Lucrările la staţia de la Glina, finalizate în 30 iunie, 3 noi canale colectoare vor fi construite

Primăria Capitalei a început construirea a trei canale colectoare noi, iar în 30 iunie vor fi încheiate lucrările la staţia de epurare de la Glina, a declarat primarul general Sorin Oprescu, luni, la şedinţa de bilanţ a celor trei ani de activitate.

Urmărește
14 afișări

Cele trei deversoare fac parte din lucrările prevăzute de Master Planul pentru canalizarea oraşului Bucureşti, având rolul de a limita debitul descărcat în Caseta de Ape Uzate în timpul precipitaţiilor abundente, a spus Oprescu.

"Avem în vedere construirea unor noi canale colectoare de ape uzate însumând 8,41 km, grupate astfel: canal colector CheileTurzii - cu o lungime de patru kilometri şi un diametru de 125 de centimetri, un canal interceptor nou pe Olteniţei între colectoarele A2 - A3, cu o lungime de 1,95 kilometri şi un diametru de 250 de centimetri şi un canal interceptor nou pe strada Braşov, cu o lungime de 2,46 kilometri şi un diametru de 200 de centimetri", a precizat Oprescu.

Edilul a subliniat că se continuă lucrările la staţia de epurare de la Glina, care în 30 iunie vor fi finalizate. Linia I a fost încheiată, trecându-se, la finalul anului 2010, la perioada de probe tehnologice.

Primarul general a făcut referire la deciziile luate pentru deblocarea proiectului. "S-a reuşit accelerarea sistemului de plăţi prin introducerea unui mecanism mai eficient, reuşindu-se astfel diminuarea duratei de plată efectivă şi o mai bună asimilare a fondurilor ISPA. De asemenea, au fost luate măsuri pentru adaptarea la noile condiţii a autorizaţiilor de construire şi de mediu precum şi pentru obţinerea în termen a tuturor avizelor şi autorizatiilor necesare", a subliniat primarul general.

Proiectul de realizare a staţiei de epurare a apelor uzate de la Bucureşti este considerat cel mai mare proiect de mediu din România, atât ca valoare a fondurilor europene absorbite, cât şi ca dimensiune a staţiei de epurare a apelor uzate.

Primăria Capitalei are în plan şi modernizarea Canalului Colector de sub râul Dâmboviţa.

În acest sens, în mai, a fost semnat Actul Adiţional nr. 7 la Contractul de Concesiune a serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare în Bucureşti, prin care punctele de blocaj din Caseta de apă uzată de sub râul Dâmboviţa vor fi eliminate, până la sfârşitul lui 2012, de către Apa Nova. În urma semnării Actului Adiţional nr. 7, care se referă la concesiunea canalului colector de ape uzate de sub râul Dâmboviţa, "Caseta de apă uzată", Apa Nova va participa la implementarea strategiei privind unitatea sistemului de canalizare din Bucureşti, ţinând cont că modul actual de funcţionare a Casetei generează disfuncţionalităţi importante în sistemul de Canalizare, în special inundaţii atunci când apar evenimente pluviometrice deosebite.

Edilul Capitalei a explicat, la semnarea documentului, că Apa Nova va trebui să elimine cele 25 de puncte de blocaj major identificate până la 31 decembrie 2012, va asigura amenajările pentru descărcarea în râul Dâmboviţa şi în Staţia de Epurare Glina, precum şi decolmatarea Casetei.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a spus atunci că Apa Nova va trebui să execute cea de-a doua parte din proiect, în prima fază fiind cheltuiţi deja 108 milioane de euro pentru investiţiile făcute la Glina.

"Cea de-a doua fază va costa 353 milioane de euro, dintre care 250 de milioane de euro vor fi alocaţi prin POS de Mediu, iar restul vor fi împărţiţi, din câte ştiu, de Apa Nova şi Primăria Capitalei. Trebuie să ne mişcăm repede pentru că este un calendar strict şi trebuie să cheltuim banii până la data limită, care este 2015. Sper ca cel târziu la începutul anului 2012 să putem aproba faza a doua, ceea ce ar însemna să şi pornim lucrările", a declarat ministrul Borbely.

El a precizat că lungimea casetei este de 17, 7 kilometri, în aceasta fiind 12 canale principale şi 11 secundare.

De asemenea, în cea de-a doua fază va trebui rezolvată şi problema nămolului care, potrivit demnitarului, va trebui incinerat.

"Va trebui să găsim soluţii pentru depozitarea nămolului. Ministerul Mediului va avea în cel mult trei luni o strategie de folosire a nămolurilor pentru că în toate judeţele se desfăşoară astfel de lucrări", a mai spus Laszlo Borbely.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici