Lucrările de reabilitare a falezelor din Costineşti, Tuzla şi Eforie vor fi finalizate în 2013

Lucrările de reabilitare a falezelor din Costineşti, Tuzla şi Eforie sunt în grafic, urmând să fie finalizate în anul 2013, valoarea totală a investiţiei depăşind 50 de milioane de euro.

Urmărește
295 afișări
Imaginea articolului Lucrările de reabilitare a falezelor din Costineşti, Tuzla şi Eforie vor fi finalizate în 2013

Lucrările de reabilitare a falezelor din Costineşti, Tuzla şi Eforie vor fi finalizate în 2013 (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral au prezentat, vineri, stadiul lucrărilor în cele trei zone. Potrivit purtătorului de cuvânt al ABADL, Cătălin Anton, lucrările de reabilitare a falezei din Costineşti au fost realizate în procent de 60 la sută, astfel, din cei 4,2 kilometri care trebuie consolidaţi operaţiunile au fost încheiate pe o suprafaţă de 2,48 de kilometri.

Faleza din localitatea Tuzla va fi reabilitată pe o suprafaţă de 6,75 de kilometri, în prezent lucrările fiind încheiate pe o porţiune de trei kilometri. Operaţiunile cuprind lucrări atât la piciorul falezei, pentru disiparea energiei valurilor, dar şi lucrări de protecţie a taluzului falezei, precum şi lucrări de colectare şi evacuare a apelor pluviale şi de drenare şi evacuare a apelor de infiltraţie.

Lucrări de reabilitare au loc şi în Eforie Sud, zona Golful Turcului, unde în ultimii ani au avut loc mai multe alunecări de teren, iar dacă nu s-ar fi intervenit probabil în câţiva ani ar fi fost în pericol chiar locuinţe aflate în apropierea falezei. Şi aici lucrările sunt în plină desfăşuare şi vor fi finalizate în anul 2013. De altfel, în zona Eforie sunt realizate lucrări de reabilitare şi consolidare a falezelor pe o suprafaţă de 3,7 kilometri.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral a precizat că aceste lucrări reprezintă cea mai amplă lucrare de infrastructură costieră din ultimii 21 de ani realizată în ţara noastră.

"Este cea mai amplă lucrare de infrastructură pe zona costieră care s-a făcut după anul 1990. Discutăm de o investiţie de peste 50 de milioane de euro făcută de Guvernul României. Suntem în proces de reabilitare a falezelor, pe zona Costineşti s-a ajuns la 60 la sută, iar pe celelalte zone sunt în jur de 50 la sută. Termenul de finalizare al acestor lucrări este 2013", a afirmat Cătălin Anton.

Conform studiilor de specialitate efectuate în zona costieră a Mării Negre, pe sectorul Midia - Vama Veche, s-a evidenţiat fenomenul de eroziune a plajelor şi falezelor, având drept consecinţă apariţia unor prăbuşiri şi alunecări care pun în pericol viaţa localnicior şi a turiştilor, cât şi stabilitatea construcţiilor amplasate la partea superioară a falezelor, împiedicând astfel dezvoltarea socio-economică a întregii zone costiere.

Infiltraţiile apelor de suprafaţă până la nivelul argilos, cât şi abraziunea directă a valurilor asupra bazei falezelor determină retragerea în medie a acestora la circa 50 cm/an, procesul fiind intermitent. Astfel la initiaţiva Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral au fost aprobate ample lucrări de consolidare a falezelor.

Falezele naturale sunt formate (constituite) dintr-o succesiune de niveluri de loess, separate prin paleosoluri, având în bază un orizont de argile roşii de vârstă villafranchian, care stau pe calcarele organogene sarmaţiene.

Infiltraţiile apelor de suprafaţă (acviferul freatic) până la nivelul argilos care este relativ impermeabil determină acumularea apei şi alunecări importante ale falezelor.

La aceasta se adaugă abraziunea directă a valurilor asupra bazei acestora, în zonele cu plajă îngustă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici