- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.02.2014, 10:56)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lucian Duţă, la DNA pentru a fi anunţat că este urmărit penal pentru abuz în serviciu: Au fost acte administrative extrem de complexe. Sper să se lămurească lucrurile
Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Lucian Duţă a fost, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat pentru a fi anunţat că este urmărit penal pentru abuz în serviciu.
Urmărește
636 afișări
Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Lucian Duţă (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
Duţă: Au fost acte administrative extrem de complexe. Sper să se lămurească lucrurile
Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Lucian Duţă a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că achiziţiile CNAS s-au făcut prin acte administrative extrem de complexe şi este normal să existe întrebări, precizând că speră ca în cel mai scurt timp să se lămurească lucrurile.
"Toate aceste procese s-au făcut prin acte administrative extrem de complexe şi este normal la un moment dat să existe nelămuriri sau întrebări cum s-au realizate aceste procese din punct de vedere administrativ. Este foarte bine că se întâmplă aşa, până la urmă. Eu sper ca într-o perioadă cât mai scurtă de timp să lămuresc lucrurile şi, până la urmă, toată lumea să înţeleagă că nu am vrut decât să fac lucruri în beneficiul pacientului şi în beneficiul acestei ţări", a mai spus Duţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Întrebat de ce nu s-a prezentat până acum la Direcţia Naţională Anticorupţie, deşi a fost citat de mai multe ori, Lucian Duţă a spus că a fost plecat.
Duţă: Taxa clawback a adus egal sau mai mult decât redevenţele pe care statul le încasează
Lucian Duţă a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că atunci când a condus CNAS a avut printre obiective şi aducerea de fonduri suplimentare la sistemul sanitar, iar taxa clawback a adus egal sau mai mult decât redevenţele pe care statul le încasează de pe urma resurselor ţării.
Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă a fost, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat pentru a fi anunţat că este urmărit penal pentru abuz în serviciu.
Lucian Duţă a spus că a oferit lămuriri procurorilor DNA privind actele administrative pe care le-a emis în perioada în care a condus CNAS.
"Mandatul de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a avut trei obiective principale, şi anume stoparea corupţiei şi eliminarea fraudei din sistemul sanitar, aducerea de fonduri suplimentare la sistemul sanitar - şi aţi văzut că prin taxa de clawback au adus 300-350 de milioane de euro - şi echilibrarea macro-economică a CNAS, deoarece era o obligaţie în negocierile cu FMI", a precizat Duţă.
Fostul şef al CNAS a arătat că, din punctul lui de vedere, toate aceste obiective majore au fost îndeplinite în timpul mandatului său, iar banii din taxa clawback reprezintă o sumă egală sau chiar mai mare decât suma adunată din toate redevenţele pe care statul român le încasează pe toate resursele ţării.
"Obiectivele au fost atinse prin cele două sisteme de acţiune, şi anume sistemele informatice, care au fost finalizate în totalitate sau unele aproape în totalitate, şi astăzi ne putem mândri că România face parte dintr-un club select de opt-zece ţări care au reţetă electronică. Altele din păcate au fost finalizate dar stopate după ce am plecat eu de acolo, şi puteţi vedea că, după doi ani de la plecarea mea, încă nu avem card naţional de sănătate, iar frauda continuă. Celălalt obiectiv major atins este echilibrarea financiară a sistemului, pentru că, pentru prima dată, producătorii de medicamente au fost siliţi să plătească statului român taxe de 300-350 de milioane de euro pe an. Dacă le comparaţi cu redevenţele pe care statul le încasează, de exemplu, pe toate resursele ţării, o să vedeţi că taxa de clawback e la nivel egal cu ele sau chiar mai mare", a mai spus Duţă.
Acesta a arătat că procedurile de îmbunătăţire a sistemului sanitar din perioada în care a condus CNAS au la bază documente administrative laborioase, astfel că era firesc să existe întrebări şi mici inadvertenţe.
Duţă a mai spus că este pregătit să răspundă procurorilor anticorupţie în legătură cu activitatea sa de la CNAS.
Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Lucian Duţă a fost, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat pentru a fi anunţat că este urmărit penal pentru abuz în serviciu.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Lucian Duţă a fost citat în dosarul în care se fac cercetări privind achiziţii pentru servicii de mentenanţă în cazul unei aplicaţii informatice de management al resurselor, pentru un număr mai mare de licenţe decât cele folosite de CJAS, prejudiciul fiind de peste 150.000 de euro.
În acest dosar este cercetat şi Istvan Lucian Medvaş, director în CNAS, acestuia fiindu-i prezentate acuzaţiile în 5 februarie. DNA preciza atunci că în această cauză este urmărită penal şi o altă persoană, pentru acelaşi tip de infracţiuni.
Istvan Lucian Medvaş este urmărit penal pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) şi abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a organizat procedura de achiziţie pentru "servicii de mentenanţă şi suport tehnic pentru sistem ERP", o aplicaţie informatică de management al resurselor. Licenţele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziţionate de la SC SIVECO România SA în perioada 2003-2007.
"Procedura de achiziţie a serviciilor de mentenanţă din anul 2010 a fost iniţiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanţelor în cel de-al doilea", a precizat DNA.
Procurorii susţin că prin această procedură s-au achiziţionat mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licenţele deţinute la nivelul CNAS şi al caselor judeţene, respectiv pentru 1.296 de licenţe, "fără a se ţine seama de faptul că nu toate aceste licenţe erau utilizate".
Potrivit datelor obţinute de procurori până în prezent, cel puţin 268 de licenţe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu CNAS şi Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate în valoare de peste 150.000 de euro, precum şi un avantaj patrimonial în favoarea SC SIVECO România SA.
"Concret, în calitate de director al Direcţiei Sisteme Informatice (DSI) în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), suspectul Medveş Istvan Lucian a întocmit o serie de acte în cadrul procedurii de achiziţie desfăşurată în perioada ianuarie-aprilie 2010 prin care se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv şi, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus-menţionat", au mai arătat procurorii.
În primele două cazuri, actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea caz, procedura a fost finalizată, achiziţionându-se mentenanţă şi pentru licenţe neutilizate la nivelul CNAS şi Caselor Judeţene.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe