Lucrări de investiţii şi reparaţii de peste 4 milioane de lei, decontate ilegal în Bistriţa-Năsăud

Şase primării din Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean, firma de drumuri la care este acţionar CJ şi o şcoală au decontat ilegal lucrări de investiţii şi reparaţii în valoare de 4,3 milioane de lei, reiese dintr-un raport al Camerei de Conturi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
11 afișări

Potrivit unui raport al Camerei de Conturi Bistriţa-Năsăud, făcut în urma controlului realizat la instituţii publice din judeţ pentru anul fiscal 2009, prin acesta lucrări de investiţii şi reparaţii decontate nelegal s-a creat un prejudiciu de 4.340.963 de lei.

Conform sursei citate, legea nu a fost respectată prin efectuarea de lucrări fără a avea la bază un contract încheiat cu beneficiarul acestora, prin ajustări ale preţului cu rata inflaţiei, prin încălcarea prevederilor din contractul de execuţie şi documentaţia de atribuire.

Alte nereguli au fost descoperite în ceea ce priveşte materiale achiziţionate de beneficiar care au fost puse în operă de constructor şi cuprinse în valoarea facturilor emise pentru lucrările executate.

Totodată, s-au mai făcut plăţi pentru lucrări care nu au fost executate sau care nu corespund calitativ şi cantitativ ofertei adjudecate.

Alte nereguli descoperite au fost cele legate de lucrări acceptate la plată la un preţ mai mare decât cel contractat, plăţi de lucrări fără documente justificative sau plăţi de comisioane nelegale.

Potrivit raportului Camerei de Conturi Bistriţa-Năsăud, cele mai mari prejudicii s-au înregistrat la SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA Bistriţa, de peste două milioane de lei. Această firmă are ca unic acţionar Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi este societatea comercială care primeşte cele mai multe lucrări de reparare a drumurilor judeţene şi comunale, finanţate cu bani publici.

Prejudicii importante s-au constatat şi la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, de 1,5 milioane de lei, dar şi la primăriile comunelor Matei, Rebrişoara, Ciceu Giurgeşti, Şintereag, Poaian Ilvei şi Şanţ. La Colegiul Tehnic Infoel Bistriţa s-a constatat un prejudiciu de 15.542 de lei.

În conformitate cu programul de audit/control aprobat de Plenul Curţii de Conturi, Camera de Conturi Bistriţa-Năsăud a realizat, anul trecut, 25 de acţiuni de audit, din care misiuni de audit financiar la 22 ordonatori principali ai bugetelor locale (Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria municipiului Bistriţa, Primăria oraşului Beclean, Primăria oraşului Sângeorz-Băi şi 18 primării comunale) şi la un ordonator terţiar (Colegiul Tehnic Infoel Bistriţa).

Pentru niciunul dintre ordonatorii principali şi terţiari de credite ai bugetelor locale supuşi auditului financiar nu s-a acordat pentru exerciţiul bugetar al anului 2009 certificat de conformitate.

Pentru înlăturarea abaterilor de la prevederile legale au fost emise decizii prin care au fost stabilite măsuri de remediere a acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici