puţin la fel de bune.

„Urmează o perioadă destul de grea pentru noi, pentru că va trebui să ne antrenăm din ce în ce mai mult. Trebuie să menţinem ceea ce am obţinut. La anul va fi destul de greu. Vom munci în continuare. E un sacrificiu pentru noi, cel puţin pentru mine, aşa în cărucior, e destul de greu, cantonamentele sunt departe de familie, de multe ori am fost singur, fără însoţitor, fără soţie, dar m-am descurcat”, a spus Ionuţ Butoi.

Întrebat ce îl motivează să meargă şi la Sydney, Ionuţ Butoi a răspuns: „Faptul că am obţinut aceste medalii mi-a dat încredere în mine şi m-a făcut să cred că pot obţine poate şi aurul. Emoţile au fost foarte mari, îmi tremura mâna pe săgeată, a fost foarte greu. Sutn motivat să muncesc mai mult şi îmi doresc să fac performanţă şi ca sportiv paralimpic, să reprezint România”, a adăugat el.

Ionuţ Butoi a fost rănit în anul 2008, în Afganistan. În urma exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat, militarul a fost la un pas de a-şi pierde viaţa. Şi-a fracturat coloana, a rămas paralizat de la brâu în jos, a făcut diabet din cauza stresului, fiind acum dependent de insulină. Se antrenează pentru probele de tir cu arcul, haltere şi înot.

România a fost reprezentată, în premieră, la “Invictus Games Toronto 2017”, în perioada 23-30 septembrie, de 15 sportivi, militari răniţi sau invalizi ca urmare a misiunilor în teatrele de operaţii sau în ţară, la şapte discipline sportive - tir cu arcul, atletism, înot, ridicări de greutăţi, canotaj în sală la simulator, volei din şezut şi ciclism.

La Toronto, militarii români au urcat de patru ori pe podium. Prima medalie a echipei militarilor români a fost câştigată de maiorul Laurenţiu Şerban, rănit în anul 2006 în Afganistan, care a obţinut bronzul la proba de 1.500 de metri.

O nouă medalie a fost obţinută de locotenentul Ciprian Adrian Iriciuc, rănit în anul 2015 în Afganistan, care a obţinut medalia de bronz la proba de canotaj în sală.

Alte două medalii au fost câştigate la tir cu arcul. Echipa României, formată din plutonierul Ionuţ Claudiu Butoi, colonelul (rtr.) Dorin Petruţ şi colonelul Nicuşor-Augustin Pegulescu, a câştigat medalia de aur în finala de tir cu arcul, compound. Ionuţ Butoi a abţinut şi medalia de argint în finala de tir cu arcul, compound.

Din dorinţa de a încuraja şi sprijini recuperarea fizică şi reabilitarea militarilor răniţi în teatrele de operaţii, în anul 2014, sub patronajul prinţului Henry de Wales, al Marii Britanii, s-au desfăşurat, la Londra, primele jocuri Invictus, la care au participat 400 de competitori din 13 ţări.

În 2016 s-a organizat a doua ediţie a Jocurilor Invictus, de data aceasta în Statele Unite ale Americii, la Orlando, strângându-se laolaltă 500 de militari sportivi paralimpici din 14 ţări.

Pentru ediţia din 2017, Armata României a obţinut invitaţia de a se alătura, odată cu Ucraina, celorlalte 15 ţări deja înscrise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici